fender stage 112se + shure58

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
3h

fender stage 112se + shure58

Post autor: 3h » wtorek 05 sie 2003, 16:08

sznowni koledzy.

czy można dobrze nagrać przy takiej konfiguracji gitarę. ale nie piszcie mi o jakości przetworników na karcie, preampu itd. ( nagrywam przez mikser).

chodzi mi raczej o techniczną stronę nagrania. maksymalną głośność, odległość mikrofonu. wiem że nie ma gotowych ustawień itd. do tej pory gitary nagrane przy takiej konfiguracji nie brzmiały najlepiej. może zdjąć osłonę z mikrofonu i z fenderka i spróbować przybliżyć równolegle do membrany tak na maksa. może ktoś nagrywał na tym sprzęcie. proszę o jakąś radę.

Awatar użytkownika
msieczko

Re: fender stage 112se + shure58

Post autor: msieczko » wtorek 05 sie 2003, 16:46

1. ustaw piec tak zeby brzmial dobrze - ale nie 'z ziemi' tylko podniesiony (na krzesle kub krawedzi stolu) i ucho trzymajac na wprost od glosnika

2. Odkrec go wystarczajaco glosno zeby 'zabrzmial' i wlasciwie reagowal na artykulacje gitary

3. Mikrofon 5 cm od kopulki glosnika centralnie wycelowany w glosnik

4. Gain na mikserze tak by mocno wysterowac sygnal (ale nie przesterowac).

5. Nagraj

6. Przesun mikrofon 5 cm do tylu

7. nagraj

8. przesun mikrofon 7 cm do przodu nagraj

9. posluchaj i sprawdz ktore ustawienie podoba ci sie najbardziej

10. ustaw mikrofon w wybranej powyzej odleglosci i podobny eksperyment zrob przesuwajac mikrofon w bok (odsuwajac go od osi glosnika)

Mnie najbardziej podoba sie brzmienie glosnika nagranego prze mikrofon celujacy w polaczenie kopulki z membrana (os mikrofonu prostopadla do plaszczyzny siatki mikrofonu) - ale oczywiscie konkretny glosnik/mikrofon moze dac lepszy elefkt przy innym 'wycelowaniu'
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ