Alesis iO|2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oduck

Re: Alesis iO|2

Post autor: oduck » wtorek 08 sty 2008, 09:58

aha, ponoc na te trzaski i szumy pomaga zainstalowanie asio4all, dziala lepiej niz to firmowe asio ;)
nie probowalem osobiscie, ale czesto sie spotykalem z ta porada
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » wtorek 08 sty 2008, 15:42

...Witam

Mialem alesisa i z poczatku bylo ok.Potem zaczely sie problemy. Dwa razy ja reklamowalem.Problemy przy obu kartach byly te same- rozlaczalo sie zasilanie usb,przedzwzmacniacz mikrofonowy dzialal kiedy mu sie chcialo.
Przeczytalem potem gdzies na forum,ze ta karta to nieporozumienie,zabawka, w ktora nie warto inwestowac.Ja teraz to wiem,wtedy nie wiedzialem.

Polecam dolozyc troche pieniedzy i kupic firewire.

...
A nie jest to przypadkiem wina z funkcją Windy pt."Zezwalaj temu urządzeniu (USB) na oszczędzanie energii"? czy coś w tym stylu (menedżer urządzeń)

Co do Alesisa to piekne jest to, że nie ma zasilacza, ma phantom z usb i jest poręczny, idealny do np pomiarów nagłosnienia.
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Zenonkiszka

Post autor: Zenonkiszka » sobota 02 lut 2008, 00:30

...Czy tkos z was posiada ten sprzcik?
Mam zamiar go kupic i ciekaw jestem jak się sprawuje w praktyce.
http://www.alesis.com/product.php?id=8

Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam...
I co kupiłeś ten sprzęt???jesteś zadowolony???

Zenonkiszka

Post autor: Zenonkiszka » sobota 02 lut 2008, 00:34

...Witam

Mialem alesisa i z poczatku bylo ok.Potem zaczely sie problemy. Dwa razy ja reklamowalem.Problemy przy obu kartach byly te same- rozlaczalo sie zasilanie usb,przedzwzmacniacz mikrofonowy dzialal kiedy mu sie chcialo.
Przeczytalem potem gdzies na forum,ze ta karta to nieporozumienie,zabawka, w ktora nie warto inwestowac.Ja teraz to wiem,wtedy nie wiedzialem.

Polecam dolozyc troche pieniedzy i kupic firewire.

...
klakson, mozesz mi podać swój tel lub email na pw? chciałbym ci zadać kilka pytań. dzieki.

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » sobota 02 lut 2008, 11:45

Nie kupiłem alesisa chyba zdecyduje się na Tascam US144 albo nowego E-MU Treacker Pre (ma dodany fajny soft w nowych wersjach Sonar 6 LE , cubase4 LE i inne)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » sobota 02 lut 2008, 15:16

...Nie kupiłem alesisa chyba zdecyduje się na Tascam US144 albo nowego E-MU Treacker Pre (ma dodany fajny soft w nowych wersjach Sonar 6 LE , cubase4 LE i inne)...
No, ciekawe czy Alesis czy Tescam jest solidniej zrobiony?

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » sobota 02 lut 2008, 16:05

......Nie kupiłem alesisa chyba zdecyduje się na Tascam US144 albo nowego E-MU Treacker Pre (ma dodany fajny soft w nowych wersjach Sonar 6 LE , cubase4 LE i inne)...
No, ciekawe czy Alesis czy Tescam jest solidniej zrobiony?
...
Tascama miałem w domu, solidna aluminiowa obudowa bardzo solidna.
Dobry "dzwięk" , zero problemów z instalacją i pracą na cubase le i sonarze Le.
poza tym jest na USB 2.0

Zenonkiszka

Post autor: Zenonkiszka » niedziela 03 lut 2008, 14:47

Ja używam io2 i mam problemy. przy odtwarzaniu pojawia sie szum, czasem sporadycznie, czasem rzadko, czasem jak się coś robi innego na kompie, jeśli w cubasie to częsciej przy pracy w 24/48000. no i nie mam pojęcia o co chodzi. karta jest nówka, serwis mi właśnie wymieni na nowy egzemplarz.ł,ale jest to samo. i najgorsze jest to że zainstalowałem ją u kolegi na kompie i nie było żadnych problemów, a ja mam w zasadzie lepszy komp. POMOCY!

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » poniedziałek 04 lut 2008, 13:00

...Ja używam io2 i mam problemy. przy odtwarzaniu pojawia sie szum, czasem sporadycznie, czasem rzadko, czasem jak się coś robi innego na kompie, jeśli w cubasie to częsciej przy pracy w 24/48000. no i nie mam pojęcia o co chodzi. karta jest nówka, serwis mi właśnie wymieni na nowy egzemplarz.ł,ale jest to samo. i najgorsze jest to że zainstalowałem ją u kolegi na kompie i nie było żadnych problemów, a ja mam w zasadzie lepszy komp. POMOCY!...
to jest w zasadzie największy problem tego typu sprzętu.Z jednym kompem działa bez problemu z innym nie.
Miałem tam z kartami audiotrak ,za nic nie chciały poprawnie działaz z moim kompem , natomiast zero problemów z kartą E-MU.
Co do Audio USB to z tego powodu właśnie Alesis nie cieszy się dobrą opinią .
Choć bardzo mi sie ten sprzęt podoba.
Dobrze jest kupić w takiej firmie gdzie nie będzie problemu z wymianą na inny w zazie gdyby cos nie chciałao poprawnie działać.

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 04 lut 2008, 14:18

......to jest w zasadzie największy problem tego typu sprzętu.Z jednym kompem działa bez problemu z innym nie.
Miałem tam z kartami audiotrak ,za nic nie chciały poprawnie działaz z moim kompem , natomiast zero problemów z kartą E-MU.....
I to jest sedno sprawy. Sama karta działa w porządku jeśli laptop też jest przyzwoity. Weźmy takie Toshiby czy Fuitsu Siemens. To jest loteria, nie tylko z Alesisem. Większość problemów z tą kartą wynikała właśnie z laptopa. Jakoś nie słyszałem żeby nie działała/źle działała na komputerze stacjonarnym. (ale nie wykluczam że coś takiego mogło się zdarzyć)

A'propos IO 14, to nie będzie już on produkowany, także jak chcecie go kupować, to trzeba szybko się organizować.

ODPOWIEDZ