Motu Ultralite mk3 - monitoring na słuchawkach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JosephBra

Motu Ultralite mk3 - monitoring na słuchawkach

Post autor: JosephBra » niedziela 13 wrz 2009, 15:50

Zakupiłem urządzenie Motu Ultralite mk3. Wszystko z nim w porządku, brzmienie mi odpowiada itd. Mam jednak pewien problem: Nie jestem w stanie ustawić oddzielnej, niezależnej regulacji głośności dla wyjścia monitorowego i słuchawkowego. Gdy obniżam poziom sygnału wychodzącego z sumy na monitory obniża się jednocześnie głośność słuchawek. Czy jest możliwa konfiguracja Cuemixa taka, żeby ten problem nie występował? Oczywiście mogę używać dodatkowo małego mikserka, ale to jest podczas pracy w terenie kolejna zabawka do transportu i podłączania.

Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

Awatar użytkownika
delorjan

Re: Motu Ultralite mk3 - monitoring na słuchawkach

Post autor: delorjan » niedziela 13 wrz 2009, 23:03

...
Zakupiłem urządzenie Motu Ultralite mk3. Wszystko z nim w porządku, brzmienie mi odpowiada itd. Mam jednak pewien problem: Nie jestem w stanie ustawić oddzielnej, niezależnej regulacji głośności dla wyjścia monitorowego i słuchawkowego. Gdy obniżam poziom sygnału wychodzącego z sumy na monitory obniża się jednocześnie głośność słuchawek. Czy jest możliwa konfiguracja Cuemixa taka, żeby ten problem nie występował? Oczywiście mogę używać dodatkowo małego mikserka, ale to jest podczas pracy w terenie kolejna zabawka do transportu i podłączania....

W tej chwili nie mam przy sobie Motu (dokładnie tego samego), ale z tego co kojarzę, to koło gniazda słuchawkowego znajduje się potencjometr, który umożliwia regulację głośności słuchawek, a po wciśnięciu wyjścia głównego. Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale wydaje mi się, że w ten właśnie sposób można niezależnie ustawić dynamikę na obu tych wyjściach. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » poniedziałek 14 wrz 2009, 11:13

W tej chwili nie mam przy sobie Motu (dokładnie tego samego), ale z tego co kojarzę, to koło gniazda słuchawkowego znajduje się potencjometr, który umożliwia regulację głośności słuchawek, a po wciśnięciu wyjścia głównego. Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale wydaje mi się, że w ten właśnie sposób można niezależnie ustawić dynamikę na obu tych wyjściach. Pozdrawiam...

Ten potencjometr reguluje poziomy na wyjściu głównym a po wciśnięciu w słuchawkach. To prawda. Ale nawet gdy słuchawki są ustawione na najwyższym poziomie to ściszenie sumy ścisza automatycznie słuchawki. I z tym problemem nie mogę sobie poradzić.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » wtorek 15 wrz 2009, 12:50

No tak, to też prawda. W wolnej chwili spróbuję to rozgryźć, bo mnie też to interesuje :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » wtorek 15 wrz 2009, 16:49

...
No tak, to też prawda. W wolnej chwili spróbuję to rozgryźć, bo mnie też to interesuje :) Pozdrawiam
...

Jeśli uda Ci się to rozgryżć to proszę ewentualnie o informację.

ODPOWIEDZ