Analog vs. digital z wtyczkami w tle

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Feefrock

Re: Analog vs. digital z wtyczkami w tle

Post autor: Feefrock » wtorek 21 sie 2007, 09:17

...po czwarte - decydujacy ton daje swiadomy i slyszacy realizator, a narzedzia to kwestia wyboru i preferencji.

Coś się komus pomyliło...
Decydujący ton to daje pan Muzyk, a nie realizator.
Realizator to wynajęty sługa, najlepiej realizujący wizje Pana Producenta, który wyciska z Pana Muzyka jego ton.

Liczy się zatem Pan Muzyk i Pan Producent. A realizator czy jego wtyczki albo Pultec to już naprawdę dodatek...
...
Skoro realizator i jego Pultec to dodatki, to czemu Wielcy nie nagrywają u mnie? Przecież mam parę pluginów a przecież ja i moje pluginy to nieznaczący dodatek.

Awatar użytkownika
Mrzygłód
Kontakt:

Post autor: Mrzygłód » wtorek 21 sie 2007, 12:00

Skoro realizator i jego Pultec to dodatki, to czemu Wielcy nie nagrywają u mnie? Przecież mam parę pluginów a przecież ja i moje pluginy to nieznaczący dodatek....

:) he he he :) no tak...
ale to wbrew pozorom nie jest takie nierzeczywiste.
Wytwórz wokół siebie i swoich pluginów aurę, poznaj kogo trzeba i będą przychodzić do ciebie gwiazdy nagrywać na kanapie w salonie, bo bedziesz miał ten "magiczny dotyk" lofi i "prawdziwe" brzmienie, a nie zimne, studyjne.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 21 sie 2007, 23:36

jeeeezu ale czepialstwo

skoro rozmawiamy o realizacji a nie wykonawstwie czy produkcji to chyba jasne ze poruszamy sie w pewnych ramach?

producenta czy muzyka przeciez wlasnie nie obchodzi czy realizator uzyje wtyczki X czy preampu Y, on jest od tego zeby prawidlowo zinterpretowac prosby odnosnie brzmienia, wazne czy sprosta oczekiwaniom a nie czy zrobi wg wlasnego widzi-mi-sie
i wlasnie dlatego pro-realizator powinien byc otwarty na wszelkie rozwiazania ;) ale to przeciez i tak zupelnie nie w temacie

chodzilo mi o to ze kiedy slucham plyty to mam gleboko w dziurze czy realizator uzywal pluginow czy hardware, czy moze rury kanalizacyjnej i zapalarki do gazu ;) jak jest fajnie, to... jest fajnie :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 22 sie 2007, 14:14

...Porownanie miksow...
udalo mi sie zrobic quiz na pierwszym przykladzie bezblednie :) na glosniczkach w laptopie :)
[addsig]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 06 wrz 2007, 15:56

podobny test tego typu, ale niezalezny (userski)

http://www.chrismilne.com/uadforums/viewtopic.php?t=7985

posluchajta ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » piątek 07 wrz 2007, 01:33

...podobny test tego typu, ale niezalezny (userski)

http://www.chrismilne.com/uadforums/viewtopic.php?t=7985

posluchajta ;)...
Bardzo fajny test.
W pierwszej próbce (bębny) dość mocno słychać różnicę w naturze pomiedzy cyfra i analogiem - Specyficzną nieprzewidywalność analoga, która przeczy idealnej powtarzalności cyfrowych algorytmów.

Poza tym - uderzające podobieństwo w niektórych ppróbkach.
Szkoda, że niechcący -z durnej ciekawości - sprawdziłem odpowiedz po pierwszym porównaniu, które akurat łatwo udało mi się odgadnąć, w pozostałych przypadkach mógłbym mieć spore problemy..

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » piątek 07 wrz 2007, 01:41

EDIT: ten test też udowadnia, że wykazywanie wyższości jednego nad drugim nie ma kompletnie sensu bo różnice są czysto subiektywne i mocno zależą od zastosowań i ustawień
.
Gdybym miał (czysto hipotetyczny) komfort użycia klocka lub plugina do danego konkretnego śladu/grupy prawdopodobnie najpierw sprawdziłbym oba warianty zamiast entuzjastycznie przepinac kable w krosownicy(zwolennik analoga) lub odruchem pawłowa klikać myszką w pole z insertami (zwolennik cyfry)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 07 wrz 2007, 01:48

Takie porownania sa nie do konca uczciwe, nie ma podanych dokladnie zakresow zmian jakim dzwiek zostal poddany.
Kazdy moze opublikowac test porownawczy korektora cyfrowego z analogowym, gdzie oba beda brzmialy identycznie. Wystarczy oba ustawic na 0dB i roznica bedzie niezauwazalna. Te istotne roznice pomiedzy sprzetem analogowym a cyfrowym pojawiaja sie w przypadku drastycznych, skrajnych ustawien. Mysle, ze najwazniejsze jest wyprobowanie wszystkiego samemu. Nie ma jednej obiektywnej prawdy.
[addsig]

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » piątek 07 wrz 2007, 02:10

...Takie porownania sa nie do konca uczciwe, nie ma podanych dokladnie zakresow zmian jakim dzwiek zostal poddany.
Kazdy moze opublikowac test porownawczy korektora cyfrowego z analogowym, gdzie oba beda brzmialy identycznie. Wystarczy oba ustawic na 0dB i roznica bedzie niezauwazalna. Te istotne roznice pomiedzy sprzetem analogowym a cyfrowym pojawiaja sie w przypadku drastycznych, skrajnych ustawien. Mysle, ze najwazniejsze jest wyprobowanie wszystkiego samemu. Nie ma jednej obiektywnej prawdy.
...
Podpisuje sie rekami i nogami.

Mimo to uważam, że można się sporo dowiedzieć o ogólnej specyfice cyfrowego odwzorowania konkretnego analogowego urządzenia.
Oczywiście mając na uwadze, że totalnie błędnym założeniem jest iż oba procesory (cyfrowy i analogowy) zostały ustawione identycznie :)

Poza tym mimo wszystko takie porównania zawsze mogą otworzyć oczy zatwardziałym analogowcom na cyfre i vice wersa ;)

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » piątek 07 wrz 2007, 10:50

A najfajniejsze w tych testach jest to , że są robione przez garstkę ludzi dla garstki ludzi. Prawie wszyscy którym to puszczam, patrzą na mnie jak na wariata. I ja ich rozumiem.

ODPOWIEDZ