Modernizacja sprzętu do produkcji audiobooków - prośba o sugestie i porady

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
robercik-us

Modernizacja sprzętu do produkcji audiobooków - prośba o sugestie i porady

Post autor: robercik-us » czwartek 13 sie 2009, 13:06

Witajcie

Chciałbym się Was doradzić w kwestii wyposażenia domowej reżyserki. Otóż jestem producentem audiobooków - zrobiłem już kilkadziesiąt tytułów i robię dalej.

Praca moja polega na samodzielnym czytaniu - tu mam prowizoryczną kabinę, gdzie nagrywam na czymś tymczasowym - rejestrator zoom h2 i majk akg solidtube z preampem... no nie wiem czy dobry, ale zbiera dość przyzwoicie - nie szumi nie zniekształca... Zlecam też robienie wokalu podmiotom zewnętrznym - odbieram ścieżkę w formacie wav, albo w wysokich mp3 i tak swój wokal, jak i kupiony, poddaję obróbce - kompresja, ew. odszumianie, korekta brzmienia. Miksuję to z zamawianą muzą.

Co potrzebuję...? Waszej porady .

Póki co moim miejscem pracy jest pokój w bloku, ale lada miesiąc/kwartał ma się to zmienić. Chcę sobie zmodernizować sprzęt, bo to na czym pracuję to w większości półśrodki.  Chcę kupić kompa z prawdziwego zdarzenia - może być mac, preamp jak się należy, może być z kompresorem, jakiś dobry interfejs audio i coś, do czego mógłbym podłączyć zestaw odsłuchowy.

Teraz mam monitory KRK RP 5 G2 - grają ładnie, ale troche basu mają mało. Myślę o subie tejże firmy. Mam też mały mikserek sinn7, który robi za interfejs odsłuchowy i tu mam podpięte monitorki.

Chcę też kupić większe monitorki KRK, ale RP 8 i coś sensowniejszego jako interfejs odsłuchowy, takie, żeby można było podpiąć ze dwie pary monitorów i suba oraz słuchawki w razie potrzeby i żeby można było w razie potrzeby podłączyć tam ze dwa mikrofony oraz zgrać sygnał na jakiś nośnik zewnętrzny.

Krk mają też jakieś takie urządzenie - widziałem na allegro - do adaptacji ustawień odsłuchów do właściwości akustycznych pomieszczenia - czy to coś jest co warte...? nie mówię o cenie , bo kosztuje ponad dwa i pół kawałka, ale czy faktycznie można dzięki temu uzyskać wierniejszy odsłuch w pomieszczeniu nie bardzo do tego przystosowanym?

Słuchofony mam... kilka par wszystkie akg - jakoś najbardziej mnie przekonują, nie potrzebuję sobie dokupować.

Co do majka... solidtube uważam, że jest the best, ale jak byście mi zaproponowali coś lepszego... do wokalu..., to chętnie rozważę.

Zakup jakichś podstawek pod monitory i zestawów okablowania też biorę pod uwagę. Pracuję na kompie, ale to, co mam teraz by wzbudziło śmiech politowania, więc się nie chwalę.

Jakie oprogramowanie byście polecili do tego maca, o którym myślę? Interesuje mnie podstawowy zestaw efektów i możliwości - nagrywanie, zwykła obróbka - kompresja, barwa, echo/hall fajnie brzmiący, praca nad kilkuścieżkowymi projektami. max w stereo oraz możliwość kompresji uzyskanego materiału do mp3 i tagowania tychże - najlepiej hurtowego ).

Budżet...?
Na wszystko mogę przeznaczyć nie więcej jak gdzieś trzydzieści - czterdzieści kawałków.

Proszę o sugestie.

pozdrawiam
robercik-us

[addsig]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Modernizacja sprzętu do produkcji audiobooków - prośba o sugestie i porady

Post autor: Soundscape » czwartek 13 sie 2009, 15:19

Witam!

Jeśli już Mac, to oczywiście Logic. Dla opisanych potrzeb wystarczy pewnie wersja Express. Do tego jakiś bundle plug-in`ów w stylu PSP, Wave Arts itd.

Fajnie wypadają interfejsy Apogee Duet i Ensemble. (Jeśli mowa o Macu.) Możesz też coś z RME lub Motu wybrać.

Do KRK jeśli złapiesz, to sub V12. Naprawdę dobrze sobie radzi (sam na niego poluję).

Preampy z prawdziwego zdarzenia...DrożyznaSmile Tu wybór jest duży i powyżej pewnego pułapu cenowego nie ma złych rzeczy. Millenia (np. STT1), Universal Audio 6176, Twin-Finity (z tańszych), Summit Audio, Audient. Trzeba określić tylko w jakiej kwocie chce się człowiek zmieścić.

Warto inwestować w ustrój akustyczny i pomieszczenie, bo w przeciętnym pokoju programy jak wspomniany KRK lub też IK Multimedia ARC się nie za bardzo sprawdzą (moim zdaniem). Do korekcji mniejszych błędów w pomieszczeniu już tak.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
preceli

Re: Modernizacja sprzętu do produkcji audiobooków - prośba o sugestie i porady

Post autor: preceli » czwartek 13 sie 2009, 16:51

Toż to temat wałkowany tu już chyba ze dwie setki razy. Co z tego, że w tytule ma jakieś audiobooki? Jest gdzieś na świecie sprzęt dla nich dedykowany?
Rany Boskie

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ