Alesis serwis - uszkodony monitor M1 mk2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
x-ceed

Alesis serwis - uszkodony monitor M1 mk2

Post autor: x-ceed » poniedziałek 31 sie 2009, 11:41

Witam,

od kilku lat uzywam wspomnianych w temacie monitorów. Wczoraj jeden bez
specjalnego powodu przestał grać - zgasła dioda. Przy dużym głośniku czuć
było spaleniznę i przegrzanie (dodam ze głośność nie była wysoka a czas pracy ok 2 godz) Odkręciłem tylny panel i widzę, że jest tam bezpiecznik 5a 250V który mam nadzieję odłaczył napięcie przy przeciążeniu i ochronił
elektronikę choc nie wiem czy mialem tyle szczescia.

Czy znacie jakies miejsce gdzie moge udac sie z tym w Warszawie? Wiem ze lauda audio serwisuje alesisa ale nie chce wysylac tego do gdańska zeby dowiedziec sie ze naprawa bedzie bliska kupna nowego glosnika.

A moze komus przydazylo sie cos podobnego z alesisami?

pozdr,

x-ceed

Awatar użytkownika
PoTinA

Re: Alesis serwis - uszkodony monitor M1 mk2

Post autor: PoTinA » poniedziałek 31 sie 2009, 12:34

...
Witam,

od kilku lat uzywam wspomnianych w temacie monitorów. Wczoraj jeden bez
specjalnego powodu przestał grać - zgasła dioda. Przy dużym głośniku czuć
było spaleniznę i przegrzanie (dodam ze głośność nie była wysoka a czas pracy ok 2 godz) Odkręciłem tylny panel i widzę, że jest tam bezpiecznik 5a 250V który mam nadzieję odłaczył napięcie przy przeciążeniu i ochronił
elektronikę choc nie wiem czy mialem tyle szczescia.

Czy znacie jakies miejsce gdzie moge udac sie z tym w Warszawie? Wiem ze lauda audio serwisuje alesisa ale nie chce wysylac tego do gdańska zeby dowiedziec sie ze naprawa bedzie bliska kupna nowego glosnika.

A moze komus przydazylo sie cos podobnego z alesisami?

pozdr,

x-ceed

...

Ja mialem podobny problem ale z KRK RP5 i wystarczylo wymienic tylko bezpiecznik. Jezeli to cos wiecej niz bezpiecznik, proponuje udac sie z tym do typowego serwisu RTV tam powinni cos doradzic...

Pozdrawiam,

Piotr.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 sie 2009, 17:21

Ciekaw jestem kiedy co niektórzy ochłoną i zrozumieją wreszcie, że przez internet można naprawić co najwyżej coś, co jest z nim ściśle związane (serwis, bazę danych, mniejsze lub większe porażki na zdalnych komputerach, inne pierdoły...).
Jak dotąd nigdy nie słyszałem aby ktoś o zdrowych zmysłach zdiagnozował przez niego w 100% trafnie cokolwiek fizycznego, tudzież to jeszcze naprawił. Po kiego takie posty? Toż albo serwis offline, albo choć pytanie o adres serwisu (takiego, czy owakiego).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 sie 2009, 17:31

...Ja mialem podobny problem ale z KRK RP5 i wystarczylo wymienic tylko bezpiecznik. Jezeli to cos wiecej niz bezpiecznik, proponuje udac sie z tym do typowego serwisu RTV tam powinni cos doradzic...

I po kiego zbója człowieku podpowiadasz, skoro masz wiedzę tyllko w zakresie włożenia owego bezpiecznika? Jeśli ktoś poczuł już swąd spalenizny, to włożenie bezpiecznika (o ile obwód jeszcze się uchował) spowoduje tylko dalszy ciąg tej katastrofy.
A poszedł na urlop, albo do szkoły(?!)
[addsig]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 31 sie 2009, 17:32

Ciekaw jestem kiedy co niektórzy ochłoną i zrozumieją wreszcie, że przez internet można naprawić co najwyżej coś, co jest z nim ściśle związane (serwis, bazę danych, mniejsze lub większe porażki na zdalnych komputerach, inne pierdoły...).
Jak dotąd nigdy nie słyszałem aby ktoś o zdrowych zmysłach zdiagnozował przez niego w 100% trafnie cokolwiek fizycznego, tudzież to jeszcze naprawił. Po kiego takie posty? Toż albo serwis offline, albo choć pytanie o adres serwisu (takiego, czy owakiego).

Zdiagnozowałem przez internet w swoim aucie, dziure w rurze w układzie turbo, zdiagnozowałem padającą przetwornice xenonów, zdiagnozowałem padnięty napinacz alternatora, zdiagnozowałem padnięte kołodwumasowe, zdiagnozowałem pęknięte tuleje tylnej belki oraz stabilizatory... Mam dalej wymieniać co z pomocą internestu zdiagnozowałem czy może teraz napisać co z pomocą internetu naprawiłem?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 31 sie 2009, 17:35

...Jak dotąd nigdy nie słyszałem aby ktoś o zdrowych zmysłach zdiagnozował przez niego w 100% trafnie cokolwiek fizycznego ...

wielokrotnie ...wielokrotnie...wielokrotnie... wielokrotnie... diagnoza forumowa była trafna, aczkolwiek tylko fachowcy to potrafią...na EIS jest ich garstka...większość to zarozumialcy, zasrani teoretycy, zakompleksieni szperacze, niedowrtościowani realizoatorzy, dzieciaki ze złomem a nie sprzętem i głusi:D uffff od razu lepiej:P

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 31 sie 2009, 17:40

...
...Jak dotąd nigdy nie słyszałem aby ktoś o zdrowych zmysłach zdiagnozował przez niego w 100% trafnie cokolwiek fizycznego ...

wielokrotnie ...wielokrotnie...wielokrotnie... wielokrotnie... diagnoza forumowa była trafna, aczkolwiek tylko fachowcy to potrafią...na EIS jest ich garstka...większość to zarozumialcy, zasrani teoretycy, zakompleksieni szperacze, niedowrtościowani realizoatorzy, dzieciaki ze złomem a nie sprzętem i głusi:D uffff od razu lepiej:P
...

Dokładnie! tylko wpierw trzeba mieć wiedze ;]

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 sie 2009, 17:55

Fajnie, tylko Panowie nie bierzecie pod uwagę jednego, że tylko Ci, co cokolwiek w tym temacie kumają są w stanie skorzystać z takowych rad. Tyle, że akurat owi dają sobie zwykle radę bez powyższych topiców, co najwyżej konkretnie spytają o jakiś detal. Tak ciężko to spostrzec?
Tu ciekaw jestem ilu już takich spowiernych "pacjentów" dostało na tym forum przez takie akcje po uszach, a w zasadzie po kasie. Wszak tu rzecz ma się podobnie jak z "pojechanym" leczeniem na odległość.
[addsig]

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » wtorek 01 wrz 2009, 09:01

......Ja mialem podobny problem ale z KRK RP5 i wystarczylo wymienic tylko bezpiecznik. Jezeli to cos wiecej niz bezpiecznik, proponuje udac sie z tym do typowego serwisu RTV tam powinni cos doradzic...

I po kiego zbója człowieku podpowiadasz, skoro masz wiedzę tyllko w zakresie włożenia owego bezpiecznika? Jeśli ktoś poczuł już swąd spalenizny, to włożenie bezpiecznika (o ile obwód jeszcze się uchował) spowoduje tylko dalszy ciąg tej katastrofy.
A poszedł na urlop, albo do szkoły(?!) ...

Jaka ja mam wiedze to nie jest istotne, istotne jest to , ze nieraz najprostrza rzecz moze byc uszkodzona i od niej trzeba zaczac, a wiem , ze nie zawsze ludzie to robia! I stad wynika moja rada o bezpieczniku. Jezeli faktycznie jest to cos wiecej ,to poprostu po podlaczeniu do pradu bezpiecznik znowu sie przepali i tyle.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 01 wrz 2009, 10:36

Jaka ja mam wiedze to nie jest istotne, istotne jest to , ze nieraz najprostrza rzecz moze byc uszkodzona i od niej trzeba zaczac, a wiem , ze nie zawsze ludzie to robia! I stad wynika moja rada o bezpieczniku. Jezeli faktycznie jest to cos wiecej ,to poprostu po podlaczeniu do pradu bezpiecznik znowu sie przepali i tyle.... 

A więc to spalony bezpiecznik wydzielił zapach spalenizny?

ODPOWIEDZ