Dynaudio BM6a
Dynaudio BM6a
witajcie!
Zamierzam kupić Dynaudio BM6a ale mam wątpliwość. Potrzebuję monitorów do mixowania głównie muzyki tanecznej więc bardzo zalezy mi na precyzyjnym basie i dodatkowo dość nisko schodzacym. Generalnie pod tym względem na wszelkich forach te monitory są zalecane jednak często mówi się że nowa wersja ma gorsze wzmacniacze niż mk1. czy jest to bardzo duża różnica? co byście zrobili? kupić mk1 przez ebay czy darować sobie i zakupić aktualne mk2?
dzięki za pomoc!
Zamierzam kupić Dynaudio BM6a ale mam wątpliwość. Potrzebuję monitorów do mixowania głównie muzyki tanecznej więc bardzo zalezy mi na precyzyjnym basie i dodatkowo dość nisko schodzacym. Generalnie pod tym względem na wszelkich forach te monitory są zalecane jednak często mówi się że nowa wersja ma gorsze wzmacniacze niż mk1. czy jest to bardzo duża różnica? co byście zrobili? kupić mk1 przez ebay czy darować sobie i zakupić aktualne mk2?
dzięki za pomoc!
Re: Dynaudio BM6a
Uzupełniłbym subem - tam jest tylko 17cm woofer to nisko napewno nie zejdzie :)
Hmmm nie bardzo chcę się bawić w sub- nie przepadam za tym - pracowałem kiedyś na adam a7 z subem i ciężko było mi sprecyzować ten bas. Wolałbym jednak by było to bezpośrednie - myślałem o większych paczkach ale pomieszczenie mam dosyć małe i myślę, że te odsłuchy mają max woofer jaki mogę dać do tego pomieszczenie (około 12m.kw.)
A jaką masz adaptację w tym pomieszczeniu?
...
Uzupełniłbym subem - tam jest tylko 17cm woofer to nisko napewno nie zejdzie :)...
17cm woofer wysokiej klasy monitora zejdzie niżej od "low-end'owego" 20 cm.
MB - Adaptację mam zrobioną we własnym zakresie - nie jest może "pro" ale i tak to najlepsze co udało się osiągnąć mi do tej pory;) narożniki i kilka paneli w miejscach odbić z Multimax 30. Biurko ustawione wg Twojej sugestii (pisałem kiedyś o tym tu na forum). Gereralnie jest przyjemnie jedynie muszę jeszcze coś pokombinować na uspokojenie 120Hz ale nie jest to aż tak uciążliwe. Wszystko wyszło w miarę naturalnie bez prze-tłumienia pomieszczenia.
A jeśli pytasz o pomieszczenie w którym pracowałem na A7 z Subem to było to dobrze zrobiona reżyserka, może to kwestia przyzwyczajenia? Na allegro ktoś chyba w dosyć przystępnej cenie sprzedaje właśnie mk2 z subem dynaudio 9s ?
Uzupełniłbym subem - tam jest tylko 17cm woofer to nisko napewno nie zejdzie ...
17cm woofer wysokiej klasy monitora zejdzie niżej od "low-end'owego" 20 cm.
Co nie znaczy że pięknie pokryje niskie pasmo - sam mam 20cm w odsłuchu i z subem jest tylko lepiej
ps.ten zestawik z allegro dośc ciekawą propozycją jest
Pytanie o adaptację jest tu o tyle istotne, że pozostawienie jakichś rezonansów pomieszczenia w zakresie poniżej 300Hz będzie powodowało, że większość zestawów zagra źle właśnie na muzyce tanecznej/klubowej, która wymaga punktowego, a nie powłóczystego basu (ten ostatni jest efektem dzwonienia pomieszczenia na niskich częstotliwościach rezonansowych). Jeśli pomieszczenie jest małe i nie masz strojonych ustrojów albo sporej ilości wełny mineralnej pod płytą GK, to niekoniecznie szukanie zestawu z rozciągniętą w dół charakterystyką będzie optymalnym działaniem. Ceny dużych głośników szybko rosną z wymiarami membrany, a za różnicę ceny zainwestowaną w adaptację uzyskasz lepszy efekt, niż kupując wypasione monitory czy subwoofer.