3 przenośne rejestratory dźwięku

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Ayler

3 przenośne rejestratory dźwięku

Post autor: Ayler » niedziela 15 lut 2009, 18:40

Szukam jakiegoś przenośnego sprzętu do nagrywania. Głównie interesuje mnie nagrywanie wywiadów, trochę reportażowej roboty z nagrywaniem dźwięków z otoczenia.
- Marantz PMD620
http://www.d-mpro.eu.com/index2.php?CID=3&Pid=139&action=detail&lang=eng
- Tascam DR-1
http://www.tascam.com/products/dr-1.html
- Zoom H4
http://www.zoom.co.jp/english/products/h4/index.php
Mimo iż urządzenie potrzebne mi jest do pracy, chciałbym też móc zastosować je do nagrywania prób zespołów w których gram. Najbardziej uniwersalny wydaje się zoom, tylko czy nie zbyt uniwersalny. Najwięcej funkcji za najniższą cenę, a to zawsze dziwi. Pomóżcie...

Awatar użytkownika
doministry1

Re: 3 przenośne rejestratory dźwięku

Post autor: doministry1 » niedziela 15 lut 2009, 20:14

...Szukam jakiegoś przenośnego sprzętu do nagrywania. Głównie interesuje mnie nagrywanie wywiadów, trochę reportażowej roboty z nagrywaniem dźwięków z otoczenia.
- Marantz PMD620
http://www.d-mpro.eu.com/index2.php?CID=3&Pid=139&action=detail&lang=eng
- Tascam DR-1
http://www.tascam.com/products/dr-1.html
- Zoom H4
Mimo iż urządzenie potrzebne mi jest do pracy, chciałbym też móc zastosować je do nagrywania prób zespołów w których gram. Najbardziej uniwersalny wydaje się zoom, tylko czy nie zbyt uniwersalny. Najwięcej funkcji za najniższą cenę, a to zawsze dziwi. Pomóżcie......
Zoom jest idealny, polecam w ciemno. Mozna nagrywac od podlych mp3 do maksymalnych wav. Wbudowany fantom. Mono i stereo. Swietne wbudowane mikrofony. Niczego nie brakuje. Plus efekry. Plus multitrack... Jakosc super, sam nagrywalem niezliczona ilosc razy koncerty i proby - super.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

EMD

Post autor: EMD » niedziela 15 lut 2009, 21:40

Rozważ jeszcze Edirola r-09. Mam starszą wersję (bez HD).
Z czystym sumieniem mogę napisać że jestem zachwycony jakością nagrań. Ostatnio siedziałem w drugim rzędzie na Australian Pink Floyd we Wrocławiu i dmuchało porządnie a nagranie wyszło extra. (zwłaszcza że siedziałem blisko zestawu basowego).
Tyle, że do wywiadów będzie trzeba dokupić jakiś podtykany pod nos mikrofon (z własnym zasialaniem bo R-09 nie ma)
Edirola (starszego) można kupic na pewnym dużym i znanym serwisie aukcyjnym za ok. 900 pln... a wersja HD chodzi po 1400 pln.

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » poniedziałek 16 lut 2009, 00:38

...Szukam jakiegoś przenośnego sprzętu do nagrywania.(...)
- Zoom H4
Mimo iż urządzenie potrzebne mi jest do pracy, chciałbym też móc zastosować je do nagrywania prób zespołów w których gram. Najbardziej uniwersalny wydaje się zoom, tylko czy nie zbyt uniwersalny. Najwięcej funkcji za najniższą cenę, a to zawsze dziwi. Pomóżcie......
jest jeszcze model H2. osoby które słuchały nagrań z niego nie chcą wierzyć, że to z modelu w takiej cenie.

a ma wbudowane cztery mikrofony (dwa do przodu i dwa do tyłu, 90/120 stopni) i potrafi nagrywać ze wszystkich czterch na raz w doskonałej jakości. późniejsze panoramowanie tego do 5.1 to już żaden kłopot.

minusem jest to, że przy podłączeniu zewnętrznego mikrofonu jakość jest niższa niż z wbudowanych. ja bym jednak polecił. sam dałem za swojego (nowego) równowartość 450 pln, może teraz są droższe, jednak waluty podrożały...

Ayler

Post autor: Ayler » poniedziałek 16 lut 2009, 00:54

jak pisałem, głównie potrzebuje sprzętu do pracy dziennikarskiej. nagrywanie prób to tylko notatki. dlatego też nie chodzi mi o nagrywanie muzyki jak najlepszej jakości, tylko ludzi, tła w którym się wypowiadają. chciałbym wiedzieć który sprzęt najlepiej sprawdza się w takich warunkach. nagrywanie czterech śladów, cztery mikrofony nie są mi potrzebne do tego. potrzebuje klarownego mono, bez brudu, pisku cyfry. jeśli o muzykę chodzi to line-in do konsolety. chodzi mi o w miarę prawdziwe odwzorowanie rzeczywistości.

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » poniedziałek 16 lut 2009, 01:32

...jak pisałem, głównie potrzebuje sprzętu do pracy dziennikarskiej. nagrywanie prób to tylko notatki. dlatego też nie chodzi mi o nagrywanie muzyki jak najlepszej jakości, tylko ludzi, tła w którym się wypowiadają. chciałbym wiedzieć który sprzęt najlepiej sprawdza się w takich warunkach. nagrywanie czterech śladów, cztery mikrofony nie są mi potrzebne do tego. potrzebuje klarownego mono, bez brudu, pisku cyfry. jeśli o muzykę chodzi to line-in do konsolety. chodzi mi o w miarę prawdziwe odwzorowanie rzeczywistości. ...
to właściwie każda z wymienionych w wątku pozycji spełni twoje oczekiwania.

Ayler

Post autor: Ayler » poniedziałek 16 lut 2009, 01:52

......jak pisałem, głównie potrzebuje sprzętu do pracy dziennikarskiej. nagrywanie prób to tylko notatki. dlatego też nie chodzi mi o nagrywanie muzyki jak najlepszej jakości, tylko ludzi, tła w którym się wypowiadają. chciałbym wiedzieć który sprzęt najlepiej sprawdza się w takich warunkach. nagrywanie czterech śladów, cztery mikrofony nie są mi potrzebne do tego. potrzebuje klarownego mono, bez brudu, pisku cyfry. jeśli o muzykę chodzi to line-in do konsolety. chodzi mi o w miarę prawdziwe odwzorowanie rzeczywistości. ...
to właściwie każda z wymienionych w wątku pozycji spełni twoje oczekiwania....
chodzi mi o głupie problemy które powstają w wyniku użytkowania. bateria, wtyki i przyciski w nieciekawych miejscach. rozumiem że to nie jest kategoria cenowa w której można wydziwiać. chodzi o te, niby, dyskretne różnice które wpływają na działanie sprzętu. na rynku jest tego dużo więcej, ja wybrałem te trzy. teraz chcę wiedzieć jak sprawują się w terenie. testy z którymi miałem do czynienia omawiały nagrywanie dźwięku w wyciszonych warunkach studyjnych, ale to jest sprzęt przenośny i chciałbym wiedzieć jak zachowuje się w warunkach "polowych". często, przy nagrywaniu wywiadu, jakiejś wypowiedzi liczy się ergonomia, prostota obsługi. ważna jest wytrzymałość sprzętu. wszelkie testy z jakimi miałem do czynienia traktowały te urządzenia jakby były stacjonarnymi.

robercik-us

Post autor: robercik-us » środa 18 mar 2009, 11:23

Stanowczo polecam Zoom H2. Zdziwisz się co to małe 'coś' może i to w cenie ok osiem stów. Używam od kilku miesięcy jako rejestrator cyfrowy, ale i z wbudowanych mikrofonów korzystałem nie raz. Jak za tę cenę... powala, a nadaje się zarówno do prostych, jak i skomplikowanych zastosowań. W ustawieniach standardowych jest nagrywanie stereo, więc nie bój się tych czterech mikrofonów )).

pozdrawiam
robercik-us

ODPOWIEDZ