Pedały sustain - czym się różnią?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kietoy

Pedały sustain - czym się różnią?

Post autor: kietoy » niedziela 17 lut 2013, 12:14

Mam pytanie czy pedał sustain orginalny Fatar różni się czymś od innych pedałów np rolanda czyli np pedały rolanda nie działają w klawiaturach fatar i odwrotnie?

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Pedały sustain - czym się różnią?

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 14:30

Pedał sustain różnią się polaryzacją - w jednych wciśnięcie pedału będzie aktywować sustain'a, w innych zaś (o przeciwnej polaryzacji) stan spoczynku będzie takową funkcję uruchamiać, natomiast jego wciśnięcie - wyłączać. Można chałuniczo przerobić taki pedał, ale najwygodniej zakupić uniwersalny z przełącznikiem polaryzacji - polecam np. OnStage KSP-100 - solidnie wykonany, ma przełącznik oraz osłonkę plastikową na pedał, kosztuje tyle co przyzwoita Whisky, a sprawuje się porównywalnie do sustaina Yamaha FC-4 (mam obydwa to wiem co mówię ).

kietoy

Post autor: kietoy » niedziela 17 lut 2013, 16:48

No ale bez względu na to jaki typ polaryzacji jest wymagany to jakiś sygnał powinien midi iść.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 19:31

MIDI (nie midi) również można przesłać komunikat sustain on/off, natomiast pedały sustain działają na zasadzie zamknięcia/otworzenia obwodu - tą informację interpretuje potem instrument. Można również to robić za pomocą MIDI - choćby i przyciskiem/padem - jak kto lubi.

ODPOWIEDZ