EQ i gitara

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Hardi

EQ i gitara

Post autor: Hardi » poniedziałek 20 paź 2003, 11:22

Może to, co teraz powiem to nie będzie, żadna jakaś tam super nowina dla większości. Gram na gitarze parę ładnych lat i nigdy wcześniej nie bawiłem się z dodatkowym EQ, używałem tylko standardowej korekcji, która jest w każdym piecu. Mam różne kostki i efekty, ale jakoś nigdy nie pomyślałem właśnie o EQ. Wczoraj rozmawiałem przez GG z JacekH na temat brzmienia itd. Troszkę narzekałem, że muszę jak najszybciej kupić taki pre-amp jak on ma, czyli Masa/Moogie Triaxis, ponieważ z mojego Marshalla JMP-1 nie potrafię wycisnąć do końca tego, co bym chciał, a mianowicie dużo dołu. JacekH zasugerował mi zabawę z dodatkowym EQ. Spędziłem cały wieczór z taką zabawą. Powiem tylko tyle, nie poznaję swojego JMP-1, zmienił się niesamowicie. Teraz mogę wycisnąć z niego takie rzeczy…

EQ używał z Boss’a GT-3, którego mam wpiętego w pętle JMP-1.

GG 4021735

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
msieczko

Re: EQ i gitara

Post autor: msieczko » poniedziałek 20 paź 2003, 14:31

moim zdaniem najwazniejsze dla brzmienia lampy ma to co opisano na www.amptone.com czyli budowanie gainu. Pomijajac efekty typu wah wah i efekty modulujace - chain powinien wygladac tak:

git > eq1 > preamp > eq 2 > koncowka mocy (najlepiej z regulacja 'precence' i 'deep')

oczywiscie kazda gitara ma jakas tam regulacje tonow i preamp tez ma swoja ale krytyczne dla uzyskania brzmienia jest eq1 i eq2 - szczegolnie w barwach przesterowanych.

eq1 pozwala uwydatnic te czestotliwosci ktore chcemy by byly bardziej przesterowane (np. srednie tony, lub te ktore mniej ) czyli w pewien sposob zmienia charakterystyke przesteru na preampie; eq2 natomiast pomaga zbalansowac ogolne brzmienie ... i eq2 to nie regulacja tonow na preampie tylko dodatkowy equalizer !

polecam lekture www.amptone.com - koncepcja ta jest tam jeszcze bardziej rozwinieta - i az dziw jakie ta metoda da sie wyciagnac brzmienia
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » poniedziałek 20 paź 2003, 15:43

No, Marshałek jest treblowy troche... dlatego EQ powinno pomoc :)
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Laser71

Post autor: Laser71 » wtorek 21 paź 2003, 10:17

Czy można wykorzystać EQ w taki sposób, by nie zmieniając głośności, a włączając EQ, wybić gitarę ponad zespół np na solówkę. Tak kombinuję, że jakby podbić środkowe częstotliwości, to możnaby osiągnąć taki rezultat.... macie jakieś doświadczenia w tej sprawie???
Gram na gitarze

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » wtorek 21 paź 2003, 10:49

tak, to jest jeden z lepszych sposobow!
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » wtorek 21 paź 2003, 18:06

Jeśli ktoś miał styczność z EQ Boss GE-7 lub MXR M-190 to proszę o opinię

GG 4021735
[Post edytowany przez Admina w dniu 21/10/2003]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » wtorek 21 paź 2003, 18:43

[Post edytowany przez Admina w dniu 21/10/2003]...

Adminie! Nie można wklejać obrazków, nawet tych nie dużych? Nie widziałem nigdzie w regulaminie zakazu, więc nie rozumiem, dlaczego Admin ingerował. A może to ja gdzieś to przeoczyłem?

gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ