Adam A7X czy APS Aeon?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
blanko

Adam A7X czy APS Aeon?

Post autor: blanko » niedziela 15 maja 2011, 21:35

Witam.

Przymierzam się do zakupu monitorów i w sumie mam dwa na oku Adam A7X lub APS Aeon. Które byście polecili? Które są "wierniejsze" ideałowi? Tworzę muzykę elektroniczną więc bass jest często bardzo ważny. Opinie są podzielone ale może dowiem się czegoś nowego?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Re: Adam A7X czy APS Aeon?

Post autor: ZgibniewZiobor » niedziela 15 maja 2011, 21:45

Nawet się nie zastanawiaj tylko zamawiaj Adasie!

Grzybass

Post autor: Grzybass » niedziela 15 maja 2011, 22:36

Ja pracuję na APS od około 2 lat i jestem bardzo zadowolony. W międzyczasie gościły u mnie różne modele Adamów i wracały do sprzedawcy.

Nie wydaje mi się żebyś w tej cenie coś ciekawszego ustrzelił.

Ostatecznie powinieneś jednak posłuchać i ocenić sam.

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » niedziela 15 maja 2011, 22:58

Cześć,

masz rację, opinie są podzielone: jedni napiszą Ci tak, jak kolega powyżej, inni będą się zaklinać, że APS wygrywają bezsprzecznie. My dystrubuujemy APS, i z całego serca poleci Ci właśnie je, ale wierz mi: nie dlatego, że je mamy. Wręcz przeciwnie: mamy je w ofercie, bo szczerze w nie wierzymy. Inaczej nigdy byśmy ich do oferty nie włączyli...

Jednak, moim zdaniem, żeby dobrze i rozsądnie wybrać, powinieneś sam ich posłuchać. Najlepiej w pomieszczeniu, w którym będziesz na nich pracował. Z przyjemnością wypożyczymy Ci APS, zarówno model AEON, jak i IO (bo AEON, również pod względem cenowym, to półka wyżej od A7X. Z Adam A7X należy porównywać APS IO). Co do wypożyczenia Adamów, to mogę, jeśli będziesz chciał, porozmawiać z dystrybutorem.

Możesz nas odwiedzić, by je wziąć, możemy też wysłać kurierem, nawet, jeśli mieszkasz na drugim koncu Polski. Zgłoś się tylko do nas, mailowo lub telefonicznie. Dane do kontaktu znajdziesz na naszej stronie www.musictoolz.pl. Kaucja nie będzie potrzebna.

Zapraszam!
Dziękuję i pozdrawiam,

Konrad

www.musictoolz.pl
[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » niedziela 15 maja 2011, 23:09

Mała errata:

1. Pisząc o 'poście powyżej', miałem na myśli post Zgibniewa :)

2. Dla utrudnienia zabawy adres naszej strony w treści mojego posta załapał na końcu kropkę, i dlatego nie działa. Właściwy adres, czyli www.musictoolz.pl znajdziesz w stopce posta.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam,

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » niedziela 15 maja 2011, 23:20

...Cześć,

masz rację, opinie są podzielone: jedni napiszą Ci tak, jak kolega powyżej, inni będą się zaklinać, że APS wygrywają bezsprzecznie. My dystrubuujemy APS, i z całego serca poleci Ci właśnie je, ale wierz mi: nie dlatego, że je mamy. Wręcz przeciwnie: mamy je w ofercie, bo szczerze w nie wierzymy. Inaczej nigdy byśmy ich do oferty nie włączyli...

Jednak, moim zdaniem, żeby dobrze i rozsądnie wybrać, powinieneś sam ich posłuchać. Najlepiej w pomieszczeniu, w którym będziesz na nich pracował. Z przyjemnością wypożyczymy Ci APS, zarówno model AEON, jak i IO (bo AEON, również pod względem cenowym, to półka wyżej od A7X. Z Adam A7X należy porównywać APS IO). Co do wypożyczenia Adamów, to mogę, jeśli będziesz chciał, porozmawiać z dystrybutorem.

Możesz nas odwiedzić, by je wziąć, możemy też wysłać kurierem, nawet, jeśli mieszkasz na drugim koncu Polski. Zgłoś się tylko do nas, mailowo lub telefonicznie. Dane do kontaktu znajdziesz na naszej stronie www.musictoolz.pl. Kaucja nie będzie potrzebna.

Zapraszam!
Dziękuję i pozdrawiam,

Konrad

www.musictoolz.pl...

no właśnie mam identyczny problem co założyciel tematu. słyszałem A7 i A7X - na począku te pierwsze przewróciły mój świat jeżeli chodzi o dźwięk wydobywany z dwóch kolum. A7X jednak są bardziej poukładane. Niestety nigdy nie słyszałem APSów. To co mnie do nich przekonuje oprócz opinii to to że mają 8 calowy woofer i na wykresach widać że schodzą dość nisko. dodatkowo są bardzo równe w większości pasma przetwarzania. Jedyne czego nie pokażą wykresy to charakter i precyzyjność. Bardzo chętnie posłuchałbym ich w domu i porównał je ze swoimi KRK V6.
Chętnie napiszę do MT o ile ja również mógłbym skorzystać z oferty?:)

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 15 maja 2011, 23:39

...
Nawet się nie zastanawiaj tylko zamawiaj Adasie!...

Znowu ten ADAM fanboy.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 15 maja 2011, 23:59

...
Witam.

Przymierzam się do zakupu monitorów i w sumie mam dwa na oku Adam A7X lub APS Aeon. Które byście polecili? Które są "wierniejsze" ideałowi? Tworzę muzykę elektroniczną więc bass jest często bardzo ważny. Opinie są podzielone ale może dowiem się czegoś nowego?

Pozdrawiam...

Ja akurat jestem niedawno po przesiadce na APS Aeony, więc temat mam przerobiony. Ja polecam APS. Dlaczego?

Po pierwsze wiele osób znających się na ten temat poleca te monitory. Gdy pytałem co lepsze: Adamy czy APSy, prawie za każdym razem usłyszałem Aeony.

Po drugie grają bardzo równo, co jest bardzo ważne. Monitory mają być wielozadaniowe, a nie tylko do elektroniki, czy tylko akustyki. Apsy w moim odczuciu grają bardzo równo, nie brakuje im dołu, słychać dużo szczegółów w wydobywanym dźwięku.

Na Twoim miejscu brałbym Aeony, jako że sam jestem z nich bardzo zadowolony, mogę je polecić.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 16 maja 2011, 08:32

Jednak Aeony są zdecydowanie droższe od Adamów.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Matiens

Post autor: Matiens » poniedziałek 16 maja 2011, 10:01

...
Jednak Aeony są zdecydowanie droższe od Adamów.
...

Może i nówki są droższe. Ale na rynku wtórnym można znaleźć w przystępnej cenie.

[Post edytowany przez Admina w dniu 16/05/2011]
gram, komponuję, koncertuję itp.

ODPOWIEDZ