Korg nanoKey - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Korg nanoKey - warto kupić?

Post autor: KAFEL » wtorek 21 kwie 2009, 08:58

przy pokrętłach jest jakiś skok czy chodzą płynnie ?
Chodzą płynnie bez żadnego skoku np. na środku.
Zauważyłem że nanoPad po podpięciu dodatkowego zasilania w port USB (na express card) szybciej reaguje na uderzenia (a może to tylko moje subiektywne odczucie ?). Uwaga na jakość gniazdek mini USB w serii nano. Musiałem już jedno wymienić z powodu wepchnięcia jednego ze styków (terminali) w gnazdku podczas wkładania wtyczki. Zastanawiam się nad zamocowaniem kabelków na stałe.
Te zabawki mają dwie olbrzymie zalety. Są ekstremalnie wygodne w użyciu i dają "dziecięcą frajdę" podczas grania w połączeniu z laptopem. Podobne uczucie miałem kiedy przed laty dorwałem się do samplerka Casio SK-1. Coś w tym jest

kws

Post autor: kws » wtorek 21 kwie 2009, 14:38

dokładnie o to chodziło thx za info do sonara i abletona bendzie jak znalazł
zamawiam czarnego
2xMotu 828mk2/G5/Akai S3000XL/M-Audio Axiom /Korg kontrol/Mackie HR/BX5a/Sonar 7/

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » sobota 15 sie 2009, 19:01

Mam od kilku tygodni cały komplecik serii nano (czarna wersja). NanoKey moim zdaniem super mimo a może właśnie ponieważ klawisze są małe. W nanoKontrol suwaki bardzo miło pracują. Jedynie w pokrętłach brakuje wyraźnych znaczników na gałkach. Co do padów to mają niestety wyraźnie większą latencję niż klawiszki w nanoKey i inne klawiatury albo np. padKontrol Korga. Tak że paradoksalnie bębny wbija się lepiej, precyzyjniej przy pomocy nanoKey.

####################

Powaznie aż taką latencje ma nanopad? Na filmikach, raz ją widac , a raz nie. musze kupić jakieś pady,albo nano pad albo padkontrola. Myślałem że zaoszczedzę a może coś poprawiono?

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 15 sie 2009, 22:30

Powaznie aż taką latencje ma nanopad? Na filmikach, raz ją widac , a raz nie. musze kupić jakieś pady,albo nano pad albo padkontrola. Myślałem że zaoszczedzę a może coś poprawiono?... 

Ja nie zanotowałem zadnej latencji. Nanopad używam do puszczania sampli z Live, ale też bawilem sie troszke wstukiwaniem rytmów - bez problemu.

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » niedziela 16 sie 2009, 21:24

Dzięki.
tutaj widać,, mała,ale jest. I kol. Kafel też coś pisał o dużej latencji. Nie mam gdzie sprawdzić.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 16 sie 2009, 21:40

...tutaj widać,, mała,ale jest. I kol. Kafel też coś pisał o dużej latencji. Nie mam gdzie sprawdzić.... 

Kolego, zapamiętaj sobie raz na jutro: w tym i podobnych przypadkach na 99,9% opóźnienia w transmisji MIDI powoduje duet - system (najczęściej nieuporządkowany) + DAW.
O winie ze strony Korga szybko zapomnij.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » niedziela 16 sie 2009, 23:25

...tutaj widać,, mała,ale jest. I kol. Kafel też coś pisał o dużej latencji. Nie mam gdzie sprawdzić.... 

Kolego, zapamiętaj sobie raz na jutro: w tym i podobnych przypadkach na 99,9% opóźnienia w transmisji MIDI powoduje duet - system (najczęściej nieuporządkowany) + DAW.

BAAAAAARDZO Ci Preceli dzięki. Też tak myślałem Na 99,9 %, ale zapytać nie zabolało. No nie chciało mi się wierzyć, że nowy produkt ma jakieś kłopoty tego typu, ale kilka postów wyżej były sygnały, że coś tam się dzieje niedobrego.

Jeszcze raz dzięki.

Awatar użytkownika
gitmaszyna

Post autor: gitmaszyna » środa 19 sie 2009, 13:44

...
......tutaj widać,, mała,ale jest. I kol. Kafel też coś pisał o dużej latencji. Nie mam gdzie sprawdzić.... 

BAAAAAARDZO Ci Preceli dzięki. Też tak myślałem Na 99,9 %, ale zapytać nie zabolało. No nie chciało mi się wierzyć, że nowy produkt ma jakieś kłopoty tego typu, ale kilka postów wyżej były sygnały, że coś tam się dzieje niedobrego.

Jeszcze raz dzięki....

ja mam keys i pokretla i wsyzstko dziala niewiarzgodnie syzbko i bezproblemu.jednak korg to korg!...

niedrogi a przede wszystkim mobilny sprzet, widzialem w dwoch wersjach bialej i czarnej, wiec pasuja do Maca i PC:)

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » środa 19 sie 2009, 13:59

ja mam keys i pokretla i wsyzstko dziala niewiarzgodnie syzbko i bezproblemu.jednak korg to korg!

pytałem o nano pada. o keysie było że jest ok ale dzięki.

ODPOWIEDZ