Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zmrevers
Posty: 12
Rejestracja: piątek 20 lut 2015, 00:00

Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: zmrevers » piątek 20 lut 2015, 18:48

Witam!


Zakupiłem Focusrite Scarlett Solo i mam problem z dźwiękiem.
Wiem, że temat już był poruszany ale mój przypadek rozłożył nawet na łopatki serwis komputerowy.


Obojętnie z jakiego programu muzycznego włączam muzykę to dźwięk mi skacze, się dławi.
Przeinstalowałem system kilka razy. Zainstalowałem kilka różnych systemów,wszystkie Win 7, Win 8.1. nic nie dało. Wymieniłem prawie wszystkie części z peceta ;). Doszło do tego, że zostały mi stare tylko pamięci Ram i obudowa ;). W sumie i tak chciałem zmodernizować sobie kompa więc zainwestowałem. Zmieniłem płytę główną na Asrock ( możliwość wpięcia ddr2 i ddr3 ), zainstalowałem 8 gb RAM , dalej dźwięk nie działał ( wcześniej miałem 4 gb, 2 x 2gb), procesor nowy ;), zasilacz, dysk HD itd. Zatem w prawie finalnym rozwiązaniu została mi tylko stara obudowa ;)- sprzęt dalej nie działał.
Użyłem dwóch nowych dysków i dalej lipa. Wpadłem na pomysł ze wstawianiem różnej konfiguracji pamięci Ram i udało się, znalazłem dwie kości Ram, które zlikwidowały ten problem ( męczyłem serwis komputerowy 4 dni ;).
Co za cholera z tym sprzętem? Obecnie włożę te dwie kości do kompa i wszystko jest ok. a tylko wsadzę jakąś inną dźwięk się dławi ( zmieniam kości Ram bez ingerencji w systemie, sterownikach Focusrite Scarlett Solo ) . W sumie sprawdziłem kilkadziesiąt kości Ram z różnych firm. Focusrite Scarlett Solo działa mi tylko na pamięci Ram w sumie 3gb ;) ( 1gb + 2gb), każda inna konfiguracja nawet z tymi kośćmi rodzi problem z dźwiękiem. Co lepsze w zestawie stara płyta główna, stary procesor + te kości jest ok. ale tylko zmienię na inne ( choć jedną ) to dźwięk się psuje.
Macie jakieś pomysły bo mnie szlak trafia. W poprzednim wątku wystarczyło przeinstalowanie systemu a u mnie Focusrite Scarlett Solo reaguje na pamięć Ram ? I to muszą być używki max. 3gb znalezione z pośród całej sterty u serwisantów ? No jaja ...

Macie jakieś mądre pomysły?

Awatar użytkownika
Arkana_Flow
Posty: 178
Rejestracja: wtorek 28 paź 2014, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: Arkana_Flow » piątek 20 lut 2015, 20:46

...Witam!


Zakupiłem Focusrite Scarlett Solo i mam problem z dźwiękiem.
Wiem, że temat już był poruszany ale mój przypadek rozłożył nawet na łopatki serwis komputerowy.


Obojętnie z jakiego programu muzycznego włączam muzykę to dźwięk mi skacze, się dławi.
Przeinstalowałem system kilka razy. Zainstalowałem kilka różnych systemów,wszystkie Win 7, Win 8.1. nic nie dało. Wymieniłem prawie wszystkie części z peceta ;). Doszło do tego, że zostały mi stare tylko pamięci Ram i obudowa ;). W sumie i tak chciałem zmodernizować sobie kompa więc zainwestowałem. Zmieniłem płytę główną na Asrock ( możliwość wpięcia ddr2 i ddr3 ), zainstalowałem 8 gb RAM , dalej dźwięk nie działał ( wcześniej miałem 4 gb, 2 x 2gb), procesor nowy ;), zasilacz, dysk HD itd. Zatem w prawie finalnym rozwiązaniu została mi tylko stara obudowa ;)- sprzęt dalej nie działał.
Użyłem dwóch nowych dysków i dalej lipa. Wpadłem na pomysł ze wstawianiem różnej konfiguracji pamięci Ram i udało się, znalazłem dwie kości Ram, które zlikwidowały ten problem ( męczyłem serwis komputerowy 4 dni ;).
Co za cholera z tym sprzętem? Obecnie włożę te dwie kości do kompa i wszystko jest ok. a tylko wsadzę jakąś inną dźwięk się dławi ( zmieniam kości Ram bez ingerencji w systemie, sterownikach Focusrite Scarlett Solo ) . W sumie sprawdziłem kilkadziesiąt kości Ram z różnych firm. Focusrite Scarlett Solo działa mi tylko na pamięci Ram w sumie 3gb ;) ( 1gb + 2gb), każda inna konfiguracja nawet z tymi kośćmi rodzi problem z dźwiękiem. Co lepsze w zestawie stara płyta główna, stary procesor + te kości jest ok. ale tylko zmienię na inne ( choć jedną ) to dźwięk się psuje.
Macie jakieś pomysły bo mnie szlak trafia. W poprzednim wątku wystarczyło przeinstalowanie systemu a u mnie Focusrite Scarlett Solo reaguje na pamięć Ram ? I to muszą być używki max. 3gb znalezione z pośród całej sterty u serwisantów ? No jaja ...

Macie jakieś mądre pomysły? ...
 




a próbowałeś zmieniać latencje/wielkośc buforu?

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Kyle
Posty: 923
Rejestracja: środa 03 paź 2007, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: Kyle » piątek 20 lut 2015, 23:59

Te zmiany z powodu RAM, to mogą nie tyle być fizycznie inne kości, co odpowiednie ustawienia timingów pamięci . ... czyli na innych kościach też będzie może dobrze, przy takich timingach jak mają te obecne.


zmrevers
Posty: 12
Rejestracja: piątek 20 lut 2015, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: zmrevers » sobota 21 lut 2015, 08:52

...Te zmiany z powodu RAM, to mogą nie tyle być fizycznie inne kości, co odpowiednie ustawienia timingów pamięci . ... czyli na innych kościach też będzie może dobrze, przy takich timingach jak mają te obecne....

zmrevers
Posty: 12
Rejestracja: piątek 20 lut 2015, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: zmrevers » sobota 21 lut 2015, 08:55

...Te zmiany z powodu RAM, to mogą nie tyle być fizycznie inne kości, co odpowiednie ustawienia timingów pamięci . ... czyli na innych kościach też będzie może dobrze, przy takich timingach jak mają te obecne....


Podaję jeszcze filmiki z nagraniem problemu:

Dźwięk trzaski:
https://www.youtube.com/watch?v=SvgJrh6Bc4Q&feature=youtu.be

Dźwięk "naprawiony":
https://www.youtube.com/watch?v=5YiyZs-_Q_A&feature=youtu.be

Kyle
Posty: 923
Rejestracja: środa 03 paź 2007, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: Kyle » sobota 21 lut 2015, 14:12

Tyyyy ... słuchaj ... a używasz Ty może karty graficznej zintegrowanej, czy jakiegoś modelu na PCI-E?


zmrevers
Posty: 12
Rejestracja: piątek 20 lut 2015, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: zmrevers » sobota 21 lut 2015, 15:07

...Tyyyy ... słuchaj ... a używasz Ty może karty graficznej zintegrowanej, czy jakiegoś modelu na PCI-E?...

Mam kartę na PCI-E. Niestety nie jest to wina karty. Robiłem taki myk, że odłączyłem prawie wszystko wymuszając start śrubokrętem ;) i również były trzaski. Sprzęt stary i nowy sprawdzałem fizycznie i za pomocą programów w serwisie - jest 100 % sprawny. Nic nie daje po za zmianą kości RAM.
Być może dobry strzał z ustawieniami RAM w Biosie ale dziś próbowałem i nic nie zdziałałem. Za kilka minut ogarnę fotki systemu to wstawię.

zmrevers
Posty: 12
Rejestracja: piątek 20 lut 2015, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: zmrevers » sobota 21 lut 2015, 15:24

......Tyyyy ... słuchaj ... a używasz Ty może karty graficznej zintegrowanej, czy jakiegoś modelu na PCI-E?...

Mam kartę na PCI-E. Niestety nie jest to wina karty. Robiłem taki myk, że odłączyłem prawie wszystko wymuszając start śrubokrętem ;) i również były trzaski. Sprzęt stary i nowy sprawdzałem fizycznie i za pomocą programów w serwisie - jest 100 % sprawny. Nic nie daje po za zmianą kości RAM.
Być może dobry strzał z ustawieniami RAM w Biosie ale dziś próbowałem i nic nie zdziałałem. Za kilka minut ogarnę fotki systemu to wstawię. ...

Filmik z Programem CPU-Z oraz Biosem:

https://www.youtube.com/watch?v=9MfehxPQ5Jk&feature=youtu.be

howiriy118
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 28 cze 2022, 10:23

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: howiriy118 » wtorek 28 cze 2022, 11:29

zmrevers pisze:
piątek 20 lut 2015, 18:48
Witam!


Zakupiłem Focusrite Scarlett Solo i mam problem z dźwiękiem.
Wiem, że temat już był poruszany ale mój przypadek rozłożył nawet na łopatki serwis komputerowy.


Obojętnie z jakiego programu muzycznego włączam muzykę to dźwięk mi skacze, się dławi.
Przeinstalowałem system kilka razy. Zainstalowałem kilka różnych systemów,wszystkie Win 7, Win 8.1. nic nie dało. Wymieniłem prawie wszystkie części z peceta ;). Doszło do tego, że zostały mi stare tylko pamięci Ram i obudowa ;). W sumie i tak chciałem zmodernizować sobie kompa więc zainwestowałem. Zmieniłem płytę główną na Asrock ( możliwość wpięcia ddr2 i ddr3 ), zainstalowałem 8 gb RAM , dalej dźwięk nie działał ( wcześniej miałem 4 gb, 2 x 2gb), procesor nowy ;), zasilacz, dysk HD itd. Zatem w prawie finalnym rozwiązaniu została mi tylko stara obudowa ;)- sprzęt dalej nie działał.
Użyłem dwóch nowych dysków i dalej lipa. Wpadłem na pomysł ze wstawianiem różnej konfiguracji pamięci Ram i udało się, znalazłem dwie kości Ram, które zlikwidowały ten problem ( męczyłem serwis komputerowy 4 dni ;).
Co za cholera z tym sprzętem? Obecnie włożę te dwie kości do kompa i wszystko jest ok. a tylko wsadzę jakąś inną dźwięk się dławi ( zmieniam kości Ram bez ingerencji w systemie, sterownikach Focusrite Scarlett Solo ) . W sumie sprawdziłem kilkadziesiąt kości Ram z różnych firm. Focusrite Scarlett Solo działa mi tylko na pamięci Ram w sumie 3gb ;) ( 1gb + 2gb), każda inna konfiguracja nawet z tymi kośćmi rodzi problem z dźwiękiem. Co lepsze w zestawie stara płyta główna, stary procesor + te kości jest ok. ale tylko zmienię na inne ( choć jedną ) to dźwięk się psuje.
Macie jakieś pomysły bo mnie szlak trafia. W poprzednim wątku wystarczyło przeinstalowanie systemu a u mnie Focusrite Scarlett Solo reaguje na pamięć Ram ? I to muszą być używki max. 3gb znalezione z pośród całej sterty u serwisantów ? No jaja ...

Macie jakieś mądre pomysły?
http://doramasflix.cl/

marcinek2
Posty: 159
Rejestracja: poniedziałek 08 paź 2012, 00:00

Re: Focusrite Scarlett Solo - dławienie się dźwięku z powodu pamięci RAM

Post autor: marcinek2 » poniedziałek 21 lis 2022, 09:11

Te Scarlett to gówno kolega miał to samo.pozbadz się tego szmelcu kup np steinberg i będzie ok
Motu 828 mk3,avantone cv 12,aps classic,uad 2 solo,Duo,tc helicon,rnc fmr 1773........????

ODPOWIEDZ