Pomoc w wyborze grooveboxa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Pomoc w wyborze grooveboxa

Post autor: Soundscape » poniedziałek 27 lut 2012, 13:23

Tak nawiasem, o tych rolandach 808 i 909 ktoś wie coś więcej ?
...

Z grubsza z tymi TR-ami wygląda to następująco: praktycznie niedostępne, a jeśli już, to drogo Cool TR-909 się pojawia czasami za 2k USD. Ostatnio widziałem jeden egzemplarz 808 na żywo. Robi wrażenie wśród dzisiejszych gratów będącymi dziećmi cyfryzacji.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 13:27

808 to to samo co 909 tylko w innej formie, trudniejszej do ogarnięcia, kopanie się menu a brzmieniowo to to samo i możliwościowo, że się tak po polskiemu ładnie wyrażę
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 13:28

... Tak nawiasem, o tych rolandach 808 i 909 ktoś wie coś więcej ? ... 
Z grubsza z tymi TR-ami wygląda to następująco: praktycznie niedostępne, a jeśli już, to drogo Cool TR-909 się pojawia czasami za 2k USD. Ostatnio widziałem jeden egzemplarz 808 na żywo. Robi wrażenie wśród dzisiejszych gratów będącymi dziećmi cyfryzacji. ...

AkselPL chyba pyta o MC a nie TR....:)
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 27 lut 2012, 13:45

AkselPL chyba pyta o MC a nie TR....:)
...

Łoj, przepraszam Smile O serii MC to tak nie za bardzo się mogę wypowiedzieć... A może by dołożyć drugie tyle do budżetu i pojechać tłusto i analogowo na DSI Tempest?

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 13:51

...AkselPL chyba pyta o MC a nie TR....:) ...
Łoj, przepraszam Smile O serii MC to tak nie za bardzo się mogę wypowiedzieć... A może by dołożyć drugie tyle do budżetu i pojechać tłusto i analogowo na DSI Tempest? ...

Tempest jest super!
Miałem go jakieś dwa tygodnie u siebie....pychota.
Jednak i tak wolę Machinedrum w wersji +UW

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 14:42

......AkselPL chyba pyta o MC a nie TR....:) ...
Łoj, przepraszam Smile O serii MC to tak nie za bardzo się mogę wypowiedzieć... A może by dołożyć drugie tyle do budżetu i pojechać tłusto i analogowo na DSI Tempest? ...

Tempest jest super!
Miałem go jakieś dwa tygodnie u siebie....pychota.
Jednak i tak wolę Machinedrum w wersji +UW...

Nie, nie analogów to ja mam podtąd... Wystarczy że miałem praktyki w studiu stricte analogowym i to była katorga! Półbiedy jak coś miało możliwość zapisu parametrów. W środe nagrywalem sesje, w czwartek przyszła jakaś wiara pozmieniali wszystko na stole, tak samo na rackach. Ja przchodzę w piatek i takie oO oczy, myślałem że mnie uj strzeli, bo pół dnia wszystko ustawiałem!

Ten tempest ma jakieś presety, albo w ogóle możliwość zapisu konfiguracji ?

Wsumie tak sobie myślę że bardziej potrzebna mi bit maszyna z możliwością wgrania sampli, ale też z własną biblioteką i pracą standalone że tak to nazwę, żeby nie było jak z NI Maschine.

Połączenie firewire żebym mógł przesłać kilka śladów jednocześnie było by marzeniem ale to chyba nie ta półka cenowa.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 27 lut 2012, 14:57

co się tak uparłeś na te presety?

jasne, że Tempest ma presety, Elektrony również (oprócz Octa co oczywiste), ale to nie są maszyny stworzone do ich odgrywania tylko do kręcenia własnych, w tym przypadku, niesamowitych :) barw.
W Tempescie jak najbardziej wszystko jest zapisywalne, możesz tworzyć własne barwy, korzystając z ponad 500 próbek sampli perkusyjnych zapisanych w ROM instrumentu jako ze źródła dźwięku dającego pokarm oscylatorom jak i z analogowych fal. Analogowe oscylatory możesz łączyć z cyfrowymi - hybryda. Wszystkie prace edycyjne zapisujesz jak twój własny patch. Są też gotowe patche. Fajny bajer i bardzo przydatny Live to te dwa slidery do których można przypisać dolone parametry syntezy! czyli w jednym czasie 4 parametry ponieważ każdy slider reaguje na położenie na osi Y i na nacisk.
Ale i na tym polu Machinedrum jest potężniejszy (funkcje CTRL All i CTRL 8)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 27 lut 2012, 15:14

Dla mnie presety wzbudzają kreatywność i inspirację. Zazwyczaj właśnie preset mnie zatrzymuje a następnie poddaje go modyfikacji jeśli trzeba.

Mam uraz do urządzeń analogowych, hybryda jeszcze ujdzie. Nie chce tutaj pisać co lepsze bo ja po prostu nie słyszę jakiejś większej różnicy miedzy analogiem a cyfrą.

Poza tym wystarczy mi że w M3 i Radiasie mam tyle parametrów do modyfikowania że mimo iż M3 mam od początku produkcji to do dziś nie ogarniam wszystkich parametrów karmy.

Zazwyczaj jak zaczynam kręcić gałami za wyjątkiem występów live to cały proces komponowania zaczyna się dłużyć do tego stopnia że mi się odechciewa.

Oczywiście fajnie jest mieć wszystko nawierzchu bo w przeciwnym razie nabyłbym nexusa, goliatha itd.

Ten drummaschine jak narazie jest na pierwszym miejcu. Tak jeszcze szybko zapytam czy te urządzenia się psuły bo może bym kupił używkę z us?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 28 lut 2012, 08:07

Elektron to solidność i mega wytrzymała konstrukcja, prostota obsługi i soniczny ocean mozliwości.
Jak MD to koniecznie MKII i najlepiej z samplerem czyli UW.

ODPOWIEDZ