KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
nano

Re: KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat

Post autor: nano » piątek 10 kwie 2009, 09:18

...Aż nieprawdopodobne byłoby gdyby KRK VXT 4 z membraną 4" wypadała lepiej od ADAM A7 z 6" głośnikiem.

ps. zgodnie z pomiarami w A7 warto podbić room EQ <150 Hz maksymalnie - nie powstanie żadna "górka" tylko idealnie poszerzy się szerokość pasma (dół)

http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml...
Czy to oznacza, ze A7 graja bardziej liniowo przy tych ustawieniach?

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » piątek 10 kwie 2009, 15:21

Drogi Elfuello;))) hehehehe......
Naprawdę dziwne pytanie na forum co lepsze.....kupiłeś jednak A7...masz je pół roku i.....jesteś zaiście zadowolonym człowiekiem z tego wyboru:))) hehe.....a tak serio.....nie żałuję zakupu. Przydałyby się teraz zupełnie inne monitorki jako alternatywny odsłuch....ale to już inna bajka. A7 jak każdy monitor......- trzeba się i jego nauczyć. Ostra górka i trudny do opanowania bas (choć dobrze brzmi).

Pozdrawiam
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
grafit.

Post autor: grafit. » piątek 10 kwie 2009, 16:18

A mnie to sie marza KRK V8 pierwszej edycji i juz nic wiecej by mi nie trzeba bylo ;p
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » piątek 10 kwie 2009, 19:21

Hej

Jesli chodzi o VXT4 to nie sadze by lepiej zagraly od adamow no moze w klasycznym gatunku, jezeli chodzi o terazniejsze gatunki rockowo pochodne to nie ma szans g.basowa bywa czesto przesterowana + g.prowadzaca i Solowa do tego twarda stopa i krzykliwy werbel i na 4" masz troszke malo bez suba sie by nie obeszlo, wedlug FAQ na EiS 6.5" to minimum w spolczesnych gatunkach rockowych

co do pierwszych modeli KRK a teraz to tak jak z "merolka" przesiasc sie na "malucha" trzeba isc z postepem troszke, ale "de gustibus non est disputandum"

co do wawy i reszty polski napewno sa ludzie z powolania w takich sklepach tylko ja nie w polsce i jak bede na urlopie nieomieszkam wlasnie odwiedzic takowe muzyczne zakadki tu nic nie ma i wsjo na zamowienie i drozsze czasem o 150e lepiej przez neta kupic tylko trzeba wczesniej wgladnac na EiS i w jakis sklep gdzie maja i sprewdzic sprzecidlo

Elfuello to jak to wkoncu jest z tymi A7 jazgocza niemilosiernie w gorze ? no OK ze trzeba podbic Room EQ no ale jeszcze pomieszczenie no tak troche zaadoptowane, wyczytalem gdzies tu wlasnie ze nawet na nie dokonca zaadoptowanym pomieszczeniu tez zagraja dobrze ale co z to gorka moje ucho wrazliwe i nie zdzierzy jazgotania, (czesta praca z monitorkami i szybciej sie nauczysz tylko jak umorduja ucho to sie guzik nauczysz bo niewiadomo kiedy nabijesz sie w butelke przy odsluchu na HI-Fi zestawach by rozpoznac material jak gra) z monitorkami musi sie pracowac dobrze i konfort tez musi byc zachowany

mam jeszcze jedno pytanie odnosnie kary: FOCUSRITE SAFFIRE czy Motu 828 mk3 FW, co do motu to bede mial okazje zobaczyc co to potrafi no ale cena x2 co do saffire to nie wiem nic jesli chodzi o jakosc nagran ( przetwornikow ) prosilbym o jakies przyblizenie tematu co do saffire (bialy box) bo o motu jest poteznie tu na forum
a moze cos innego zaproponujecie.

Hejka
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 20 mar 2010, 02:26

monitor......- trzeba się i jego nauczyć. Ostra górka i trudny do opanowania bas (choć dobrze brzmi).

Raczej brak basu, a nie "trudny do opanowania bas" ;) (-3dB przy marnych 75-80Hz  http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml  ) Mam nadzieję że model A7X już będzie miał bas (ma większy woofer, większą kubaturę, 2x więcej mocy dla woofera i 2x więcej bassreflex'ów ;P ).

Pine

Post autor: Pine » sobota 20 mar 2010, 10:22

Jeśli nie masz kasy bierz ALESISY MK2 maja duzo bassu przez co mozesz go kontrolowac i w tej cenie sa przyzwoite , Jesli miałbym kupic KRK to tylko VXT8 lub Adamy P11.

Pozdrawiam !!!!
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 20 mar 2010, 12:33

To jest temat z przed roku jakoś i odkopałem go tylko po to by skorygować opinię o basie ADAM A7.

krzyś

Post autor: krzyś » piątek 10 gru 2010, 22:57

a jeśli ktoś miałby dylemat między vxt 8 a adamami a8x? co poradzilibyście?

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 10 gru 2010, 23:17

...
a jeśli ktoś miałby dylemat między vxt 8 a adamami a8x? co poradzilibyście?...

chciałbym taki dylemat

najprościej kupić Krk posłuchać u siebie w studio jak nie będziesz zadowolony oddajesz bo masz do tego prawo.

Adam i Krk to podobna półka więc wybór to raczej kwestia gustu a nie które lepsze. Kupuj i miksuj. Gdybym ja miał wybierać kupiłbym Adamy ale nie potrafię jakoś super racjonalnie tego uzasadnić.

krzyś

Post autor: krzyś » sobota 11 gru 2010, 09:19

...
...
a jeśli ktoś miałby dylemat między vxt 8 a adamami a8x? co poradzilibyście?...

chciałbym taki dylemat

najprościej kupić Krk posłuchać u siebie w studio jak nie będziesz zadowolony oddajesz bo masz do tego prawo.

Adam i Krk to podobna półka więc wybór to raczej kwestia gustu a nie które lepsze. Kupuj i miksuj. Gdybym ja miał wybierać kupiłbym Adamy ale nie potrafię jakoś super racjonalnie tego uzasadnić.
...

a Macie jakieś porównanie? ale praktyczne, nie teoretyczne;] Nie chciałbym skorzystać z tego prawa;)

ODPOWIEDZ