Przepraszam, że ponownie zadaję to samo pytanie.
Chodzi mianowicie o wykorzystanie CRW-8 Roland do sterowania SX 2. Niestety, po wybraniu odpowiedniego sterownika z listy w Sx dla CRW 8 działają tylko start, stop, solo, mute, przewijanie, panorama oraz potencjometry głośności dla poszczególnych śladów (16 po 8 w bankach A i B ). O tym wszystkim zresztą informuje nas instrukcja przygotowana przez Steinberga.
Ale...
Nie działa kółko dial , klawisze "F", kursor i cała reszta przycisków funkcyjnych, którą to warto by było wykorzystać do pracy z SX.
Czy koledzy zechcieliby podpowiedzieć jak mozna w pełni wykorzystać to urządzenie.
Mogę tylko dodać, że udało mi się wypożyczyć MCR-8 do przetestowania i właśnie jest podłączony do compa.
za odpowiedzi na które oczekuję
bardzo dziękuję
MCR 8 MIDI controller dla SX 2.0
MCR 8 MIDI controller dla SX 2.0
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
Re: MCR 8 MIDI controller dla SX 2.0
...Chodzi mianowicie o wykorzystanie CRW-8 Roland do sterowania SX 2....
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd.
Chodzi oczywiście o Multi Controller Mcr - 8 firmy Roland
jeszcze raz przepraszam i czekam na odpowiedź
walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
Przypuszczam, że Cubase domyślnie nie ma zdefiniowanych komend odpowiadających tym "niedziałającym" elementom MCR-a. Sam możesz zdefiniować te komendy w menu Device Setup/Devices. Wszystko masz opisane w manualu "zaawansowanym".
...Przypuszczam, że Cubase domyślnie nie ma zdefiniowanych komend odpowiadających tym "niedziałającym" elementom MCR-a. Sam możesz zdefiniować te komendy w menu Device Setup/Devices. Wszystko masz opisane w manualu "zaawansowanym"....
Dziekuję za odpowiedź.
Właśnie jestem w trakcie testowania i mogę powiedzieć, że po wybraniu dla ustawień dla MCR można nim sterować wszystkie 16 kanałów reszta już jest poza zakresem jego pola widzenia. Ale jeśli pierwsze 16 śladów przeniesiemy niżej to kolejne przechodzą w ich miejsce i poddają się funkcjom : zamiana głośności, panorama, funkcje solo i mute. dotyczy to wszystkich śladów, które widzimy w mikserze rownież FX.
Ciekawym zjawiskiem jest:
np. mamy dwa ślady (obojętne mono czy stereo) w SX
wtedy w MCR-8 potencjometr 1i 2 działa w stosunku do nich,
natomiast 3 obsługuje input, a 4 out mix. Jeżeli mamy nagranych
10 śladów i do tego jeszcze np.6 przeznaczonych dla FX to nie możemy już zminieć kanałów in i out .
Niestety funkcyjne przyciski i potencjometr master w MCR 8 nie są czynne
walu
Dziekuję za odpowiedź.
Właśnie jestem w trakcie testowania i mogę powiedzieć, że po wybraniu dla ustawień dla MCR można nim sterować wszystkie 16 kanałów reszta już jest poza zakresem jego pola widzenia. Ale jeśli pierwsze 16 śladów przeniesiemy niżej to kolejne przechodzą w ich miejsce i poddają się funkcjom : zamiana głośności, panorama, funkcje solo i mute. dotyczy to wszystkich śladów, które widzimy w mikserze rownież FX.
Ciekawym zjawiskiem jest:
np. mamy dwa ślady (obojętne mono czy stereo) w SX
wtedy w MCR-8 potencjometr 1i 2 działa w stosunku do nich,
natomiast 3 obsługuje input, a 4 out mix. Jeżeli mamy nagranych
10 śladów i do tego jeszcze np.6 przeznaczonych dla FX to nie możemy już zminieć kanałów in i out .
Niestety funkcyjne przyciski i potencjometr master w MCR 8 nie są czynne

walu