http://www.smartresearch.co.uk/
Tylko, że drogo:(
Jaki Di-Box polecacie?
Re: Jaki Di-Box polecacie?
Nie ma co
Co wybieramy?...
To, co sie w danym przypadku sprawdzi najlepiej
To, co sie w danym przypadku sprawdzi najlepiej

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Nie ma sensu go stosować gdy odległość niesymetryczne źródło - konsola jest mała (czyli w sytuacji studyjnej).
DiBox nie służy do kształtowania brzmienia, jest (powinien) być całkowicie niesłyszalny.
...
ależ nie tylko do tego, bo np słuzy tez do dopsowania impedancji, a gitara ma inna niż wejście liniowe, więc jest sens w zastosowaniu diBoxa nawet w warunkach studyjnych, nagrywałem bas i prosto w linię i przez diBoxa, a także przez mikrofon. Najlepiej brzmiał przez mikrofon, ale, że czasem nagrywam około 2 w nocy, a bas roznosi się po całym budynku, więc często robię to przez diBoxa.
Gitary oczywiście nienagrywam nigdy przez linię. Natomiast co do klawicymbałów, to jak najbardziej impedancja pasuje do wejścia liniowego, więc tu już nie ma co kombinować w warunkach studyjnych z diBoxem.
pozdr. JA
DiBox nie służy do kształtowania brzmienia, jest (powinien) być całkowicie niesłyszalny.
...
ależ nie tylko do tego, bo np słuzy tez do dopsowania impedancji, a gitara ma inna niż wejście liniowe, więc jest sens w zastosowaniu diBoxa nawet w warunkach studyjnych, nagrywałem bas i prosto w linię i przez diBoxa, a także przez mikrofon. Najlepiej brzmiał przez mikrofon, ale, że czasem nagrywam około 2 w nocy, a bas roznosi się po całym budynku, więc często robię to przez diBoxa.
Gitary oczywiście nienagrywam nigdy przez linię. Natomiast co do klawicymbałów, to jak najbardziej impedancja pasuje do wejścia liniowego, więc tu już nie ma co kombinować w warunkach studyjnych z diBoxem.
pozdr. JA
www.surogat.pl
ależ nie tylko do tego, bo np słuzy tez do dopsowania impedancji, a gitara ma inna niż wejście liniowe, więc jest sens w zastosowaniu diBoxa nawet w warunkach studyjnych,
Jasne, z tym ze tutaj o niebo lepiej sprawdzi sie preamp HI-Z niz di-box.
Moze mi umknelo, ale nie widzalem diboxow z wejsciem HI-Z, najczesciej sa to zwykle asymetryczne liniowe, czasami hi-level np. do podlaczenia sie rownolegle do glosnika pieca.
[addsig]
Jasne, z tym ze tutaj o niebo lepiej sprawdzi sie preamp HI-Z niz di-box.
Moze mi umknelo, ale nie widzalem diboxow z wejsciem HI-Z, najczesciej sa to zwykle asymetryczne liniowe, czasami hi-level np. do podlaczenia sie rownolegle do glosnika pieca.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
Ja posiadam di-box Avalon U-5.Posiada wejście HI-Z.Jest to urządzenie bardzo wysokiej klasy-"Pure A class" wspaniale nadające się do nagrań np.basu -z samodzielnym zasilaczem.Nistety dość drogie-jak wszystkie urządzenia klasy Hi-end.Posiada pełną symetrię.
Miałem taki problem. Podłączając Klawisz do wejścia liniowego konsolety SSL4000 okazało się ,że sygnał był zniekształcony. Jedynym rozwiązanie okazało się podłączenie urządzenia przez Dboxa na wejście mikrofonowe.
Przwdopodobnie impedancja wejścia liniowego była zbyt mała i obciążała zbytnio wyjście klawisza, powodując zniekształcenia.
reżyser dźwięku, rencista
...ależ nie tylko do tego, bo np słuzy tez do dopsowania impedancji, a gitara ma inna niż wejście liniowe, więc jest sens w zastosowaniu diBoxa nawet w warunkach studyjnych,
Dopasowanie impedancji polega na tym aby impedancja wejściowa /miksera , preamba itp./ była dużo większa niż impedanacja wyjściowa gitary, klawisza, mikrofonu.
Jeżeli te impedancje będą równe to nastąpi spadek sygnału o 6dB.
Dopasowanie impedancji polega na tym aby impedancja wejściowa /miksera , preamba itp./ była dużo większa niż impedanacja wyjściowa gitary, klawisza, mikrofonu.
Jeżeli te impedancje będą równe to nastąpi spadek sygnału o 6dB.
reżyser dźwięku, rencista