Novation KS-5 brak brzmień

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
woja

Novation KS-5 brak brzmień

Post autor: woja » sobota 24 lis 2012, 22:40

Witam

Od niedawnego czsu jestem nabywcą syntezatora novation ks5.Niestey poprzedni właściciel usunął w nim prawie wszystkie brzmienia.Postanowiłem że wgram do tego syntezatora nowy system operacyjny.Na stronie producenta pisze że brzmienia w nim można przywrócic tylko w ten sposób.Niestety nie umiem za bardzo tego zrbic.Ściągnąłem ze strony producenta pliki z tym systemem oraz z instrukcą instalacji.

Podłączyłem synth do komputera kablem midi usb i zacząłem transmisję plików systemowych jednak nic się nie wgrało.nie wiem co mam zrobic żeby się wgrał.Używam kabla midi usb jakiejś nieznanej firmy.

Czy coś mogłem zrobic źle?

Roland Gaia SH-01,Microkorg,Roland E-09

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: Novation KS-5 brak brzmień

Post autor: Kubańczyk » środa 28 lis 2012, 15:18

Może ten nieznanej firmy kabel MIDI USB nie działa dobrze, tzn zatyka się przy komunikatach sysex? To dość często spotykane zjawisko.Zwykłe komunikaty mają np 3 bajty, a sysex to może mieć i 1000 bajtów (lub więcej).

Możesz spróbować ominąć ten problem poprzez zastosowanie MIDI-OX (Windows), który ma dodatkowy swój bufor dla sysexu, a także specjalny moduł do transmisji/wysyłki sysexu.

Albo prościej: kupić porządny interfejs MIDI na USB, proponuję Roland (który ten protokół współtworzył). Nigdy z interfejsem MIDI Rolanda nie miałem problemu.

Ewentualnie może też być potrzebne dostosowanie opóźnienia pomiędzy poszczególnymi pakietami danych, by instrument zdążył sobie to wgrać, sprawdź co producent zaleca w instrukcji. Ten parametr opóźnienia też można dostosować w MIDI-OX.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Novation KS-5 brak brzmień

Post autor: preceli » środa 28 lis 2012, 16:42

Wszystko się zgadza.
Tyle, że jestem wręcz na maksa przekonany, że kolega woja nie ma absolutnie żadnego pojecia o czym napisałeś. Ot i cała filozofia w tym temacie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ