PreSonus FireStudio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kajo

Re: PreSonus FireStudio

Post autor: Kajo » poniedziałek 08 paź 2007, 20:11

......egzemplarz nr 1(ktorego ostatecznie teraz uzywam po szybkiej drobnej naprawie) sam presonus przyznal ze ok 2% wczesnych interfejsow to ma i bez problemowo da sie to szybko naprawic (na czas naprawy dostalem inny interfejs)
-wada to takzwane "bicie serca" cykliczne bardzo ciche zaklocenie na 88khz i 96khz - 44 i 48 chodza czysto

egzemplarz nr 2 (okazalo sie ze trafilem na wadliwa serie) - na preampach 1/5/7 mialem bardzo cichy przydzwiek komputera + lekki szum na sluchawkach

inne firestudio na ktrorym tez pracuje odrazu kupione bez wad i dziala super

wiem ze niektore firestudio rowniez cierpia delikatny szum w lewym kanale w kazdym przypdaku nalezy poprostu wymienic firestudio na inne

nextaz

...
Jeśli sprawa tyczy się Firepoda to słyszałeś / słyszeliście o podobnych problemach, tz. czy pojawiły się wadliwe serie tego modelu?. Troche mnie zaniepokoiłeś bo będe ściągał m.in. ten interfejs ze stanów

pozdrawiam...
Kolega jakup który kupił ten interfejs ma niestety szumy na wyjściu słuchawkowym, ja również go kupiłem ale szumów nie mam...szerzej pisalismy o tym na dzwiek.org w temacie o interfejsach audio, moze jakup tez sie tu wypowie...W sumie to radziłbym Ci kupić sprzet w polsce, kiedyś zaryzykowałem i kupiłem w ciemno ESI ESP 1010 w niemczech i całe szczescie był ok ale z FireStudio bym nie ryzykował.
pozdr.

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » poniedziałek 08 paź 2007, 22:17

Prawda to :) Do dnia dzisiejszego sprawa się nie wyjaśniła, mam nadzieję że mi w końcu odeślą inną sztukę (na razie uporczywie twierdzą, że nie szumi...).

Co do firepoda - nic nie wiem, może poczytaj na forum presonusa. Z Firestudio bym nie ryzykował - poza problemem z wyjściem słuchawkowym są częste problemy z wyższymi częstotliwościami próbkowania - mój znajomy miał dwie wadliwe sztuki, po czym kupił RME FF800, bo nie mógł czekać na następną.

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » wtorek 09 paź 2007, 03:17

o cholera !
Dobrze że to wyczytałem od Was chłopaki, chociaż; no wiadomo czy dobrze bo cała radosć przed zakupem poszła sie pier....

ale przestudiuje ten temat na necie jak bede miał jakies info to napisze

pozdrawiem

Awatar użytkownika
ciuciom

Post autor: ciuciom » piątek 02 lis 2007, 22:25

w jakich granicach mieszczą się koszta naprawy tych usterek bo jednak cena w Polsce a cena w USA to wielka przepaść

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » piątek 02 lis 2007, 22:59

...w jakich granicach mieszczą się koszta naprawy tych usterek bo jednak cena w Polsce a cena w USA to wielka przepaść ...

Jeśli chodzi o szum w słuchawkach - nie wymieniają w ogóle, twierdząc że wszystko OK (do dziś nie dostałem uzasadnienia od Fabryki Dźwięku mimo wielokrotnych próśb) - zreszta forum presonusa to potwierdza. Szum jest słyszalny przede wszystkim na słuchawkach niskoimpedancyjnych, dlatego że wyjście słuchawkowe w firestudio jest w pewnym sensie analogowo rozkręcone na maksa, a poziom sygnału jest regulowany przez cyfrowy tłumik - dlatego szum jest stały i niezależny od ustawień gałek.

Podobno z wymianą urządzeń z szumem w jednym kanale oraz problemami z wyższymi częstotliwościami próbkowania nie ma problemu. Jeśli szukasz jednak interfejsu, w którym możesz używać wyjścia słuchawkowego do pracy - odpuść sobie firestudio (chyba, że chcesz od razu dokupić wzmacniacz słuchawkowy i podłączyc do wyjść liniowych lub słuchawki od 300 Ohmów w górę ).

Firestudio ma też dużo więcej problemów - właściwie wszystkie są skutkiem bardzo powolnej pracy nad upgrade'em sterowników i mają być naprawione w nowej wersji sterowników, która jest zapowiadana na jutro od roku

Ja ze swojej strony mogę wymienić jako główne wady (poza nieużytecznym wyjściem słuchawkowym) - brak w mikserze kanałów adat 9-16 (jest tylko 8 - jeśli używam FS jako hosta z 2 preampami po 8 kanałów - w sumie 24 - to nie mam ostatnich ośmiu w mikserze firestudio), właściwie brak możliwości pracy w trybie standalone (jako przetwornik) - więcej na ten temat na forum presonusa, poza tym bezużyteczne wskaźniki poziomu w mikserze (wskazują tylko wysyłkę na dane wyjście, a nie poziom wejściowy i to jeszcze niepoprawnie), szum na wyjściach main i liniowych jest też duży w porównaniu z innymi urządzeniami (ale to da się obejść, jeśli ma się regulowaną głośność monitorów) i wiele innych, o których można przeczytać na forum presonusa

ODPOWIEDZ