Mikrofon tylko do wokalu
Mikrofon tylko do wokalu
Witam.
Obecnie posiadam Octavie Mk-319
I AKG 3000B
Chciałbym kupić jakiś mikrofonik z myślą tylko o vokalu. Oczywiście pojemnościowy.
Myślałem nad Rode Classic II - ale cena... fuf 7500 złoty. sporo troche. to juz prawie Neuman...
Broadcaster tez Rode - Cena wydaje sie byc sympatyczniejsza.
Pytam was, bo chciałbym kupić raz ale pożadnie. Te pojemnościowki co mam są niby ok. Ale czegoś wydaje mi się tam brakować.
Dajcie znać czy jest jakiś ciekawy mic do 3000 złoty. czy też nie ma sensu kupować w tym przedziale i trzeba się szarpnąc na coś w stlu Classic II badz Neumana...
Niestety nie mam dostępu do testwania tych mikrofonów...
Zatem zanim pomęczę sprzedawce:)) .
CZekam na wasze opinnie... i typy ... pozdrawiam.
I AKG 3000B
Chciałbym kupić jakiś mikrofonik z myślą tylko o vokalu. Oczywiście pojemnościowy.
Myślałem nad Rode Classic II - ale cena... fuf 7500 złoty. sporo troche. to juz prawie Neuman...
Pytam was, bo chciałbym kupić raz ale pożadnie. Te pojemnościowki co mam są niby ok. Ale czegoś wydaje mi się tam brakować.
Dajcie znać czy jest jakiś ciekawy mic do 3000 złoty. czy też nie ma sensu kupować w tym przedziale i trzeba się szarpnąc na coś w stlu Classic II badz Neumana...
CZekam na wasze opinnie... i typy ... pozdrawiam.
RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX
Re: Mikrofon tylko do wokalu
moje typy to AKG 414 lub Brauner AE - ceny. ok 3500-4500
A jaki masz przedwzmacniacz?? Czytałem ze przy kupnie mikrofonu musisz zwrócic uwagę na inne komponenty. Chodzi o to ze jak masz przedwzmacniacz lampowy i dokupisz mikrofon lampowy to może wyjść nie ciekawe brzmienie. Także zwróc tez uwagę na to jeśli kupujesz mikrofon za taką cene

...A jaki masz przedwzmacniacz?? Czytałem ze przy kupnie mikrofonu musisz zwrócic uwagę na inne komponenty. Chodzi o to ze jak masz przedwzmacniacz lampowy i dokupisz mikrofon lampowy to może wyjść nie ciekawe brzmienie. Także zwróc tez uwagę na to jeśli kupujesz mikrofon za taką cene
...
na dzien dzisiejszy moj tor to Rme Multiface + preampy konsoli macka.
Miałem wczesniej fata II - ale to nie było to...
Nie ukrwam ze biore pod uwage wymiane ,a raczej kupno odzielnego toru pod vokal.
Poprostu chce nagrac vokal, zrobić małe korekcje i żebybyło to... (w miare oczywiście, bo wiadomo że trzeba trochę pokręcić...).
Za dni pare pokaże co uzyskałem nagrywając band... (pierwsze demo... ) pytałem tu na łamach jak powinienem nagrać bębny i zespoł czy live czy na setkę... itd itp...
Zatem pochwale się wstępnymi nagraniami... Gdzie będzie też vokal nagrany.
Będzie mozna pokomentować:))...
hah:) pozdrawiam...
Czy myślisz ze preamp z makcie przy takim mikrofonie typu brauner, rode classic II, badz broadcaster. To psucie sygnału?...
Mnie osobiście podoba się zabarwienie preampów mackiego. I nie przeszkadza mi to że nie są przezroczyste...

na dzien dzisiejszy moj tor to Rme Multiface + preampy konsoli macka.
Miałem wczesniej fata II - ale to nie było to...
Nie ukrwam ze biore pod uwage wymiane ,a raczej kupno odzielnego toru pod vokal.
Poprostu chce nagrac vokal, zrobić małe korekcje i żebybyło to... (w miare oczywiście, bo wiadomo że trzeba trochę pokręcić...).
Za dni pare pokaże co uzyskałem nagrywając band... (pierwsze demo... ) pytałem tu na łamach jak powinienem nagrać bębny i zespoł czy live czy na setkę... itd itp...
Zatem pochwale się wstępnymi nagraniami... Gdzie będzie też vokal nagrany.
Będzie mozna pokomentować:))...
hah:) pozdrawiam...
Czy myślisz ze preamp z makcie przy takim mikrofonie typu brauner, rode classic II, badz broadcaster. To psucie sygnału?...
Mnie osobiście podoba się zabarwienie preampów mackiego. I nie przeszkadza mi to że nie są przezroczyste...
...
Praktycznie tego jeszcze nie słyszałem tzn efektu gdzie sygnał przebiega przez lampe w pojemniku i w preampie. Nie mówie ze to psucie sygnału tylko mogą wyjść z tego brudy.Mogą ale nie muszą. Więc jeśli chcesz kupić mikrofon za taką kwotę to radził bym przetestować go wraz z komponentami....po co potem pluć sobie w brode

za tę cene to tylko groove tubes, okolo 2500 za sztuke, cena rewelacyjna, sound jeszcze lepszy, polecam - wiem co pisze
w szczegolnosci lampowy gt66 lub fet gt57
joł
joł
...Witam.
I AKG 3000B
CZekam na wasze opinnie... i typy ... pozdrawiam....
hmm. ciekawy post ... Mikrofon do wokalu juz masz, moze powinienes pomyslec o lepszym preampie .... To czym napedzasz mikrofon ma kolosalne znaczenie .
I AKG 3000B
CZekam na wasze opinnie... i typy ... pozdrawiam....
hmm. ciekawy post ... Mikrofon do wokalu juz masz, moze powinienes pomyslec o lepszym preampie .... To czym napedzasz mikrofon ma kolosalne znaczenie .
hmm. ciekawy post ... Mikrofon do wokalu juz masz, moze powinienes pomyslec o lepszym preampie .... To czym napedzasz mikrofon ma kolosalne znaczenie . ...
Tak dokładnie , pewnie brakuje Im dobrego przedwazmacniacza ,
, MK319 bardzo porzadny mikrofon własnie do wokalu , moge polecic jeszcze oktava MKL 2500 troche ciemny ale bardzo " lampowy " , lecz jesli preamp jest cienki to mozesz zapomniec o najlepszym mikrofonie, kiedys sprobowałem Neumann U 87 z preampem z cyfrowego stołu Yamaha 03D .... myslalem ze mikrofon jest zepsuty ... okazało sie ze preamp Yamahy jest tak badziewny .
hmm. ciekawy post ... Mikrofon do wokalu juz masz, moze powinienes pomyslec o lepszym preampie .... To czym napedzasz mikrofon ma kolosalne znaczenie . ...
Tak dokładnie , pewnie brakuje Im dobrego przedwazmacniacza ,

...za tę cene to tylko groove tubes, okolo 2500 za sztuke, cena rewelacyjna, sound jeszcze lepszy, polecam - wiem co pisze
joł...
potwierdzam co napisal tomekk..
co prawda sam mam octave, SP i Joymeek,
ale juz mialem okazje widzec gt57 w akcji i bardzo mi sie spodobal.
co prawda mysle jescze nad lampowa octava mk2500 za ok 2000 zł
troche tansza od GT, ale jescze jej nie slyszalem.
no i w sumie, chyba wole FETa nic lampe, ale za to dobry preamp lampowy
Pozdrawiam
joł...
potwierdzam co napisal tomekk..
co prawda sam mam octave, SP i Joymeek,
ale juz mialem okazje widzec gt57 w akcji i bardzo mi sie spodobal.
co prawda mysle jescze nad lampowa octava mk2500 za ok 2000 zł
troche tansza od GT, ale jescze jej nie slyszalem.
no i w sumie, chyba wole FETa nic lampe, ale za to dobry preamp lampowy
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
wydaje sie byc ze bez testów sie nie obejdzie... :))
musze wziasc chyba swoja octavie ewentaulnie ten akg.. i sprawdzac z innymi w sklepie... i rejestrowac... i sluchac...
Poprostu raz kiedys nagrywalem reklame w studio... jako lektor amator... I panowie... fuf... ten głos, nie lubimy swojego głosu ? prawda?:))
Ja swój wtedy polubiłem. A to było bez obróbki bezniczego...
Co to był za sprzęt nie weim bo było to dość dawno...
Pamietam jak zapytałem... to ja mówie?;))
Jedno co wiem że napewno był oddzielny tor...
P.S.
Swoja droga
Mackie (to chyba nie lampa;)) ) wiec nie ma tu czegos ze lampa z mikrofonu i lampa ze stolu...
Tak czy siak na dniach pokaże co spłodziliśmy... i będzie można sie powypowiadać... na temat vokalu... bebnów jak i wsyztkiego co źle itd itp... Ciao
musze wziasc chyba swoja octavie ewentaulnie ten akg.. i sprawdzac z innymi w sklepie... i rejestrowac... i sluchac...
Poprostu raz kiedys nagrywalem reklame w studio... jako lektor amator... I panowie... fuf... ten głos, nie lubimy swojego głosu ? prawda?:))
Ja swój wtedy polubiłem. A to było bez obróbki bezniczego...
Co to był za sprzęt nie weim bo było to dość dawno...
Pamietam jak zapytałem... to ja mówie?;))
Jedno co wiem że napewno był oddzielny tor...
P.S.
Swoja droga
Mackie (to chyba nie lampa;)) ) wiec nie ma tu czegos ze lampa z mikrofonu i lampa ze stolu...
Tak czy siak na dniach pokaże co spłodziliśmy... i będzie można sie powypowiadać... na temat vokalu... bebnów jak i wsyztkiego co źle itd itp... Ciao