Lexicon MX200 + karta ESI Juli@ + Adobe Audition 2.0

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
glogi1

Lexicon MX200 + karta ESI Juli@ + Adobe Audition 2.0

Post autor: glogi1 » poniedziałek 06 lis 2006, 12:02

Dzień dobry wszystkim!
Dużo siedziałem w internecie wyszukując różne odpowiedzi na mój problem, jednak stoję cały czas w miejscu ;/
Mam kartę muzyczną ESI Juli@, z tyłu mam 2we/2wy analogowe, oraz mogę dołączyć kabelkiem do wejścia midi przejściówkę i uzyskać jeszcze we i wy cyfrowe. Tak zrobiłem. Podłączyłem karte do Lexicona i z powrotem Lexicona do karty (zrobiłem taką pętle) no i oczywiście przez USB do komputera. Zainstalowałem oprogramowanie, komputer widać jest dobrze zsynchronizowany z Lexiconem, ponieważ jeśli zmienię jakieś ustawienia w komputerze zmieniają się również w urządzeniu i na odwrót. Problem pojawia się, gdy wrzucę efekt VST lexicona na jedną ze ścieżek np. w AA2.0 - wtedy ścieżka jest w ogóle niesłyszalna, gdy w czasie rzeczywistym efekt odchaczę znowu słychać co jest na ścieżce. Całkowity brak jakiegokolwiek efektu. Nie wiem co zrobić, serdecznie proszę o pomoc - może ktoś wie na czym polega problem?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Lexicon MX200 + karta ESI Juli@ + Adobe Audition 2.0

Post autor: matiz » poniedziałek 06 lis 2006, 17:06

Problem pojawia się, gdy wrzucę efekt VST lexicona na jedną ze ścieżek np. w AA2.0 - wtedy ścieżka jest w ogóle niesłyszalna, gdy w czasie rzeczywistym efekt odchaczę znowu słychać co jest na ścieżce. Całkowity brak jakiegokolwiek efektu. Nie wiem co zrobić, serdecznie proszę o pomoc - może ktoś wie na czym polega problem?

Na slad musisz "wrzucac" nie wtyczke lexicona, tylko insert sprzetowy (w Cubase ExtFX, nie wiem, jak w innych programach), ktory to insert sprzetowy musi byc skonfigurowany jako wejscie i wyjscie cyfrowe. Niestety, nie znam auditiona, wiec wiecej nie powiem...

Awatar użytkownika
glogi1

Post autor: glogi1 » poniedziałek 06 lis 2006, 18:39

...Problem pojawia się, gdy wrzucę efekt VST lexicona na jedną ze ścieżek np. w AA2.0 - wtedy ścieżka jest w ogóle niesłyszalna, gdy w czasie rzeczywistym efekt odchaczę znowu słychać co jest na ścieżce. Całkowity brak jakiegokolwiek efektu. Nie wiem co zrobić, serdecznie proszę o pomoc - może ktoś wie na czym polega problem?

Na slad musisz "wrzucac" nie wtyczke lexicona, tylko insert sprzetowy (w Cubase ExtFX, nie wiem, jak w innych programach), ktory to insert sprzetowy musi byc skonfigurowany jako wejscie i wyjscie cyfrowe. Niestety, nie znam auditiona, wiec wiecej nie powiem......
Ok sprobowałem na cubase, wchodze na devices VST Connections i dalej na EXTERNAL FX, dodaje i Audio Device wybieram ASIO Multimedia Driver, natomiast w kolumnie Device Port moge tylko wybrac non connected tzn. ze to oznacza ze efekt jest niewidoczny? Tam powinien byc Lexicon do wyboru?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 06 lis 2006, 19:06

wybieram ASIO Multimedia Driver, natomiast w kolumnie Device Port moge tylko wybrac non connected tzn. ze to oznacza ze efekt jest niewidoczny? Tam powinien byc Lexicon do wyboru?

Nie tyle lexicon co wejscia i wyjscia cyfrowe S/PDIF. Prawdopodobnie ten ASIO Multimedia Driver jest powodem - powinien byc porzadny driver do karty, a nie jakies wynalazki, najpierw wybierz wlasciwy, potem jakos powinno dzialac - o ile karta moze pracowac niezaleznie z wejsciami i wyjsciami analogowymi i cyfrowymi - a to nie jest oczywiste, niestety...

Awatar użytkownika
glogi1

Post autor: glogi1 » poniedziałek 06 lis 2006, 19:16

Nie tyle lexicon co wejscia i wyjscia cyfrowe S/PDIF. Prawdopodobnie ten ASIO Multimedia Driver jest powodem - powinien byc porzadny driver do karty, a nie jakies wynalazki, najpierw wybierz wlasciwy, potem jakos powinno dzialac - o ile karta moze pracowac niezaleznie z wejsciami i wyjsciami analogowymi i cyfrowymi - a to nie jest oczywiste, niestety......
No ok, ale ASIO Multimedia Driver ten driver to jest oficjalny sterownik do mojej karty i ten mialem na plycie formowej przy zakupie. A Pan jaki poleca? Prawdopodobnie we/wy analogowe i cyfrowe moga dzialac jednoczesnie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 06 lis 2006, 20:23

No ok, ale ASIO Multimedia Driver ten driver to jest oficjalny sterownik do mojej karty i ten mialem na plycie formowej przy zakupie.

Zawsze widzialem drivery ASIO z nazwa tego czegos, od czego sa... A Multimedia Drivers to byly albo uniwerslane jakies albo co... Nie pomoge, nie znam w ogole tej karty...

Awatar użytkownika
glogi1

Post autor: glogi1 » poniedziałek 06 lis 2006, 20:28

Spoko dzięki za pomoc ;) Jednak ja bede musial caly czas kombinowac ... gdyby ktoś znał rozwiązanie problemu to niech napisze tu coś;p

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 06 lis 2006, 20:50

Przede wszystkim nie ASIO Multimedia Driver a driver ASIO Twojej karty. Jeżeli zainstalowałeś ją poprawnie to na liście sterowników na pewno jest taki, który odwołuje się bezpośrednio do nazwy karty i to jego powinieneś wybrać. Potem zajrzyj do VST Inputs i VST Outputs - tam powinieneś widzieć wszystkie wejścia i wyjścia, które udostępnia Twoja karta.

Jak skonfigurujesz porty external to pamiętaj o monitorowaniu - żeby nie było tak, że to, co wysyłasz na zewnątrz, wraca do komputera i jest monitorowane ponownie na tę samą parę wyjść, bo będziesz miał pętlę i to, co pojawi się w głośnikach najprzyjemniejsze nie będzie :)

Jacek

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 06 lis 2006, 20:51

No ok, ale ASIO Multimedia Driver ten driver to jest oficjalny sterownik do mojej karty i ten mialem na plycie formowej przy zakupie. A Pan jaki poleca? Prawdopodobnie we/wy analogowe i cyfrowe moga dzialac jednoczesnie....

Oficjalny to on moze i jest, ale to nie jest ten wlasciwy.
Wybierz w Cubase wlasciwy sterownik ASIO 2, a usyskasz w VST Connections wszystkie mozliwe porty karty.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ