Monitory a zasada "odwrotności"

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Monitory a zasada "odwrotności"

Post autor: JoachimK » poniedziałek 10 lip 2006, 15:44

a z tymi Genelec to masz wlasnie to spostrzezenie co ja - ze mily ten dzweik - wrecz przemily, ale nie bardzo w punkt.
Nie podzielam zdania Znam rozne Genelec (poza najnowszymi modelami) ale dzwiek mi sie absolutnie nie podoba.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 10 lip 2006, 15:46

...A w ktorym z warszawskich studiow mozna tych Lipinskich slynnych polsuchac, strasznie jestem ich ciekaw - tyle sprzecznych opinii czytalem....
Np. Sound and More, JG Master Lab
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
uruk

Post autor: uruk » poniedziałek 10 lip 2006, 20:00

......A w ktorym z warszawskich studiow mozna tych Lipinskich slynnych polsuchac, strasznie jestem ich ciekaw - tyle sprzecznych opinii czytalem....
Np. Sound and More, JG Master Lab...
Pamietam że niedawno JG Master Lab uzywał PMC BB5 (wywiad w EiS), faktycznie "coś" musiało być w tych Lipiński Sound że ich używa.
W najbliższym czasie będę osłuchiwał Mackie HR824 cenowo najbardziej mi odpowiadają...Martwi mnie to że chyba ten zakup monitorów to będzie straszna loteria, bo przecież po krótkim przesłuchaniu cóż można powiedzieć o takich Makie czy Genelecach?wszystkie graja ładnie...więc w praniu czyli w pracy wyjdzie charakter tego co kupię. Dlatego subiektywne opinie posiadaczy w tym wypadku mogą się uzbierać w jakiś statystyczny wniosek.
Pozdrawiam
Szukam książki Dźwięk w filmie - Małgorzata Przedpełska-Bieniek.Kupie,pożyczę,zapłacę za przesyłkę)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 11 lip 2006, 01:17

sound and more - startuje tam juz miesiac na test pianka, ale ciagle czasu nie maja w zasadzie.

JG - to studio Gawlowskiego? upsss, przyznam szczerze ze nawet nie sprawdzilem czy ono w Wawie. Od jednego kolegi ktroy pracuje z asystentem Gawlowskiego slyszalem ze JG robi dopiero studio w Wawie, totez zrozumialem ze jego studio jest gdzie indziej :(

no coz, druga wtopa dzis

a co do Genelec : Piszesz o ich basie jako realizator czy sluchacz muzy? :)

ja wybralem ADAMy bo zalezalo mi na ART, ale tak zeby w domu puscic sobie jazzik - to jakbym musial wybierac, to wolalbym GENELEC :)

i jedno i drugie kwestia gustu

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 11 lip 2006, 01:20

Uruk - to zalezy od dystrybutorow, ale moze zgodza sie zebys wzial na tydzien do domu interesujace Ciebie kolumny (np.Macki,Genelec,KRK czy ADAM oczywiscie po jednym zestawie) i popracowal na nich 3-4 dni- to moze byc oczywiscie trudne - ale kwota jest znaczna i moze uda Cie sie to wynegocjowac

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 11 lip 2006, 01:29

Pisalem juz o tym ale powtorze - ostatnio mialem mozliwosc bezposredniego porownania sciennych Genelec (5.1 z czego dwa giganty) i Adam s3a.... przez pelne 2 dni... gralem na nich na basie, gral pianista, gral klarnet (oczywiscie z innego pomieszczenia - dolatywal do nas przez akg C12 i focusrite czerwone) i graly loopy (przepiekne - polecam!) Erskin'a - na sam koniec odsluchiwalismy na nich nagrany material oraz kilka roznych materialow (reklamy w toku, plytki ECM, rejestracje prób).

.... no i Genelec jakos nikomu z obecnych nie wchodzil - wszyscy chcieli miec precyzje i jasny,otwarty dzwiek.

a co do ART - ostatnio zauwazylem ciekawych efekt - jak siedze w , za przeproszeniem, kibelku to slysze (jedna sciana) wysokie - oczywiscie jest ich mniej - ale mniej wiecej tyle co w budzetowych kolumnach bez usmeichu na EQ :) ot, ciekawostka

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 11 lip 2006, 08:41

Pamietam że niedawno JG Master Lab uzywał PMC BB5 (wywiad w EiS), faktycznie "coś" musiało być w tych Lipiński Sound że ich używa.
W najbliższym czasie będę osłuchiwał Mackie HR824 cenowo najbardziej mi odpowiadają...
Z tego co wiem, byłem pierwszym posiadaczem Mackie Hr 824 w Polsce, pracuje na tych monitorach od 1997 roku i kupiłem je od razu gdy przyjechały do firmy Hexegon. czy jakos podobnie...
i powiem tak, jak wszystkich monitorów trzeba sie nauczyć ... Mackie to raczej ciemne głosniki , zupelnie cos odwrotnego niz ADAM ... na ktorych nie stety nie mogłem pracowac ze wzgledu na wrecz boląca- bardzo wysoka góre i oddałem na 3-dzien po zakupie . MAckie maja jedna wade ... lubia głosno grac , a ja lubie cicho słuchac ... no i musielismy znalesc kompromis :) Przy dosyc cichym słuchaniu troche nie dokładnie przedstawiaja proporcje .. i to ich wada, antomiast maja takze olbrzymią zalete ... momentalnie słyszysz wystajace pasma i wzdudnienia ... czasami jest to uciazliwe, bo zaczyna sie krecenie gałami aby usunac owe nieprawidłowosci , i mozna przedobrzyc, jednak mimo to bardzo je lubie .. Ostatnio takze słyszałem Yamaha HS 80 ... i powiem ze podobały mi sie , nie sa tak drogie , a z tego co mozna nawet przeczytac w E&S całekiem dobre ...

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 02 kwie 2008, 18:22

Cos ostatnio ktos baknal mi o f-mie Barefoot - podbno ciekawe rzeczy robi - ale nie widzialem/nie slyszalem.
drogie jak pierun, ale miksy ludzi ktorzy na nich pracuja sa (dla mnie) fantastyczne
moze w przyszlym roku? ehhh... gdyby wygrac milion w lotto :)
[addsig]

WG

Post autor: WG » środa 02 kwie 2008, 20:03

zupelnie cos odwrotnego niz ADAM ... na ktorych nie stety nie mogłem pracowac ze wzgledu na wrecz boląca- bardzo wysoka góre

Faktycznie, trzeba się do tego przyzwyczaić.
ADAM-y nieźle kroją mix i pokazują fajnie "brudy" w nagraniach. Przy nich Genelec IMO wysiadały w zakresie oddawania szczegółów i detali. Nie wspominając o bazie stereo, ADAM-y grają stosunkowo szeroko.

Mackie nie miałem nigdy okazji posłuchać, powoli obrastają legendą już

Ale wątek odkopałeś
To może przy okazji dowiemy się co uruk wybrał

Awatar użytkownika
uruk

Post autor: uruk » środa 02 kwie 2008, 20:43

...zupelnie cos odwrotnego niz ADAM ... na ktorych nie stety nie mogłem pracowac ze wzgledu na wrecz boląca- bardzo wysoka góre

Faktycznie, trzeba się do tego przyzwyczaić.
ADAM-y nieźle kroją mix i pokazują fajnie "brudy" w nagraniach. Przy nich Genelec IMO wysiadały w zakresie oddawania szczegółów i detali. Nie wspominając o bazie stereo, ADAM-y grają stosunkowo szeroko.

Mackie nie miałem nigdy okazji posłuchać, powoli obrastają legendą już

Ale wątek odkopałeś
To może przy okazji dowiemy się co uruk wybrał ...
Byłem przekonany że napisałem ale faktycznie, nie napisałem...
A więc jestem szczęśliwym posiadaczem BM15A Dynaudio.
Spisują się bardzo dobrze...tylko ta cena...
Ps.Nie sprawdziłem NEONÓW...
Szukam książki Dźwięk w filmie - Małgorzata Przedpełska-Bieniek.Kupie,pożyczę,zapłacę za przesyłkę)

ODPOWIEDZ