Witajcie. Posiadam laptopa bez dobrej karty dźwiękowej, a chciałbym nagrać w profesjonalny sposób wokale. Dlatego też zastanawiam się co zrobić, mam trzy opcje:
1. Iść do studio, w którym przetestowałem wszystkie mikrofony i jedyny, który zabrzmiał w miarę zadowalająco jest dynamiczny Shure Beta 58a. Link brzmienia:
http://www.sendspace.pl/file/5282c046c6f51dfd5edd456
P.S. warto zaznaczyć, że owe studio wyniesie mnie ok. 2500zł, więc w takim przedziale cenowym mógłbym się poruszać gdybym miał pewność, że jestem w stanie wyciągnąć lepszą/taką samą jakość wokali jak w wyżej wymienionym linku.
2. Kupić mikrofon USB. Chyba najlepszy ze wszystkich jest Shure PG42 USB, więc prawdopodobnie ten.
3. Opcja, która jest dla mnie skomplikowana, ale być może da najlepsze efekty - zakup jakiegoś mixera USB z phantomem, oraz mikrofonu. Muszę mieć prawdopodobnie mikrofon wielkomembranowy, bo słyszałem, że takie mikrofony najlepiej sprawdzają się w kwestii głębi wokalu, a dla mnie to ważne.
No i teraz chciałbym was zapytać odnośnie opcji trzeciej - czy potrzebowałbym coś jeszcze poza mixerem USB oraz mikrofonem? Jakiś dodatkowy sprzęt? No i oczywiście - czy jestem w stanie w budżecie ok. 2500zł kupić coś, co będzie zadowalające. Sprawa jest dość ryzykowna, bo np. w studio miałem przed sobą nawet mikrofon lampowy za kilka dobrych tysięcy i nie było dobrze, bo wydaje mi się, że był on przeznaczony bardziej do żeńskiego wokalu. O ile wokal w wyższym rejestrze brzmiał nieźle, o tyle jak już chciałem wydobyć głębie to nie było dobrze. Dlatego też zależy mi na rzetelnej pomocy, bo już z doświadczenia wiem, że marka jest mniej ważna niż po prostu to co pasuje do danego wokalisty.
Obróbkę programową (CoolEdit) ogarniam, więc tylko sprawa sprzętowa się liczy.