Klawiatura sterująca - wiele VSTi na scenie i szybkie przełączanie kanałów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD

Klawiatura sterująca - wiele VSTi na scenie i szybkie przełączanie kanałów?

Post autor: DJOZD » czwartek 17 lis 2011, 08:11

Witam.

Zakładam nowy ponieważ w wiodącym wątku i klawiaturach jest mała szansa że ktoś odpowie na moje pytania.

Muszę zakupić nową klawiaturę na scenę. Moje pytanie jest do tych użytkowników którzy znają swoje klawiatury.
Która klawiatura posiada możliwość łatwego przełączania kanałów MIDI? Najlepiej z panelu.

Wiadomo że na 16 kanałach mam ustawione różne instrumenty VSTi w trybie monitoringu. Dzięki czemu przełączanie brzmień odbywa się płynnie, bez ucinania pogłosu i przełączania presetów.

Obserwuje wątki o klawiaturze M-Audio AXIOM Pro, Novation Remote SL 61 MkII. Technologicznie są one tym co by mi w zupełności wystarczyło. Nie mam natomiast informacji ile trzeba wykonać czynności żeby szybko przełączyć kanał. Lub nawet czy można je połączyć i grać dwoma kanałami naraz?
Dotychczas używałem KORG'a Trynity, lub Ensoniq SQ1. Tam sytuacja była prosta. Przełączając kanał w sekwencerze zmieniałem kanał MIDI, można było grać swobodnie każdym kanałem lub nawet dwoma na raz.

Wiem że ROLAND A-33, dla przykładu ma taką możliwość. Ale ten sprzęt nie ma praktycznie żadnych innych sterowników.
Doskonale wiemy że na scenie liczy sie szybkość i niezawodność. A wybieranie kanałów w gąszczu menu, to poprostu niepotrzebne ryzyko.

Będę wdzięczny za informacje.

EMD

Re: Klawiatura sterująca - wiele VSTi na scenie i szybkie przełączanie kanałów?

Post autor: EMD » czwartek 17 lis 2011, 11:41

...Witam.

Zakładam nowy ponieważ w wiodącym wątku i klawiaturach jest mała szansa że ktoś odpowie na moje pytania.

Muszę zakupić nową klawiaturę na scenę. Moje pytanie jest do tych użytkowników którzy znają swoje klawiatury.
Która klawiatura posiada możliwość łatwego przełączania kanałów MIDI? Najlepiej z panelu.

Wiadomo że na 16 kanałach mam ustawione różne instrumenty VSTi w trybie monitoringu. Dzięki czemu przełączanie brzmień odbywa się płynnie, bez ucinania pogłosu i przełączania presetów.

Obserwuje wątki o klawiaturze M-Audio AXIOM Pro, Novation Remote SL 61 MkII. Technologicznie są one tym co by mi w zupełności wystarczyło. Nie mam natomiast informacji ile trzeba wykonać czynności żeby szybko przełączyć kanał. Lub nawet czy można je połączyć i grać dwoma kanałami naraz?
Dotychczas używałem KORG'a Trynity, lub Ensoniq SQ1. Tam sytuacja była prosta. Przełączając kanał w sekwencerze zmieniałem kanał MIDI, można było grać swobodnie każdym kanałem lub nawet dwoma na raz.

Wiem że ROLAND A-33, dla przykładu ma taką możliwość. Ale ten sprzęt nie ma praktycznie żadnych innych sterowników.
Doskonale wiemy że na scenie liczy sie szybkość i niezawodność. A wybieranie kanałów w gąszczu menu, to poprostu niepotrzebne ryzyko.

Będę wdzięczny za informacje. ...

Cześć

miałem bardzo podobny problem i w końcu kupiłem Edirola PCR-500. Jest dedykowany przycisk do MIDI Channel a samą wartość reguluje się obrotowym enkoderem. 

Co więcej jest też przycisk do Program Change (to było dla mnie ważniejsze) i wówczas można zmieniać używając tego samego jak wyżej enkodera.

Jest to umieszone na górze po lewej stronie więc zmieniając program / kanał robisz to lewą ręką (prawa może nadal grać) i nie zasłaniasz LEDowego wyświetlacza (widoczność bardzo dobra). Jakość klawiatury przyzwoita. Dodatkowych przycisków też dużo. Zobacz w siecie

Jeżeli jesteś zainteresowany to moge Ci tanio tą klawiaturę odsprzedać bo muszę kupić dłuższą. Pisz na priva

Pozdrawiam

Doomy

Post autor: Doomy » czwartek 17 lis 2011, 12:34

...Witam.

Będę wdzięczny za informacje. ...

Właściwie wydaje się, że każda porządna klawiatura sterująca powinna mieć taką opcję, to jest absolutna podstawa :). Różnie się takie zestawy konfiguracji w różnych sterwonikach mogą nazywać, Np. template, preset, scene itd itp. możesz do nich przypisać kanał i konkretne numery cc do poszczególnych kontrolerów. Nie wyobrażam sobie żeby w nowoczesnej klawiaturze sterującej przeznaczonej do gry na żywo, taka zmiana ustawień następowała inaczej niż za pomocą pokrętłą typu enkoder lub padu z numerem ustawienia (czytaj w sposób wygodny dla operatora). Myślę, że już rzut oka na specyfikację techniczną sprzętu powinien sporo wyjaśnić plus opis tzw features.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 17 lis 2011, 12:44

...

miałem bardzo podobny problem i w końcu kupiłem Edirola PCR-500. Jest dedykowany przycisk do MIDI Channel a samą wartość reguluje się obrotowym enkoderem. 
...

Właśnie również w oko Cakewalk A800 Pro.  
 Zastanawiam się jak tam rozwiązane jest przełączanie kanałów. Zapytam więc przy okazji, skoro jesteś użytkownikiem PRC-500, a jest podobny do A800 PRO:

- Jak działa joystick, czy powraca na do pozycji zero, czy jest mozliwość by został w pozycji którą chce.
- Czy są jakieś specjane problemy z programowaniem encoderów np. do filtru cutoff w ontrumecie VSTi.

- czy przełączanie kanałów MIDI encoderem nie jest nieprecyzyjne? Nie ma tam klawiszy kurosora + - ? Zastanawiam sie jak to sie ma to klawiatury numerycznej, takiej jak np. jest w AXIOM PRO.

Oj zamieszanie z tymi klawiaturami. Z jedenej strony dobrze mieć apliację typu AutMap (Novation 61SL MkII) i dotykowe kontrolery, z drugiej z trudem znaleść tak podstawowe informacje na temat zwykłej  zmiany  kanalów MIDI. 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 17 lis 2011, 12:49

...
 Nie wyobrażam sobie żeby w nowoczesnej klawiaturze sterującej przeznaczonej do gry na żywo, taka zmiana ustawień następowała inaczej niż za pomocą pokrętłą typu enkoder lub padu z numerem ustawienia (czytaj w sposób wygodny dla operatora). 
...

No właśnie również sobie tego nie wyobrażam, ale z informacji o podstawowych funkcjach nic nie wynika. Dlatego pytam na forum, bo nie ma lepszej informacji jak te z piewszej ręki, użytkownika z doświadczeniem. 

Jeżeli byłoby tak jak mówisz, przykładowy Novation 61SL MkII i jego aplikacja Automap byłaby wstanie zaprogramować coś takiego. Ale to tylko przypuszczenie.

A jak jest z tym  A-800 Pro, też można programować z poziomu komputera czy raczej, edycja komunikatów CC w klawiaturze i DAW? 

Doomy

Post autor: Doomy » czwartek 17 lis 2011, 14:57

No właśnie również sobie tego nie wyobrażam, ale z informacji o podstawowych funkcjach nic nie wynika. Dlatego pytam na forum, bo nie ma lepszej informacji jak te z piewszej ręki, użytkownika z doświadczeniem. 

Jeżeli byłoby tak jak mówisz, przykładowy Novation 61SL MkII i jego aplikacja Automap byłaby wstanie zaprogramować coś takiego. Ale to tylko przypuszczenie.

A jak jest z tym  A-800 Pro, też można programować z poziomu komputera czy raczej, edycja komunikatów CC w klawiaturze i DAW? 

Słuchaj jeśli chodzi o novation to maja fantastyczną bazę danych trochę pogrzeb i wszystko znajdziesz :). W Novation różne konfiguracje ustawień strerownika midi (sceny , presety) nazywają się templates :). A automapa to aplikacja, która współpracuje zDAW - em i sterownikiem midi i pozwala na szybkie przypisanie kontrolerowi wartości parametrów cc używanych przez daw. Natomiast do zmian templates jest inny program, który się nazywa "SL MK2 template editor".

http://www.novationmusic.com/answerbase/en/article.php?id=543

Na stronach novation masz nawet tutorial video dot. sprzętu o któy pytasz, naprawdę ta strona jest bogata i prawie każdą informację można z niej wydusić :).

Powodzenia

Doomy

Post autor: Doomy » czwartek 17 lis 2011, 15:01

Tu masz ten link z video jest o automapie jest i o templates przyjemnego oglądania :)

http://www.novationmusic.com/answerbase/en/article.php?id=569

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 17 lis 2011, 16:23

...Nie mam natomiast informacji ile trzeba wykonać czynności żeby szybko przełączyć kanał. Lub nawet czy można je połączyć i grać dwoma kanałami naraz?...

Tak się zastanawiam - jakim cudem mając ponad 1,5k postów na tym forum można aż tak mało wiedzieć o klawiaturach sterujacych MIDI? Czytasz tylko to, co sam napiszesz?

Obecnie praktycznie każdy w miarę zaawansowany klawiszowy sterownik MIDI ma banki (nazwane "Presets" albo jakoś inaczej) w których w każdym z nich można śmiało zapisać m.in. kanał MIDI, podziały klawiatury (a w nich odbiór komunikatów MIDI inny dla każdej z jej stref), tudzież starą i dobrą funkcję layer.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

EMD

Post autor: EMD » czwartek 17 lis 2011, 16:32

...
Właściwie wydaje się, że każda porządna klawiatura sterująca powinna mieć taką opcję, to jest absolutna podstawa :)

Też mi się tak wydało, ale rzeczywistość nie była taka różowa.

Zastanawiałem się co zrobić i jedną opcji był Behringer BCN44 - kosztuje tyle co nic a ma dedykowany potencjometr od zmiany kanałów. Tyle, że to dodatkowe urządzenie - czyli miejsce, kabel i kolejne źródło problemów.

Drugą opcją była klawiatura i wybrałem PCR500 (wówczas nie było serii A na którą teraz się chyba skuszę w wersjii 800).

- Jak działa joystick, czy powraca na do pozycji zero, czy jest mozliwość by został w pozycji którą chce.

Joystick wraca zawsze do zera (w PCR)

- Czy są jakieś specjane problemy z programowaniem encoderów np. do filtru cutoff w ontrumecie VSTi.

Ja nie miałem żadnych, ale też nie używałem wszystkiego - a to co było to głównie ze stajni Cakewalk i NI.

Jest program na PC i można zapisać 16 (chyba) programów użytkowanika. Jest kilkanaście gotowców w sieci. Cały czas pisze o PCR, ale seria A powinna być nawet lepsza. Z poziomu klawiatury też można wpisywać CC - szeroki wybór typów komunikatów.

- czy przełączanie kanałów MIDI encoderem nie jest nieprecyzyjne? Nie ma tam klawiszy kurosora + - ? Zastanawiam sie jak to sie ma to klawiatury numerycznej, takiej jak np. jest w AXIOM PRO.

Ja nie miałem problemów - enkoder ma mocno wyczuwalne skoki i jeżeli nie masz łapy jak bochen chleba to nie powinno być zamieszania. Kanały nie zmieniasz dookoło - tj. od 1 do 16 i z powrotem na jeden tylko po dojechaniu do 16 po prostu nie zwiększa się wartość. To samo w drugą stronę - jak jesteś na kanale 1 to kręcąc w lewo nie dzieje się już nic.

Nie ma klawiszy +/- ale można spróbować przypisać zmianę kanałów do padów. Mi się nie udało, ale też się specjalnie nie starałem.

Nie twierdzę, że to super jedyne rozwiązanie, ale miałem podobny problem i rozwiązałemgo PCRem. Jeżeli jesteś ze Śląska to mogę CI go pożyczyć na jakiś czas.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 17 lis 2011, 16:35

...strerownika midi...

Nie wiem co to jest ten strerownik, ale mniejsza z tym.
Wiem natomiast, że w rozmiarze midi można mieć np. majtki.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ