Czy Blofeld ma tyle siły i wdzięku?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Czy Blofeld ma tyle siły i wdzięku?

Post autor: Łukasz1985 » środa 04 lis 2009, 12:25

...podepne sie pod temat...Czy ktos wie jaka firma oprucz Vengeance sprzedaje barwy do virusa ti?

Pozdro, Łukasz.

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » środa 04 lis 2009, 12:41

...podepne sie pod temat...Czy ktos wie jaka firma oprucz Vengeance sprzedaje barwy do virusa ti?

Pozdro, Łukasz.

Sound Of revolution i Umet Ozcan
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 04 lis 2009, 13:09

...

Pozdro, Łukasz. ...

Tak z ciekawości ... Kupiłeś Virusa bez gałek i mozliwości edycji ? Oszukali Cię !!!

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 04 lis 2009, 13:16

...
...

Pozdro, Łukasz. ...

Tak z ciekawości ... Kupiłeś Virusa bez gałek i mozliwości edycji ? Oszukali Cię !!!
...

He he wiedzialem ze ktos tak napiszeCool

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 04 lis 2009, 13:22

...
...

Pozdro, Łukasz. ...

ty?

...

Jeszcze dodam Adamie Z:) Ostatnio pomyslalem zeby zaczac tworzyc wlasne oryginalne barwy, dzisiaj zabiore sie za toWink I mam do Ciebie jeszcze pytanie czy jesli chcialbym imitowac Virusem barwy z Rolanda D-20 to wszystko modulowac na ucho czy sa na to jakies patenty?

[addsig]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 04 lis 2009, 13:51

...

Jeszcze dodam Adamie Z:) Ostatnio pomyslalem zeby zaczac tworzyc wlasne oryginalne barwy, dzisiaj zabiore sie za toWink I mam do Ciebie jeszcze pytanie czy jesli chcialbym imitowac Virusem barwy z Rolanda D-20 to wszystko modulowac na ucho czy sa na to jakies patenty?
...

Musisz znać podstawowe zasady syntezy i wiedzieć, że jeśli np zabierasz się za pady to attack i release powinny być długie. Jeśli za basy czy brzmienia perkusyjne to odwrotnie itd. Pewne rzeczy trzeba wiedzieć a inne po prostu słyszeć. Po jakimś czasie będziesz potrafił bez problemu rozpoznać na jakiej fali ( sinus, prostokąt, piła itd. ) został zbudowany jakiś dźwięk , który słyszysz w ulubionym kawałku. Czy ma 1 czy więcej oscylatorów lub layerów. Jakie efekty zostały użyte i mniej więcej wiedział od czego zaczynac budowę swojego brzmienia. Musisz poznać podstawy i nauczyć się rozpoznawać fale oraz brzmienia do jakich się mogą przydać. Jeśli mowa o D20 jak wiemy jest to synteza linearna + sample ROM. Virus takich nie posiada. Ma natomiast mnóstwo próbek wavetable oraz dodatkowe rodzaje syntezy jak formantowa czy granulkowa i tam raczej bym dłubał szukając inspiracji. W sumie nie wiem o jakich konkretnie brzmieniach mówimy, bo jeśli chodzi o jakieś standardowe pady , stringi itp. bez problemu można pokusić się o emulację D20 za pomocą syntezy subtraktywnej i podstawowych przebiegów fal w Virusie. Kręcić i słuchać albo bulić za presety użyte w tysiącu kawałków na VIVIE

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 04 lis 2009, 13:59

...

...

...

Musisz znać podstawowe zasady syntezy i wiedzieć, że jeśli np zabierasz się za pady to attack i release powinny być długie. Jeśli za basy czy brzmienia perkusyjne to odwrotnie itd. Pewne rzeczy trzeba wiedzieć a inne po prostu słyszeć. Po jakimś czasie będziesz potrafił bez problemu rozpoznać na jakiej fali ( sinus, prostokąt, piła itd. ) został zbudowany jakiś dźwięk , który słyszysz w ulubionym kawałku. Czy ma 1 czy więcej oscylatorów lub layerów. Jakie efekty zostały użyte i mniej więcej wiedział od czego zaczynac budowę swojego brzmienia. Musisz poznać podstawy i nauczyć się rozpoznawać fale oraz brzmienia do jakich się mogą przydać. Jeśli mowa o D20 jak wiemy jest to synteza linearna + sample ROM. Virus takich nie posiada. Ma natomiast mnóstwo próbek wavetable oraz dodatkowe rodzaje syntezy jak formantowa czy granulkowa i tam raczej bym dłubał szukając inspiracji. W sumie nie wiem o jakich konkretnie brzmieniach mówimy, bo jeśli chodzi o jakieś standardowe pady , stringi itp. bez problemu można pokusić się o emulację D20 za pomocą syntezy subtraktywnej i podstawowych przebiegów fal w Virusie. Kręcić i słuchać albo bulić za presety użyte w tysiącu kawałków na VIVIE

Dzieki Adam:) Jesli chodzi o D-20 to ma jedna super barwe Brass D-50 czy cos bardzo podobna barwa byla uzyta w kawalku Sabriny "Boys"

[addsig]

Awatar użytkownika
Axl

Post autor: Axl » czwartek 05 lis 2009, 23:43

Czyli zaczyna wyglądać, że Blofeld nie ma takiego kopnięcia jak Virus - odpalasz i nie ważne jaka barwa, każda nadaje się do produkcji. O to mi chodziło.

To że można podobne brzmienia ukręcić nie tylko na Nexusie ale i na darmowych VST to wiem. Ale gdyby to było prawdą w Accessie zwinęli by dywany :)

dzięki za powyższe opinie. Czy ktoś może jeszcze dorzucić coś do tematu porównania Blofelda i Virusa?

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » piątek 06 lis 2009, 05:41

Czyli zaczyna wyglądać, że Blofeld nie ma takiego kopnięcia jak Virus - odpalasz i nie ważne jaka barwa, każda nadaje się do produkcji. O to mi chodziło.

hmm.. cale zycie zylem w bledym przekonaniu co to znaczy kopniecie..

[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 06 lis 2009, 08:02

...

To że można podobne brzmienia ukręcić nie tylko na Nexusie ale i na darmowych VST to wiem. Ale gdyby to było prawdą w Accessie zwinęli by dywany :)

dzięki za powyższe opinie. Czy ktoś może jeszcze dorzucić coś do tematu porównania Blofelda i Virusa?
...

Witaj,

Mam zarówno virusa TI jak i Blofelda. To całkiem dwa różne instrumenty. Virus ma dużo lepszą dynamikę, ale też kosztuje dużo więcej. Co do barw, to miałem wiele klawiszy, ale nigdy takiego, w którym cyt. "odpalasz i nie ważne jaka barwa, każda nadaje się do produkcji. " Takie chyba nie istnieją!? Owszem, wg mnie Virus ma więcej tzw. "użytkowych" gotowców, ale jakie to ma znaczenie?! Zarówno Blofeld jak i Virus to SYNTEZATORY i to tylko od Ciebie zależy, jakie barwy i o jakiej użyteczności sobie zaprogramujesz. No cóż, gdybyś miał ze 3000zł. -kup virusa np. C, jesli nie masz tej kasy, to na allegro stoi Wadorf za 1200zł. Wszystko zależy, do czego chcesz go używać, jakie masz preferencje w stosunku do brzmienia, sposobu obsługi itd.? Dziś mamy XXI wiek, era internetu, wpisz w wyszukiwarkę Blofeld lub Access Virus i dodaj demo, odsłuchaj, porównaj i wybierz sam... bo nikt za Ciebie tego nie zrobi. Pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

ODPOWIEDZ