Duży problem z E-mu 0404

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
fizz

Re: Duży problem z E-mu 0404

Post autor: fizz » niedziela 18 lut 2007, 16:10

.........mi tez raz karta tak sie zawiesila (1212m) ze tez pomogl tylko zmiana slotu PCI.

masz tylko jeden slot ? co to za zestaw, jakis super mikro mini ATX ?
...
hehe, mam karte graf ktorej chlodzenie zajmuje mi jakby ten drugi slot pci...
a nie mozesz zamienic miejscami dzwiekowki z graficzna ?...
nie, bo karta graf ma inny port niz dzwiekowa

WG

Post autor: WG » niedziela 18 lut 2007, 17:23

...To się zdarza. Poprostu sterowniki 0404/1212m nie ładują się razem ze starem systemu. Nie przytrafiło mi się to chyba od listopada, a dziś nagle bumm..
Przywołałeś siłą woli

Możesz to też sprawdzić tutaj:
Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Dziennik zdarzeń.

W przypadku niepowodzenia w załadowaniu sterownika system odnotowuje ten fakt w dzienniku zdarzeń. Ciekawi mnie jaką informację na ten temat tam umieszcza. Jak będziesz miał sposobność to sprawdź. Może to coś podpowie.

Sądzę, że E-MU z pewnością wie o tym, ale (odpukać) coś czuję, że nie wiedzą jak temu zaradzić skoro przypadek jest czysto losowy. Najgorsze co może się trafić to losowość takiego zdarzenia, w takim przypadku programista jest bez szans

Ech. Szkoda, mi tej firmy. Widać komitywa z Creative'a nie za bardzo im służy czego efektem są niedopracowane sterowniki wzięte żywcem z Audigy bo na tym jest zmuszone bazować E-MU

PS. A jak instalujecie te sterowniki. Ja nigdy nie instalowałem z pakietu instalacyjnego, tylko rozpakowywałem exe, i z katalogu drv -> setup.exe i stąd instalowałem. Niestety zbyt mało eksploatowałem tę kartę i nie udało mi się trafić na te błędy .

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 18 lut 2007, 18:17

odkad zainstalowalem ostatnie dostepne sterowniki nie mialem takiego przypadku na obudwu kompach z emu 1212m......
wszystko jest ok

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » niedziela 18 lut 2007, 19:43

Nie wiem czy to pomoże ale,...
Po pierwsze nie używajcie asio out 31/32 w charakterze mastera. Podobnie stosowanie wyższych numerów asio out przy stosowaniu E-Wire powoduje dropy i clicki.
Po drugie zainstalować od razu najnowsze stery v1.82 i oprogramowanie v1.81 bez instalacji wersji dołączonej do karty.

PITmaster

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » niedziela 18 lut 2007, 20:44

Jeżeli nie uruchamia sie PatchMix na starcie to można spróbować wywalić aplikację CTHELPER.EXE z HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run
i dopisać "C:\\Program Files\\Creative Professional\\E-MU PatchMix DSP\\EmuPatchMixDSP.exe" pod dowolną nazwą ciągu.

PITmaster

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » niedziela 18 lut 2007, 21:49

U mnie czasem po restarcie nie ma dzwieku i trzeba jeszcze raz odpalic maszynke, zeby zadzialalo , ale ostatnio malo wylaczam i resetuje kompa, wiec problemu nie ma

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 19 lut 2007, 00:22

...
Pisze, bo ta karta doprowadza mnie do szalu. Nie pamietam ile juz razy przeinstalowywalem sterowniki, w tym tygodniu przynajmniej z 4 razy... Problemem jest to, ze ta karta lubi tracic dzwiek. I jezeli zdazy sie np. jakis nieoczekiwany reset pc-ta to juz sie tego dzwieku nie da przywrocic, no chyba ze przeinstaluje sterowniki... Spotkal Was, uzytkownikow emu, juz kiedys taki problemem ? Czytalem gdzies, ze ludzie mieli podobne problemy. Oczywiscie obsluga techniczna, na kazdy mail lakonicznie odpowiada. Zaznaczam ze zainstalowalem nowe steroniki, nowy patchmix itp itd....
Miałem ta kartę - a właściwie to 3 w ciągu 1,5 roku - średnio co pół roku musiałem ja wymieniac bo ja przestała grac to juz na dobre - w końcu sprzedałem ja w cholerę bo juz nie dawałem rady...dźwięk ma fajny ale awaryjność też nie zgorsza.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » poniedziałek 19 lut 2007, 07:44

Witam,

mam kartę 1212m od ponad roku, i nigdy nic mi się złegoz nią nie dziłao, ale decydując się na nią musiałem też posiadać inne dobre komponenty, tak więc z moją płytą na chpsecie N force 3, zasilanej wydjnym zasilaczem, oraz z 4 * 256 Mb ramu śmiga to przepieknie, jedyny problem jaki napotkałem, ale to tylko raz było dogrywanie dziwnych pyknięc ( nagrywałem werbel, a po uderzeniu następowało owo pyknięcie) na jednym kalane w ADAcie, z tym ze może to wina tegoż adata, gdyż po przeładowaniu kompa problem do dziś nie wystąpił. Stawiam więc tezę następującą; dobrze dobrane komponenty i własciwie zainstalowany system jest podstawą stabilnego działania całości.
Pierwszy tydzień pracy z tą kartą to był prawdziwy najtmar, zadna sesja zrobiona na porzedniczce Julii nie chciała działać, ale poszedłem w slad za dobrymi radami kolegi o nicku Zbynia, posprzątałem system, ustawilem porządnie pathmixa, złożylem od nowa sesje, okazało się ze niektóre wtyczki nie dzialają dobrze z E-MU. Może też miałem szczęście trafić na dobry egzemplarz. Ale ja mam chyba wogóle szczęście, bo ani podobno awaryjny compact 4, ani ALESISY MKII ani nawet adat behringera mi się dotąd nie zepsuł. Nic tylko się cieszyć.

JoU

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 19 lut 2007, 10:41

Miałem ta kartę - a właściwie to 3 w ciągu 1,5 roku - średnio co pół roku musiałem ja wymieniac bo ja przestała grac to juz na dobre - w końcu sprzedałem ja w cholerę bo juz nie dawałem rady...dźwięk ma fajny ale awaryjność też nie zgorsza....
Stary, widać strasznie niecierpliwy z ciebie człowiek. I skąd pomysł że to awaria hardware'u. Nie dziwne że 3 wymieniałeś bo to na pewno nie była wina karty tylko bałagan miałeś w systemie albo nie instalowałeś najnowszych sterów. I wypisując takie rzeczy robisz więcej szkody niż pożytku. Ja rozumiem chwalić rzeczy złych nie należy bo to wazeliniarstwo albo reklama ale te nowe karty emu są bardzo udane, a wszystkie problemy wynikają z ewentualnych niedociągnięć software'u lub niezrozumienia przez użytkowników głównej koncepcji PatchMixa.

PITmaster

ODPOWIEDZ