Analog vs. digital z wtyczkami w tle
- Miłaszewski
Re: Analog vs. digital z wtyczkami w tle
Tak total recall to zbawienie gdy studio pracuje na kilka zmian : ]
A brzmienie przypomina któryś z "dużych" stołów SSL ?
Bo cena AWS'a jest coś podejrzanie niska...
Co do frajdy - nie wątpię : ]
Czy ja wiem, czy podejrzanie niska? Mowimy o 24 kanalowym mikserze za £48500 czyli okolo 270.000zl. Dla porownania Trident 8T, ktory nie ma tylu funkcji, ale brzmi tez fajnie jesli nie lepiej kosztuje £4000 za 32 kanalowa konsolete in-line. AWS jest NIE jest in-line. Dla mnie jest to bardzo drogi mikser poza zasiegiem finansowym niestety...
[addsig]
A brzmienie przypomina któryś z "dużych" stołów SSL ?
Bo cena AWS'a jest coś podejrzanie niska...
Co do frajdy - nie wątpię : ]
Czy ja wiem, czy podejrzanie niska? Mowimy o 24 kanalowym mikserze za £48500 czyli okolo 270.000zl. Dla porownania Trident 8T, ktory nie ma tylu funkcji, ale brzmi tez fajnie jesli nie lepiej kosztuje £4000 za 32 kanalowa konsolete in-line. AWS jest NIE jest in-line. Dla mnie jest to bardzo drogi mikser poza zasiegiem finansowym niestety...
[addsig]
...
Tak Jacku, ale jak na SSL'a to dość przyzwoita suma.
Chwilowo dla mnie też poza zasięgiem finansowym - ale jeszcze troszkę...
[addsig]
...
Chwilowo dla mnie też poza zasięgiem finansowym - ale jeszcze troszkę...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
- Miłaszewski
Zdecydowanie sie nie zgadzam,
Ten mikser powinien kosztowac duzo mniej. Za mniejsza sume mozna kupic 32-40 kanalowy 4000G+ w dobrym stanie, ktory jest normalnym mikserem in-line.
AWS jest fajny, ale skok jakosci dzwieku jest zupelnie nieproporcjonalny do ceny. Zobacz miksery Trident lub Toft. Wydasz £4000, a pozostale £40000 wydasz na rewelacyjny outboard z lat 60-70.
[addsig]
Zdecydowanie sie nie zgadzam,
Ten mikser powinien kosztowac duzo mniej. Za mniejsza sume mozna kupic 32-40 kanalowy 4000G+ w dobrym stanie, ktory jest normalnym mikserem in-line.
AWS jest fajny, ale skok jakosci dzwieku jest zupelnie nieproporcjonalny do ceny. Zobacz miksery Trident lub Toft. Wydasz £4000, a pozostale £40000 wydasz na rewelacyjny outboard z lat 60-70.
[addsig]
Wprawdzie nie o tym jest watek, ale sie wtrace - czy ktokolwiek z Was serwisowal na biezaco stol mikserski? Bo ja tak, i wiem, ze jezeli ktos mysli o uzywanym, drogim stole, to z pewnoscia tego nie robil 

...Wprawdzie nie o tym jest watek, ale sie wtrace - czy ktokolwiek z Was serwisowal na biezaco stol mikserski? Bo ja tak, i wiem, ze jezeli ktos mysli o uzywanym, drogim stole, to z pewnoscia tego nie robil
...
Wiem jak to wygląda, mimo że nie serwisuje na bieżąco. Ja nie mam zamiaru kupować używanego SSL'a.
[addsig]

Wiem jak to wygląda, mimo że nie serwisuje na bieżąco. Ja nie mam zamiaru kupować używanego SSL'a.
[addsig]
...Na mikserze analogowym miksuje sie latwiej i szybciej. Ponadto wlasnie znieksztalcenia, ktore pojawiaja sie przy mocnym wysterowaniu sumy nadaja bebnom tlustosci, zachowujac atak - cos co w domenie cyfrowej jest trudne do uzyskania. Moje efekty miksowania na SSL'u XL9000K czy SSL AWS sa jednak podobne do tych, ktore uzyskiwalem w Logicu czy Pro Toolsie. Faktem jest jednak to, ze na mikserze analogowym - nawet bez duzego doswiadczenia - idzie mi znacznie szybciej. Gdzies w przyszlosci moje domowe studyjko bedzie prawdopodobnie mialo jakiegos Tridenta 8T, bo praca na analogowym mikserze daje mi duzo wiecej radosci, co z kolei przeklada sie pozytywnie na efekt.
...
Nie wiedzieć czemu znalazłem ofertę SSL'a o jedno zero mniej - 7400euro zamiast 74000euro, dlatego było mi podejrzanie tanio...
Powiedz coś więcej o Tridencie - obiło mi sie to gdzieś o uszy,ale niestety tego nie słyszałem.
Jacku, wróciłeś już z Anglii ?
[addsig]
...
Nie wiedzieć czemu znalazłem ofertę SSL'a o jedno zero mniej - 7400euro zamiast 74000euro, dlatego było mi podejrzanie tanio...
Powiedz coś więcej o Tridencie - obiło mi sie to gdzieś o uszy,ale niestety tego nie słyszałem.
[addsig]
- Miłaszewski
Nie wrocilem. Co do Tridenta, rozmawialem z elektronikiem, ktory zajmuje sie serwisem Neve VR i SSL's XL9000K w studio w ktorym pracuje. Wczesniej pracowal wlasnie dla Tridenta i byl odpowiedzialny za model 8T. Pytalem, czy tez na nim bedzie sie robilo "fajnie" przy mocnym wysterowaniu sumy jak na AWS. Powiedzial, ze spokojnie, powinno byc nawet lepiej poniewaz ma duzo wiekszy "headroom", wiekszy nawet niz Neve VR.
[addsig]
Nie wrocilem. Co do Tridenta, rozmawialem z elektronikiem, ktory zajmuje sie serwisem Neve VR i SSL's XL9000K w studio w ktorym pracuje. Wczesniej pracowal wlasnie dla Tridenta i byl odpowiedzialny za model 8T. Pytalem, czy tez na nim bedzie sie robilo "fajnie" przy mocnym wysterowaniu sumy jak na AWS. Powiedzial, ze spokojnie, powinno byc nawet lepiej poniewaz ma duzo wiekszy "headroom", wiekszy nawet niz Neve VR.
[addsig]
...
Jak jest ze znalezieniem pracy w Angli "z ulicy" ?
Da sie znaleźć coś w branży ? Np. kurier w studio ?
Ciekawa propozycja, tym bardziej biorąc pod uwagę cenę Tridenta...
Czemu jest o nim taki cicho w takim razie?
[addsig]
...
Jak jest ze znalezieniem pracy w Angli "z ulicy" ?
Da sie znaleźć coś w branży ? Np. kurier w studio ?
Ciekawa propozycja, tym bardziej biorąc pod uwagę cenę Tridenta...
Czemu jest o nim taki cicho w takim razie?
[addsig]
pewne róznice mozna usłyszec... jak to zrobic ?
Przesłuchajcie wszystkie numery w MONO , a usłyszycie róznice .
czasami niuanse ... ale zawsze cos tam jest ,
według mnie , owe róznice . nie maja duzego znaczenia dla słuchacza .
nastepna sprawa , Pro Tools HD . to urzadzenie naprawde wysokiej klasy i nie wiele jest takich ktore mu dorównuja , jakoscia przetworników
, Proponuje raz jeszcze przesłuchac kazdy numer w MONO
Przesłuchajcie wszystkie numery w MONO , a usłyszycie róznice .
czasami niuanse ... ale zawsze cos tam jest ,
nastepna sprawa , Pro Tools HD . to urzadzenie naprawde wysokiej klasy i nie wiele jest takich ktore mu dorównuja , jakoscia przetworników
, Proponuje raz jeszcze przesłuchac kazdy numer w MONO
- Miłaszewski
Ja osobiscie wole przetwornik RME Fireface 800 niz Digidesign 192 I/O, a roznica w cenie jest znaczna.
Wracajac do testu, ten nie uwzglednia do konca jednej bardzo waznej rzeczy - sprzet analogowy mozna "popchnac" czesto znacznie dalej niz pluginy w sensie drastycznych ustawien. Poza tym pluginy maja jedna ogromna wade - latencje. W ten sposob ich uzycie ograniczone jest tylko do miksu.
[addsig]
Ja osobiscie wole przetwornik RME Fireface 800 niz Digidesign 192 I/O, a roznica w cenie jest znaczna.
Wracajac do testu, ten nie uwzglednia do konca jednej bardzo waznej rzeczy - sprzet analogowy mozna "popchnac" czesto znacznie dalej niz pluginy w sensie drastycznych ustawien. Poza tym pluginy maja jedna ogromna wade - latencje. W ten sposob ich uzycie ograniczone jest tylko do miksu.
[addsig]