Mackie mr8 mkII - jeden monitor bardziej się grzeje

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Straypear

Mackie mr8 mkII - jeden monitor bardziej się grzeje

Post autor: Straypear » poniedziałek 07 paź 2013, 22:07

Witam

Tak jak w temacie, posiadam parę aktywnych odsłuchów Mackie MR8 MkII. Ostatnio przy okazji przeprowadzki zauważyłem, że jeden z tyłu bardziej się grzeje i nie mają na to napewno żadne wpływy zewnętrzne jak Słońce czy grzejnik. Nie mam pojęcia jak długo ma się ten stan wydaje mi się ze jak kupiłem (tj. ponad rok temu) to było normalnie. Niestety nie mam zwyczaju macać odsłuchów po tyłku i kompletnie nie mam pojęcia jak długo ma się ten stan(różnica temperatur naprawde wyczuwalna). Grają tak samo. Na gwarancje mi nie wezmą bo przecież działają.... Zastanawiam się czy to ma znaczenie na przyszłość? żeby nie przyszło, że kiedyś mi padnie..

Może końcówka mocy odkleiła się od radiatora? ale czy wogóle warte ryzyka  i zachodu byłoby  zaglądanie do środka i ewentualne kombinowanie coś.....?(jeżeli wogóle ta teza ma słuszność?)

Będe wdzięczny za sugestie 

Pozdrawiam

Rafał

Kyle

Re: Mackie mr8 mkII - jeden monitor bardziej się grzeje

Post autor: Kyle » wtorek 08 paź 2013, 15:43

Moja teoria nr 1:

- w kolumnie z zimniejszym radiatorem, nie dotyka go tranzystor mocy/scalak wzmacniający ew. nie dali pasty termo pomiędzy elektroniką, a radiatorem

Moja teoria nr 2:

- jest jakieś zwarce, za wysokie napięcie na jakimś elemencie itp. w kolumnie cieplejszej i dla tego bardziej się grzeje

ODPOWIEDZ