Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny
myszomaniak to ktoś kto większość kontrolerow woli ustawić/ zapisać/ narysować w DAW myszką niż bawić się w przyporzadkowanie fizycznych potencjometrow i innych ustrojstw by móc obsługiwać host czy vst fizycznymi manipulator.
co do twojego zapytania o klawiature to chodzi o takie czarnobiale przyciski w masterkeyboardzie sluzace do wyzwalania komunikatow Note, velocity i aftertouch. tyle zlosliwosci z mojej strony więc wracajac do tematu moich wymogów to jak napisałem minimum 61 a max 76 klawiszy, dobra jakość tj nie wazona ale co by nie było czuć lekkiego plastiku na gabkowej amortyzacji, żeby było czuć przynajmniej przyzwoitej jakości klawiature syntezatorową. przesiadam się z motifa xs6 i tu klawiatura bardzo mi leżała pod palcami, czuć było w niej klasę ze będąc pianista nie meczylem się. domyslam się, ze za 2000 nie mam co oczekiwać gwiazd na niebie ale proszę o podpowiedź który masterkeyboard do 2000 posiada najlepsza jakosciowo klawiature. wygodna, cichą itd.
Ostatanio miałem sposobność używania dłuższy czas klawiatury Novation Impulse 61. Generalnie klawiatura jest niezła, klawisze pełne, matowe. Nie chodzi tak lekko jak każdy plastik i jako klawiatura syntezatorowa sprawdza się. Ale to oczywiście tylko master keyboard, cudów nie ma. Ale nie jest źle.
Nie wiem jaka klawiatura jest w MOTIF, ale jeżeli to podobna do tej z Yamahy DX7 II to wiem o czym mówisz. Jest to klasa, której próżno szukać w obecnych sprzęcie.
Myślałem też o tym IMPULSE. Czy ktoś może mi porównać w skrócie wrażenia z klawiatur Modeli Novation SL 61 MK1 i MK2, Impulse, M-audio Axiom 61 II i Axiom Pro 61? - wybieram między tymi modelami.
Ludzie kochani, ile to jeszcze razy trzeba Wam pisać, że obecnie dobra klawiatura sprężynowa to koszt znacznie większy niż jakaś tam obudowa, w niej procesory i ich firmware, w tym także i nawet kilka wyświetlaczy i inne el-tam aby nie mechaniczne?
Czy naprawdę aż tak mocno nie kumacie tej prostej czaczy?
[addsig]
...Dziękuję DJOZD :)
Myślałem też o tym IMPULSE. Czy ktoś może mi porównać w skrócie wrażenia z klawiatur Modeli Novation SL 61 MK1 i MK2, Impulse, M-audio Axiom 61 II i Axiom Pro 61? - wybieram między tymi modelami....
A ja Tobie szczerze powiem, że najlepiej jest udać się w jakiś dzień do sklepu muzycznego dobrze zaopatrzonego w taki sprzęt i własnoręcznie przetestować różne modele. Co z tego, że ktoś napisze ten jest najlepszy, albo tamten, jak każdy inaczej odczuwa daną klawiaturę. Z tego co pamiętam jak byłem w sklepie i dotykałem klawiaturę Yamahy, to ciężko będzie coś takiego dostać teraz w klawiaturach. Możesz jednak sprawdzić Studiologic (aczkolwiek słyszałem, że niektóre ich klawiatury mają słabe systemy operacyjne, nie wiem, czy to się jakoś przekłada na jakość komunikacji MIDI z komputerem).
Pozdrawiam :)
A ja Tobie szczerze powiem, że najlepiej jest udać się w jakiś dzień do sklepu muzycznego dobrze zaopatrzonego w taki sprzęt i własnoręcznie przetestować różne modele. Co z tego, że ktoś napisze ten jest najlepszy, albo tamten, jak każdy inaczej odczuwa daną klawiaturę. Z tego co pamiętam jak byłem w sklepie i dotykałem klawiaturę Yamahy, to ciężko będzie coś takiego dostać teraz w klawiaturach. Możesz jednak sprawdzić Studiologic (aczkolwiek słyszałem, że niektóre ich klawiatury mają słabe systemy operacyjne, nie wiem, czy to się jakoś przekłada na jakość komunikacji MIDI z komputerem).
Pozdrawiam :)...
------------------------------------------------------------------------------------
A no widzisz... To że trzeba pomacać w sklepie, to każdy średnio rozgarnięty wie. Natomiast informacji co do jakości systemu operacyjnego, trwałości klawiatury, przycisków itp. w sklepie raczej nie uświadczysz, co najwyżej same pozytywy. Nie chce mi się czytać na nowo całego tego wątku, ale chyba niewiele można sie tutaj dowiedzieć o Studiologic oprócz właśnie lakonicznego "słaby system operacyjny". Sam jestem zainteresowany VMK-176 plus. Wychodzi na to, że trzeba do sklepu zabrać lapka i dłużej posiedzieć, bo doceniając pracę wykonaną przy tym mega teście, mało jest informacji o Studiologic. Może też mało użytkowników w ogóle...
A no widzisz... To że trzeba pomacać w sklepie, to każdy średnio rozgarnięty wie. Natomiast informacji co do jakości systemu operacyjnego, trwałości klawiatury, przycisków itp. w sklepie raczej nie uświadczysz, co najwyżej same pozytywy. Nie chce mi się czytać na nowo całego tego wątku, ale chyba niewiele można sie tutaj dowiedzieć o Studiologic oprócz właśnie lakonicznego "słaby system operacyjny". Sam jestem zainteresowany VMK-176 plus. Wychodzi na to, że trzeba do sklepu zabrać lapka i dłużej posiedzieć, bo doceniając pracę wykonaną przy tym mega teście, mało jest informacji o Studiologic. Może też mało użytkowników w ogóle......
No dobrze kolego, ale pytanie nie było ukierunkowane na temat trwałości, jakości systemu, tylko na jak najbardziej zbliżonej akcji klawisza do Motifowej klawiatury. To czego w sklepie się można dowiedzieć to wie każdy średnio rozgarnięty.
Ja niestety nie mogę nic więcej powiedzieć od tego lakonicznego stwierdzenia bo nigdy nie miałem w posiadaniu żadnej klawiatury Studiologic.

...Sie nie denerwuj... sam zwróciłeś uwagę na system operacyjny, a tu mówisz, że pytanie czego innego dotyczy. Wszystko w klaw. sterującej jest ważne... ...
Oczywiście, ale Velu chce jak najlepszą klawiaturę, a nad resztą można się zastanowić potem. Ja zwróciłem na to uwagę tylko dlatego, że nie wiem czy wspomniany system operacyjny wpływa negatywnie na wysyłanie sygnału. Chodzi o to, żeby nie było sytuacji, że trzeba by było wszystko ręcznie kwantyzować, bo będzie wszystko do kitu nagrane.
Pozdrawiam :)

Oczywiście, ale Velu chce jak najlepszą klawiaturę, a nad resztą można się zastanowić potem. Ja zwróciłem na to uwagę tylko dlatego, że nie wiem czy wspomniany system operacyjny wpływa negatywnie na wysyłanie sygnału. Chodzi o to, żeby nie było sytuacji, że trzeba by było wszystko ręcznie kwantyzować, bo będzie wszystko do kitu nagrane.
Pozdrawiam :)...
----------------------------------
No to już byłaby tragedia, dla mnie nie do pomyślenia. Mam nadzieję, że ktoś wreszcie coś powie dokładniej o systemie operacyjnym Studiologic VMK.