Adam A7 szumy, syczenie, mało dolnego pasma

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Paweł

Re: Adam A7 szumy, syczenie, mało dolnego pasma

Post autor: Paweł » piątek 19 paź 2012, 01:14

A7 zmierzone osobiście, przy podniesionym poziomie basu na tylnym panelu schodzą do circa 50 Hz przy spadku 3-4 dB. Piszę w przybliżeniu, bo mierzone przy pomocy analizatora, który nie pozwalał stwierdzić tego z większą precyzją. Jednak to mogła być różnica góra 2 Hz w każdą stronę.

Natomiast rzeczywiście szumią zauważalnie (podobnie jak A7X). I to wyraźnie bardziej niż tańsza konkurencja. Też mam je blisko ucha i musiałem się przyzwyczaić.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 19 paź 2012, 06:57

...A7 zmierzone osobiście, przy podniesionym poziomie basu na tylnym panelu schodzą do circa 50 Hz przy spadku 3-4 dB.

Przy podniesionym poziomie basu (co w tym modelu faktycznie może się nieźle sprawdzić, bo regulator room eq, działa tutaj jak poszerzacz pasma ... nie generuje niechcianego podbicia, tylko podbija to co jest poniżej średniego SPL). Jednak mam tutaj pytanie ... jak z dynamiką po tym podbiciu? W końcu na dole jest 50W. Z drugiej strony jak się ma niedaleko ucha (nie grają głośno), to może i tej mocy wystarczy.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 19 paź 2012, 12:40

Przy podniesionym poziomie basu (co w tym modelu faktycznie może się nieźle sprawdzić, bo regulator room eq, działa tutaj jak poszerzacz pasma ... nie generuje niechcianego podbicia, tylko podbija to co jest poniżej średniego SPL). Jednak mam tutaj pytanie ... jak z dynamiką po tym podbiciu? W końcu na dole jest 50W. Z drugiej strony jak się ma niedaleko ucha (nie grają głośno), to może i tej mocy wystarczy.
...

Ano podniesionym. Rzeczywiście jest tak jak mówisz, działa jak poszerzacz. Przebieg wykresu niskiego pasma wyszedł nawet ładniej niż na tej mitycznej stronie (http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml) Dla oddania sprawiedliwości, u mne trochę brzydziej wyglądał środek, ale niewiele.

Siedzę blisko i trochę wbrew "sztuce", bo między monitorami jest ~ 80 cm, głowę zaś mam ~ 60 cm. W pozycji "bojowej" ten szum jest do zniesienia, ale wiadomo że często się pochylamy, czy coś w tym stylu i wtedy robi się dziwnie ... Do tego stopnia, że do kontroli poziomu szumów nie uzywam już monitorów. :(

W takiej konfiguracji mocy wystarcza, dynamika jest zachowana, niemniej rzeczywiście nie czuć "zapasu" jesli chodzi o dół. Powiedziałbym jest na granicy.

Straypear

Post autor: Straypear » piątek 19 paź 2012, 15:27

...
Już wszystko jasne, te monitory, nie wiem czy wszystkie Adama, ale pewnie tak, może poza A8x..zachowują się tak że dół owszem jest ale gdy monitory stoja na ziemi i sluchacz stoi 1,8 m nad nimi, natomiast gdy ustawi sie je na biurku i tweeter jest w okolicach ucha, basu nie ma w ogole.

...
Hah ;). Zaskocze Cię, ale tak zachowują sie wszystkie monitory i głośniki ;) normalny efekt, podbijania niskich tonów. Wynika to z rozchodzenia sie niskich tonów i adaptacji pokoju "przy podłodze".

Berry82

Post autor: Berry82 » piątek 19 paź 2012, 15:39

Ok ale mam pytanie jak ja w domowych warunkach bez analizatora moge sprawdzić u siebie jak nisko schodza moje monitory? Czy to o czym pisał Janusz_M z fala sinusowa jest jakas tam metoda? Sprawdzałem i słychać w okolicach 45-50 ale to tak dokładnie tego nie jestem wstanie ocenic.

Generalnie sprawa wyglada tak, że w utworach poglądowych czasami tego dołu jest więcej czasami mniej.

Np utwór Breathe od Schillera słychać ładnie schodzący bas- subbas i stope, ale już np w Puff Daddy - I`ll be missing you, słychać wyraźnie stope ale ten falujący bas juz jest bardziej w oddali.

Nie wiem zastanawiam się tylko czy w takim razie można miksowac cokolwiek bez konieczności używania subwoofera, tzn może nie cały czas ale chociażby pod koniec aby sprawdzic co nieco?

A co do tego szumu, to wg mnie jest to objaw słabych wzmacniaczy, zastanawiałem się nawet czy nie zrobić odprowadzenei uziemienia do ziemi albo nie dac osobnej listwy zasilającej dla samych monitorów żeby nie były na tym samym co komputer i inne urządzenia, ale skoro ten szum jest zawsze nawet bez sygnału audio, to wątpie ze to cokolwiek pomoze.

... Hah ;). Zaskocze Cię, ale tak zachowują sie wszystkie monitory i głośniki ;) normalny efekt, podbijania niskich tonów. Wynika to z rozchodzenia sie niskich tonów i adaptacji pokoju "przy podłodze".

No tak tylko jest kwestia inna..na podłodze głośnik może bardziej "dudnić" dołem ale nie może być tak że słyszalnie na podłodze jest bas a postawienie głośnika na biurku powoduje ze on skutecznie znika, poza tym wątpie żeby np Yamaha NS-10 postawiona na podłodze nagle dostała "jakis" dół..dlatego dla mnie to dziwne...może na ziemi lepiej sie bas rozchodzi, lepsza głębia ale na stole też on powinien być i to bez ustawiania EQ Room a w tej chwili u siebie mam na maksymalna wartość ustawione przy basie.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 19 paź 2012, 21:21

...
Ok ale mam pytanie jak ja w domowych warunkach bez analizatora moge sprawdzić u siebie jak nisko schodza moje monitory? Czy to o czym pisał Janusz_M z fala sinusowa jest jakas tam metoda? Sprawdzałem i słychać w okolicach 45-50 ale to tak dokładnie tego nie jestem wstanie ocenic.
...

http://0db.pl/2012/10/06/przestrajany-ton-sinusoidalny/ - link do tematu dostępny na stronie głównej forum. W numerach archwialnych tematy o adaptacji akustycznej. To nie wiedza tajemna.

Pozdrawiam
Janusz

ODPOWIEDZ