Yamaha MSP5 Studio czy Genelec 8020A?
Re: Yamaha MSP5 Studio czy Genelec 8020A?
Przymierzam się powoli do zmieny monitorów (z Tapco S5). Planuję wydać do 3000zł za parę (aktywne).
Pogrzebałem troszkę, poczytałem, porównałem i mam dylemat pomiędzy dwoma modelami: Yamaha MSP5 Studio i Genelec 8020A.
Zaintrygowała mnie Yamaha ze swoim pasmem przenoszenia 50Hz - 40kHz (wydaje mi sie, ze najszersze w tej kartegorii cenowej) - mimo to zbytnio sie nie podniecam, gdyz z tego co wiem to ludzkie ucho wyzej niz 20kHz chyba nie rejestruje.
Z drugiej strony Genelec z serii 8000 ma naprawdę dużo innowacyjnych technologii zaprojektowanych przez firmę. No i z drugiej strony Genelec to Genelec...
Monitory mają być używane do produckji (kwestia postprodukcji pozostaje zawsze w gestii studia masteringowego) muzyki elektronicznej.
Jesli ktoś testował ww. modele, lub może polecić coś innego. Proszę o info.
PS. Studio nalezy do tych mniejszych (ok 7m2).
Pozdrawiam
---------------------
Miałem MSP5 - nie są to pierdziawki. Ale bas jest sztuczny i nie precyzyjny. Perfekcyjnie brzmi góra i środek. NIestety - powoduje to, że miksy wychodzą bardzo ciemne.
Za 3600 brutto kupujesz bardzo dobrze brzmiące ASP IO. ... Oddają co trzeba i można negocjować mocno cenę. Są produkcji krajowej.
Artur
Re: Yamaha MSP5 Studio czy Genelec 8020A?
...Co do postu MB o 7 calach i APS - jeśli masz 5k do wydania to bierz je w ciemno - mają killer-bass! :)
Pisząc 7" APS miałem na myśli Io, które kosztują 3,5k i też wymiatają w kategorii pasma.
Aeony kosztujące 5k mają głośniki 8"....
AEON mają 8,66" ... więc bliżej im raczej do 9" niż do 8.
Też myślę nad monitorami dla siebie, więc powiem co się wywiedziałem.
MSP5 mają jak na 5" szerokie pasmo (pomiary i porównywanie do tego co słyszałem a co też zostało pomierzone) ... choć nadal do Hadesu nie sięgną. I ponownie wg. pomiarów są dosyć równe (char w zakresie +-2dB). Słyszałem co nieco opinii że są dokładne.
Genelec zupelnie nie biorę pod uwagę - woofer 4"? - ja bym podziękował ... bo basu z tego nie będzie. Genelec to jest sens kupować od modelu 8040-8050 a to już nie ta kasa. Ty masz co prawda pomieszczenie bardzo maleńkie ... ale mimo to 4" do mnie nie przemawia.
KRK VXT6 - mają szerokie pasmo jak na 6", ale są dosyć nierówne (pomiary) ... char. biega w zakresie +-4dB.
APS IO - bardzo ciekawe ... w sumie trudno siędo czegokolwiek przyczepić ... wiele opinii bardzo pozytywnych.
ADAM A7 - jakoś do mnie nie przemawiają ... wąskie pasmo przy ustawieniu na 0, charakterystyka z wysuniętą górą pasma ... aby było równo to trzeba by się pobawić regulatorami z tyłu. ... już wolałbym zdecydowanie bardziej APS IO
Jeszcze pozostaje APS KOX ... który chyba przestał istnieć.