E-MU e6400 ULTRA - dysk IDE/Compact Flash

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

E-MU e6400 ULTRA - dysk IDE/Compact Flash

Post autor: implant » czwartek 19 lip 2012, 20:32

Cześć wszystkim,

czy są tutaj szczęśliwi posiadacze któregoś z samplerów EMU z serii Ultra? Pytam, ponieważ chciałem:
a) trochę go wyciszyć
b) zamontować mu zamiast dysku twardego kartę CompactFlash do których przejściówki IDE<->CF są szeroko dostępne.

Czy macie jakieś doświadczenie z wyciszaniem wiatraka?
Czy jest coś na co muszę zwrócić uwagę przy zakupie przejściówki?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Analogi i cyfry fajne są :)

Awatar użytkownika
łebski

Re: E-MU e6400 ULTRA - dysk IDE/Compact Flash

Post autor: łebski » niedziela 22 lip 2012, 15:21

Obecnie użytkuje E4XT Ultra. E6400 Ultra również bardzo dobrze znam, bo grałem na nim przez wiele lat.
Ten sampler wyciszyć przez wymianę wentylatora na taki sam tylko cichszy oraz wymianę standardowego dysku IDE 3,5" na coś innego. Wentylator jest taki sam jak dla komputerów PC: 40mm na 12V, tylko, żeby był cichy (np. 14 dB). Ja u siebie zamontowałem cichutki dysk twardy IDE 2,5" 40gb, taki jak do laptopa, przez przejściówkę do kabla z 2,5" na 3,5". W konsekwencji sampler nie wydaje praktycznie żadnego dźwięku, różnica jest naprawdę kolosalna.
Jeśli chodzi o tą kartę Compact Flash to myślę, że to jest nawet lepsze rozwiązanie. Natomiast nie powiem Ci która przejściówka i jaki konkretny model karty zadziała, musiałbyś po prostu spróbować. Natomiast mam dla Ciebie jedną ważną radę. Zanim zaczniesz wyjmować dysk twardy i eksperymentować, koniecznie ZARCHIWIZUJ DANE!!!
Ja chcę u siebie zamontować coś w miejsce stacji dyskietek, np. na karty pamięci SD, wiem, że to jest do zrobienia, tylko jakoś nie miałem wolnego czasu, żeby się tym zająć. Ale właśnie na nowo zaczynam poszukiwania w tym temacie.
Jakbyś miał jakieś pytania to pisz.
Pozdr.

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » wtorek 24 lip 2012, 20:29

...Obecnie użytkuje E4XT Ultra. E6400 Ultra również bardzo dobrze znam (...) ....

Dzięki za odpowiedź, już zamówiłem przejściówkę, zobaczymy czy udało się trafić w dobry model, na szczęście nie są to duże koszta, więc można poeksperymentować.
O archiwizacji oczywiście pamiętam, to oczywista sprawa.
Jak już wszystko pomontuję to opiszę tutaj co i jak - dla potomnych :)

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » środa 25 lip 2012, 10:46

Witam 

Mam sampler A4000 Yamahy z zainstalowaną kartą CF 8 GB .

Trzy lata bez awaryjnej pracy . Cicho, lżej, chłodniej.

Dla zainteresowanych link ze szczegółami tej instalacji .

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=25614&forum=14&9 

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » wtorek 07 sie 2012, 21:23

Już trochę czasu minęło, wiedzy także przybyło. Do trzech razy sztuka - a dokładnie do trzech przejściówek... :)

Mam w posiadaniu 2 różne przejściówki IDE->CF - żadna nie jest widziana przez Emu, zdesperowany zaopatrzyłem się w nowsze rozwiązanie: przejściówka IDE->SD. Tutaj już lepiej - widać w menu DISK/BROWSE urządzenie, ale ma w ikonce literki "ZZZ" czyli jest uśpione mimo zainstalowanej sformatowanej karty w systemie plików FAT.
Grzebiąc trochę w sieci za informacjami trafiłem na świetne forum EmusOnAcid - każdy kto robił przesiadkę z dysku na karty pamięci instalował przejściówkę SCSI->karta, jest do ściągnięcia z USA. Koszty dość duże, więc moja przygoda zakończyła się: instalacją dysku 2'5" na długich kabelkach wyprowadzonych poza instrument. Dzięki obudowie do dysków zewnętrznych jest on bezpieczny w studyjnych warunkach.

Piszę to dla potomnych. W razie czego podzielę się z chęcią swoimi doświadczeniami.

ODPOWIEDZ