Korg KARMA czy Yamaha MOTIF 6?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJ_Rydzyk

Korg KARMA czy Yamaha MOTIF 6?

Post autor: DJ_Rydzyk » piątek 18 sie 2006, 16:19

Witam!

Potrzebuję drugiego parapetu na scenę i moje rozważania kierują się na 2 klawisze:

-Korg KARMA
-Yamaha MOTIF 6

który wybrać?
Gram w dwóch zespolach (TOTO tribute band i w bluesowym) oraz robię wlasne projekty utrzymane w róznych klimatach. Mam już Rolanda RD700sx. Czyli potrzebuję różnych hammondów, leadów, synth, pad, brass itp.
Cenowo oba stoją bardzo podobnie na rynku second hand.

piszcie co myślicie...

dzięki
pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Re: Korg KARMA czy Yamaha MOTIF 6?

Post autor: preceli » piątek 18 sie 2006, 19:12

...piszcie co myślicie...

Zasuwaj do dobrego sklepu, obadaj organoleptycznie i nie marudź. Nikt za Ciebie nie dokona tu wyboru.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 18 sie 2006, 19:30

Oba modele są oki, tak więc po suchych danych nie stwierdzisz nic , zastanów sie co tak naprawde potrzebujesz i jakich funkcji szukasz. Karma ma np bogate arpegiatory opatentowane przez firme:-) jako coś super, sam sie przekonaj czy to tyle warte i czy Ty akurat tego potrzebujesz.

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » piątek 18 sie 2006, 22:10

......piszcie co myślicie...

Zasuwaj do dobrego sklepu, obadaj organoleptycznie i nie marudź. Nikt za Ciebie nie dokona tu wyboru.
...
ty to masz tupet...

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 19 sie 2006, 01:47

Preceli doradził:

"Zasuwaj do dobrego sklepu, obadaj organoleptycznie i nie marudź. Nikt za Ciebie nie dokona tu wyboru..."

a Bomber to z oburzeniem skomentował:

" ...ty to masz tupet...".

Faktycznie rada Precelego zabrzmiała może nieco opryskliwie, ale zgadzam się całkowicie. Czego autor postu się spodziewa od nas w tak krytycznej dla każdego muzyka sprawie, jaką jest wybór instrumentu? To kwestia indywidualnych potrzeb, gustu i smaku. Każdy współczesny syntezator oferuje brzmienia wymienione bardzo ogólnikowo w prośbie o radę, i nie one decydują o przydatności instrumentu. Tylko osobista inwigilacja i godziny testowania w sklepie mogą pomóc w podjęciu decyzji. A że pytania tego typu powtarzają się bes sensu na forum, więc i zniecierpliwienie Precelego uzasadnione ...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
robertuss

Post autor: robertuss » sobota 19 sie 2006, 10:18

hmm, mam s90 wiec znam barwy motifa na wylot,
korg jest bardziej zakręcony, ostry, do solówek idealny,agresywny, .

yamaha jest dość słodka, uniwersalna bardziej niż korg,.

ja bym na 2 klawisz wybrał korga. choć mi piana do d... ale jesli masz rd to bedzie to dobrana para!

pozdro!

[addsig]
Zapraszam na
www.kompozytor.org

www.fortepianowki.pl

WG

Post autor: WG » sobota 19 sie 2006, 12:21

A nie lepiej coś nowszego i nowocześniejszego jak KORG TR albo YAMAHA z serii ES czy MO.

Karma i Motif to już dosyć leciwe instrumenty.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 14:08

Mam Yamahę MO8 (brzmienia identyczne jak MO6) - przepiękne smyki i elektryczne pianina (rhodesy, suitcase) - coś wspaniałego, na tych brzmieniach opiera się ostatnia płyta zespołu Goya, ostatnio np. widziałem Motifa6 oglądając koncert Paula McCartneya na dvd , może to ci w czymś pomoże...
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 14:17

Zgadzam się z tym, że korg ma własne unikalne brzmienie, bardziej "dynamiczne" niż Yamaha, z kolei yamaha brzmi naturalniej. Korg chyba ci się nie przyda w zespołach w których grasz, na pewno w solowych projektach tak, ale do zespołów bluesowych to on się raczej nie nadaje, ewentualnie organowe brzmienia byś z niego brał. Ale skoro masz już świetne piano Rolanda - kup sobie najtańszą wersję MOTIFA ES6, tam jest wszystko co potrzeba + wypasiony sampler. Generalnie klawisz na długie lata... Ja potrzebowałem czegoś z ważoną klawiaturą i w miarę taniego dlatego wybrałem MO8.
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

ODPOWIEDZ