MOTU 896HD - Win. Xp nie widzi urządzenia
MOTU 896HD - Win. Xp nie widzi urządzenia
Witam. Mam problem z moim interfacem audio. Wczesniej uzywalem go pod Mac'iem (wszystko dziala bez zarzutu) a obecnie podlaczylem go pod PC. Po zainstalowaniu najnowszych driverow xp 32bit nie widzi motu. zainstalowalem nawet system od nowa i motu i to samo.
Napisalem do supportu na stronie Motu ale panowie nie wkapia sie z odczytaniem postu. Moze mi ktos pomoc?
Z gory dziekuje
Napisalem do supportu na stronie Motu ale panowie nie wkapia sie z odczytaniem postu. Moze mi ktos pomoc?
Z gory dziekuje
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb
Re: MOTU 896HD - Win. Xp nie widzi urządzenia
...Witam. Mam problem z moim interfacem audio. Wczesniej uzywalem go pod Mac'iem (wszystko dziala bez zarzutu) a obecnie podlaczylem go pod PC. Po zainstalowaniu najnowszych driverow xp 32bit nie widzi motu.
A kolejnosc zachowales? Czyli najpierw instalacja sterownikow (uprzednio deinstalujac stare - jesli wczesniej byly) bez podlaczenia MOTU i restart systemu a dopiero pozniej podlaczenie sprzetu?
A kolejnosc zachowales? Czyli najpierw instalacja sterownikow (uprzednio deinstalujac stare - jesli wczesniej byly) bez podlaczenia MOTU i restart systemu a dopiero pozniej podlaczenie sprzetu?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Witam. Mam problem z moim interfacem audio. Wczesniej uzywalem go pod Mac'iem (wszystko dziala bez zarzutu) a obecnie podlaczylem go pod PC. Po zainstalowaniu najnowszych driverow xp 32bit nie widzi motu. zainstalowalem nawet system od nowa i motu i to samo.
Z gory dziekuje
...
Windows na osobnym komputerze ? Czy też Windows aka Boot Camp bądź Parallels - na Mac'u ...
Z gory dziekuje
...
Windows na osobnym komputerze ? Czy też Windows aka Boot Camp bądź Parallels - na Mac'u ...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
tak kolejnosc zachowalem. poprostu nie widzi mi urzadzenia. i nie wiem co jest grane.
Nie bootcamp nie. Mam nowego pc i tu mi nie widzi urzadzenia. smieszne bo jak podlacze wykrywa 4 drivery wszystko cacy a jak wejde w panel sterowania/dzwieki i urzadzenia audio to jest brak urzadzenia audio. Natomiast w zakladce audio moge ustawiac port wyjsciowy (Main, phones, AES itp.)
Na motu pisza ze 2 dni sie czeka na odpowiedz ja juz czekam kolo tyg. i statut wiadomosci ciagle unreaded szlak by ich trafil.
Nie bootcamp nie. Mam nowego pc i tu mi nie widzi urzadzenia. smieszne bo jak podlacze wykrywa 4 drivery wszystko cacy a jak wejde w panel sterowania/dzwieki i urzadzenia audio to jest brak urzadzenia audio. Natomiast w zakladce audio moge ustawiac port wyjsciowy (Main, phones, AES itp.)
Na motu pisza ze 2 dni sie czeka na odpowiedz ja juz czekam kolo tyg. i statut wiadomosci ciagle unreaded szlak by ich trafil.
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb
Dostalem wkoncu jakas pomoc z tym ze nic nie pomoglo. Ale zamieszczam kolejnosc reinstalacji sterownikow, moze sie komus przyda.
Try reinstalling the latest drivers (which are version 3.6.8.1) from the MOTU website the following way...
Power off the 896HD. Go to the Control Panel > Add/Remove Programs. Remove the MOTU drivers here. Then, go to Control Panel > System > Hardware > Device Manager. Under Sound, Video, and Game Controllers: if you see any unknown devices or MOTU devices, right click and uninstall them. Also if you have any onboard sound cards such as Sound Blaster or RealTek, disable these as well. Check to see if you have any "Other Devices" listed in device manager as well, if so remove them. Next, go to Start. In the Run text field, type "regedit". Under HKEY_LocalMachine > Software, delete any MOTU or Mark of the Unicorn folders. Under HKEY_LocalMachine > Software > ASIO (if present), delete any MOTU files. Then, go to the Downloads sections of the MOTU website, choose Windows, click on the link for Firewire/USB2 Software in the XP section, and download and install 32-bit Firewire and USB 2 Audio. Afterward, reboot your computer. Once your computer is fully rebooted, turn the 896HD back on. In a moment you should get the "Found New Hardware Wizard" pop-up, which will install the WDM, GSIF, and ASIO drivers. If this does not open automatically, go back into device manager. If you see any unknown devices or anything with yellow exclamations/question marks then double click on these and go to the Driver settings. Choose "Update Driver" which will then open the Found New Hardware Wizard.
A o to lista sterownikow jakie mam zainstalowane u siebie:
Motu Audio 3.6.9.1271
Motu Audio GSIF 3.6.9.1237
Motu Audio MIDI 3.6.9.1237
Motu Audio Wave 3.6.9.124
Nie wiem czy to wszystkie ale takie mam zainstalowane.
Try reinstalling the latest drivers (which are version 3.6.8.1) from the MOTU website the following way...
Power off the 896HD. Go to the Control Panel > Add/Remove Programs. Remove the MOTU drivers here. Then, go to Control Panel > System > Hardware > Device Manager. Under Sound, Video, and Game Controllers: if you see any unknown devices or MOTU devices, right click and uninstall them. Also if you have any onboard sound cards such as Sound Blaster or RealTek, disable these as well. Check to see if you have any "Other Devices" listed in device manager as well, if so remove them. Next, go to Start. In the Run text field, type "regedit". Under HKEY_LocalMachine > Software, delete any MOTU or Mark of the Unicorn folders. Under HKEY_LocalMachine > Software > ASIO (if present), delete any MOTU files. Then, go to the Downloads sections of the MOTU website, choose Windows, click on the link for Firewire/USB2 Software in the XP section, and download and install 32-bit Firewire and USB 2 Audio. Afterward, reboot your computer. Once your computer is fully rebooted, turn the 896HD back on. In a moment you should get the "Found New Hardware Wizard" pop-up, which will install the WDM, GSIF, and ASIO drivers. If this does not open automatically, go back into device manager. If you see any unknown devices or anything with yellow exclamations/question marks then double click on these and go to the Driver settings. Choose "Update Driver" which will then open the Found New Hardware Wizard.
A o to lista sterownikow jakie mam zainstalowane u siebie:
Motu Audio 3.6.9.1271
Motu Audio GSIF 3.6.9.1237
Motu Audio MIDI 3.6.9.1237
Motu Audio Wave 3.6.9.124
Nie wiem czy to wszystkie ale takie mam zainstalowane.
Do tej pory nie rozwiazelem problemu. Doszedlem do wniosku ze moze moja karta Firewire nie dziala poprawnie z MOTU. Moze sa problemy z TI (Texas Ins.) na interfacach audio i moze wlasnie to jest przyczyna. Problem w tym ze mam jeszcze jeden port fw na plycie glownej i tez bez zmian. Dziwne to troche bo Xp wykrywa mi motu, w sensie po wlaczeniu wszystkie 4 sterwoniki sie laduja, ale jak wejde w ustawienia audio to nie wykrywa mi zadnego urzadzenia audio.
Nie kumam juz z tego nic. Support w Motu jest tak boski i tak im spieszno do roziwazania problemu ze niedlugo nie pozostanie mi nic innego jak zmiana interfacu :/
Nie kumam juz z tego nic. Support w Motu jest tak boski i tak im spieszno do roziwazania problemu ze niedlugo nie pozostanie mi nic innego jak zmiana interfacu :/
- Tasiorowski
A w moim wątku o presonusie kolega napisał że wali te firmę i się przerzucił na MOTU - jak już napisałem i co widac tutaj - ta firma to też nie święty graal stabilności, bo w sumie to taki chyba nie istnieje
[addsig]
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
czy ktos z was ma moze motu na firewire pod xp? bo to juz prawie 3 tygodnie jak mi motu nie trybi na pc. prosze o jakas pomoc bo na supprt motu tp nie ma co liczyc. zalosne wrecz!
Z gory dzieki
PS. juz sie nawet zastanawiam czy oby nie kupic czegos innego
Z gory dzieki
PS. juz sie nawet zastanawiam czy oby nie kupic czegos innego
PROBLEM ROZWIAZANY.
wylaczylem moja karte z plyty glownej. pozniej odpalilem motu cuemix fx i motu audio console. windows ciagle nie widzi urzadzen audio ale interface dziala. ku.... 3 tygodni mekki.
mysle ze trzeba odpalic cuemix fx zeby motu zaczelo dzialac
wylaczylem moja karte z plyty glownej. pozniej odpalilem motu cuemix fx i motu audio console. windows ciagle nie widzi urzadzen audio ale interface dziala. ku.... 3 tygodni mekki.
mysle ze trzeba odpalic cuemix fx zeby motu zaczelo dzialac