M-Audo Studio Pro 3 - czy jest sens?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
makDP

M-Audo Studio Pro 3 - czy jest sens?

Post autor: makDP » środa 12 wrz 2007, 21:35

Witam,
W niedalekim czasie mam zamiar wymienic moje zupelnie odbiegajace od standardow studyjnych kolumny za ok 500 zl (para) dosyc nowe ale raczej nie najlepszej klasy na cos co przynajmniej teoretycznie stanowi pewien standard (semi-profesjonalny oczywiscie..) studyjny czyli m-audio studio pro 3...
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych: czy na tej wielkosci monitorkach w ogole da sie cos sensownie zmixowac? I nie mowie tu o jakims materiale wyjatkowo odpowiedzialnym czy tez komercyjnym w jakikolwiek sposob tylko o domowej tworczosci polegajacej na nagrywaniu wokali pod tzw. czarne rytmy wlasnym sumptem, czyli popularnie zwane demowki...
pozdrawiam i z gory dzieki z odp.

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: M-Audo Studio Pro 3 - czy jest sens?

Post autor: NoRd384 » środa 12 wrz 2007, 21:39

odłóż kasę poczekaj, pozbieraj i kup coś co będzie warte Twoich uszu :)
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » środa 12 wrz 2007, 23:11

ni ma sensu ... wyrzucenie kasy w błoto

makDP

Post autor: makDP » środa 12 wrz 2007, 23:46

Ok!
Ale wyobrazmy sobie sytuacje, ze zostalo ci jedynie 400zl na koncie a za moment masz szanse jak jedna na milion na nagranie i zmiksowanie demowki ktora moze odmienic twoje zycie (czyt. wytwornia ktora sie toba interesuje nalega na powiedzmy 2-tygodniowy termin nagrania materialu ktory mozesz zaprezentowac) ale nie mozesz czekac do nastepnej pensji..

Czy miksowalbys na swoich sredniej jakosci kolumnach jakiejs malo znanej firmy z niemiec, kupionych na allego, czy raczej rozsadniej byloby kupic te monitorki firmy ktora z definicji jest zaangazowana w studio? w koncu nie chodzi nam o glosnosc bo wszyscy wiemy ze miksowac nalezy na poziomie takim, na ktorym bedzie nas sluchal typowy sluchacz (ergo. nie musimy tego sprawdzac w warunkach "semi-koncertowych" ;) moje pytanie raczej odnosi sie do tego jak "realnie" owe glosniki przekazuja nam dzwiek i jak to sie ma do miksowania demowki w taki sopsob zeby moznabylo wyroznic wszystkie slowa w miksowanym wokalu... Bo o wokal glownie chodzi..

Czy ktos mial z tymi monitorami cos doczyniena?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 13 wrz 2007, 12:37

...Ok!
Ale wyobrazmy sobie sytuacje, ze zostalo ci jedynie 400zl na koncie a za moment masz szanse jak jedna na milion na nagranie i zmiksowanie demowki ktora moze odmienic twoje zycie (czyt. wytwornia ktora sie toba interesuje nalega na powiedzmy 2-tygodniowy termin nagrania materialu ktory mozesz zaprezentowac) ale nie mozesz czekac do nastepnej pensji..

Czy miksowalbys na swoich sredniej jakosci kolumnach jakiejs malo znanej firmy z niemiec, kupionych na allego, czy raczej rozsadniej byloby kupic te monitorki firmy ktora z definicji jest zaangazowana w studio?

Poszedłbym do studia, które kosztuje 30zł za godzinę, wynajął je na dwie sesje po 6 godzin i zmiksował na miejscu na przyzwoitych odsłuchach.
Wcześniej przygotowałbym idealnie sesje pod kątem organizacji, najlepiej na tym samym DAWie którego używają w tamtym studiu. Może nawet zrobiłbym wstępny miks na tym sprzęcie w domu, a poprawki w studiu, ale chyba jednak lepiej zrobić całość od razu w studiu - będzie szybciej.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » czwartek 13 wrz 2007, 22:43

...Ok!

Czy miksowalbys na swoich sredniej jakosci kolumnach jakiejs malo znanej firmy z niemiec, kupionych na allego, czy raczej rozsadniej byloby kupic te monitorki firmy ktora z definicji jest zaangazowana w studio? w koncu nie chodzi nam o glosnosc bo wszyscy wiemy ze miksowac nalezy na poziomie takim, na ktorym bedzie nas sluchal typowy sluchacz (ergo. nie musimy tego sprawdzac w warunkach "semi-koncertowych" ;) moje pytanie raczej odnosi sie do tego jak "realnie" owe glosniki przekazuja nam dzwiek i jak to sie ma do miksowania demowki w taki sopsob zeby moznabylo wyroznic wszystkie slowa w miksowanym wokalu... Bo o wokal glownie chodzi..

Czy ktos mial z tymi monitorami cos doczyniena?

Pozdrawiam...
Mam to... Ehh... Dobrze że za jakieś dwa tygodnie będę miał KRK RP 8. Ogólnie to te monitory są lepsze od konsumenckich głośników. Przepraszam, "monitory"... Nie schodzą poniżej 100 Hz czyli, jak to określił pewien pan, "bas z wyobraźni"... Ale coś tam można na nich zmajstrować...
Brak pomysłu w tej chwili...

PiNkNOiSe

Post autor: PiNkNOiSe » piątek 14 wrz 2007, 14:19

M-Audio Studio Pro to trochę lepsze głośniki multimedialne. Nawet nie próbowałbym na tym miksować, ale głównie dlatego, że nie skontrolujesz dołu [basów] przy tej wielkości membrany [ a w czarnych rytmach to chyba najważniejsze ].

Dozbieraj na jakieś monitorki z membraną 6,5 cala i dopiero pomyśl o miksowaniu. M-Audio, Edirol, Roland i ESI sobie WYBIJ Z GŁOWY.

Jeśli masz w domu kolumny [nawet bardzo stare], ale znasz je b. dobrze to daruj sobie na razie monitory. Popróbuj sił. Znam ludzi którzy znają swoje np Tonsile od dziecka i ich miksy są bardzo przyzwoite.
http://www.sndlab.com <- składak z moim utworem

TeeR

Post autor: TeeR » piątek 14 wrz 2007, 16:01

...Ok!
Ale wyobrazmy sobie sytuacje, ze zostalo ci jedynie 400zl na koncie a za moment masz szanse jak jedna na milion na nagranie i zmiksowanie demowki ktora moze odmienic twoje zycie

Doskonale Cię rozumiem. Sam miałem taką sytuację. Też zastanawiałem się nad tymi M-Audio. Ale rozejrzałem się po Allegro i teraz mam JBL Control1 (kosztowały mnie 200zl), NADY SM-120 (200zł) i do tego niesamowitą końcówkę mocy CARVER PM-175. Jestem bardzo zadowolony bo za tą kasę co miałbym nowe M-Audio mam niezłe monitory + monitory alternatywne. A przedwczoraj kuzyn mojej dziewczyny kupił parę JBL CONTROL 1 z resorami niskotonowego do wymiany za 78zł!!! Rozejrzyj się na Allegro!

PiNkNOiSe

Post autor: PiNkNOiSe » niedziela 16 wrz 2007, 12:14

uważałbym na tanie monitory studyjne z allegro... mogą być nieźle przedmuchane. chyba, że przejedziesz się do sprzedawcy i odsłuchasz. ostatnio ktoś kupił Yamaha MSP5 [oczywiście 2 szt] za 1300 w KUP TERAZ i jest b. zadowolony.
http://www.sndlab.com <- składak z moim utworem

ODPOWIEDZ