Klawiatura sterująca 61 klawiszy, jaka?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
przemo78

Re: Klawiatura sterująca 61 klawiszy, jaka?

Post autor: przemo78 » sobota 06 gru 2014, 12:32

...[...] cos jak z mercedesem, ze nawet najtaszy model bierzesz w ciemno i masz pewnosc ze jest wygodniejszy niz fiat... czy M-AUDIO to mercedes?...

M-Audio to nie Mercedes. Piszę to jako posiadacz modelu ES-88, na który przesiadłem się z Rolanda A-30. I cóż muszę rzec - Roland, który stoi teraz kącie się kurzy (76 klawiszy tylko niestety ma) mimo, że ma już parę latek to jest jakość i klasa sama w sobie. Gdyby nie to, że potrzebuję pełnej klawiatury fortepianowej (no zgoda - pełne, prawdziwe fortepiany mają od F a nie od A w subkontrze - ale to rarytasy i mówimy o fortapianach mechanicznych) to w życiu bym się nie przesiadał ze swojego Rolanda na M-Audio, który podobnie jak Casio itp. nonejmy dopiero teraz dochodzą do tego co Roland miał już 20 lat temu. Taka jest prawda. Ale jest też prawdą, zę jezeli nie stać cię na mercedesa to jeździsz golfem. :) A propos jeszcze M-Audio - trochę klawisze za bardzo "spreżynkują" i w szybszych tempach niektóre artykulacje ciężko jest wykonać - to są minimalne sprawy, których na początku nie wychwycisz, rzekłbym zegarmistrzowskie. Nie było tego w Rolandzie, no ale na 76 klawiszach nie pograsz... Dla Elizy pewnie się zmieści - nie sprawdzałem w nutach, ale nic poważniejszego już nie. Acha - nie jestem akwizytorem Rolanda, żeby nie było. ;) Mam też Yamahę, a ostatnio nabyłem analogowe pianino więc raczej dysponuję urozmaiconym instrumentatium. :)
A jak będę bogatszy - kupię sobie fortepian. O! :)...

Za jakość trzeba zapłacić, trudno oczekiwać tej jakości i precyzji od taniej klawiatury. Też posiadam Keystation 88 ES, to chyba najtańsza klawiatura 88 klawiszy jaką można kupić. Na pewno lepsza niż lekkie nieważone plastikowe klawiatury ale z klawiaturą pianina to nie ma ona nic poza ilością klawiszy wspólnego, to klawiatura półważona, na sprężynach. Nie wiem co jest następne w kolejności jeśli chodzi o klawiaturę ważoną, z mechanizmem młoteczkowym, widziałem Rolanda A-88 który kosztuje już 3 tys.

Co do jakości - nie gram dużo ale już po 4 latach padła mi gumka kontaktowa pod C2 w 88ES. Rozebrałem klawiaturę, niestety są tam całe odlewy po 12 sztuk na oktawę, jedyne co mogłem zrobić to przełożyć całą gumę i zamienić z pierwszą oktawą, brak C0 można przeżyć, brak C2 to koszmar. Jeszcze jedna ciekawa rzecz, klawiatury przykrywam folią jak nie gram. Teraz po 5 latach od kupna w 88ES wyraźnie zżółkły klawisze. W moim już prawie 19 letnim XP-50 klawiatura jest dalej biała. I nigdy mi nic w niej nie padło. Jakość... Swoją drogą ciekawe czy współczesne syntezatory workstation są w stanie bezawaryjnie tyle czasu pracować ale to nie ten temat.

Ciekaw jestem czy ta klawiatura we wspomnianym Axiom 61 to ten sam mechanizm co w 88ES, może ktoś miał okazję porównać w dotyku obie?

Paweł

Post autor: Paweł » środa 10 gru 2014, 01:35

...Ciekaw jestem czy ta klawiatura we wspomnianym Axiom 61 to ten sam mechanizm co w 88ES, może ktoś miał okazję porównać w dotyku obie?...
To dziwne, ale nie ta sama. W Axiomie lepsza niż w serii Keystation, choć nie są to różnice kolosalne. Ale M-Audio to zdecydowanie nie żaden Mercedes, weźmy chociażby beznadziejne Oxygeny. Nie jestem klawiszowcem, cośtam czasem wklepię w MIDI i dlatego nabyłem drogą kupna 61 Behringera. Wygląda obciachowo, ale jak dla mnie z tanich ma najlepszą akcję klawisza.

nonexx

Post autor: nonexx » czwartek 11 gru 2014, 02:02

dzieki wielkie wszystkim za udzial w dyskusji. mam jeszcze jedno pytanie, po ktorym chyba wszystko bedzie juz jasne, a mianowicie: z tego co piszecie wynika, ze sa urzadzenia z klawiszami fortepianowymi i syntezatorowymi. chcialbym wiedziec, czy to jest tak, ze pierwsze sa dobre do czegos jednego a te drugie to czegos innego? czy fortepianowe sa po prostu lepsze od syntezatorowych i koniec?

KumiDr

Post autor: KumiDr » czwartek 11 gru 2014, 19:16

To zależy czego Ty oczekujesz. Jeśli chcesz czuć realistyczny opór jaki dają klawisze fortepianowe - to je bierzesz. Syntezatorowe nie mają tego oporu, łatwiej grać np. szybkie pasaże...ale zawsze jest coś za coś... To wszystko kwestia Twoich osobistych preferencji, a nie tego, że jeden rodzaj klawiszy jest "dobry" a drugi "gorszy"...

stage

Post autor: stage » piątek 12 gru 2014, 12:42

...dzieki wielkie wszystkim za udzial w dyskusji. mam jeszcze jedno pytanie, po ktorym chyba wszystko bedzie juz jasne, a mianowicie: z tego co piszecie wynika, ze sa urzadzenia z klawiszami fortepianowymi i syntezatorowymi. chcialbym wiedziec, czy to jest tak, ze pierwsze sa dobre do czegos jednego a te drugie to czegos innego? czy fortepianowe sa po prostu lepsze od syntezatorowych i koniec? ...

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na klawisze tzw. półważone. Czyli coś pomiędzy ważonymi, a lekkimi. Jeśli planujesz konkretnie zabrać się za granie na klawiszach, to te lekkie mogą być kiepskim rozwiązaniem. Polecam zastanowić się nad półważonymi

nonexx

Post autor: nonexx » poniedziałek 15 gru 2014, 00:51

przyznam szczerze, ze doszedlem do tego wniosku sam :) na podstawie czytanych i ogladanych testow i porownan... ciesze sie, ze chociaz to jedno jest jasne i w sumie nie uwarunkowane tym co wole lub czego nie (jak pisalem nie mam wlasnych preferencji i ciezko powiedziec, co mi bardziej lezy...). klawisze polwaznoe, kropka.

no i chyba ostatnia juz walka... walka ostateczna... Novation Impulse 61 czy M-Audio Axiom 61 (2nd gen)... w "moim" sklepie obie sa w tej samej cenie, Axiom ma wiecej opinii ale Impulse wyzsza ocene sumaryczna, w internecie czesciej trafialem na niezadowolonych z Axioma, chociaz czesto dotyczylo to pierwszej generacji...

jesli ktos moze tu pomoc i podzielic sie tym co wie lub slyszal, bardzo by mi to pomoglo.

ja sam tez szukam jeszcze gdzie moge jakiegos ostatecznego haka na ktorys z powyzszych, chyba bardziej sklaniam sie ku Impulse, chociaz z wygladu sprzet brzydszy... ale nic nie jest jeszcze przesadzone.

jak rozumiem, poki co KumiDr oddaje glos na Axioma, ktos jeszcze?

nonexx

Post autor: nonexx » poniedziałek 22 gru 2014, 23:37

gdyby to kogos interesowalo - zamowilem Novation Impulse 61. 

Wesolych Swiat wszystkim!

ODPOWIEDZ