Roland Fantom G - nowy workstation

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Roland Fantom G - nowy workstation

Post autor: Pan_Jabu » środa 16 sty 2008, 13:07

I cóż teraz Panie Jabu??

Spoko spoko
Życie mnie nauczyło, żeby być ostrożnym w takich sytuacjach... Bo:
1. Wiemy bardzo mało na razie.
2. Kompletnie nie wiadomo kiedy G będzie realnie dostępny w sklepie, szczególnie w Polsce. Może być niedługo, może być za rok.
3. Cena... niewiadoma.
4. Gdyby G pokazał się w sklepach w rozsądnej cenie i faktycznie bardziej do mnie przemówił niż M3, to przecież nic nie stanie na przeszkodzie, aby Korga sprzedać i zamienić go na Rolanda. Ja się takich operacji nie boję, nawet je lubię Ale musiałby naprawdę dużo wnieść lepszego w stosunku do M3... Sam ekran to mało.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » środa 16 sty 2008, 14:35

Ludzie Przecież to wszystko wycieki. Wyraźnie napisałem, że sam jestem ciekaw ile w tym jest prawdy co pisze. Śmieszy mnie wogle przekomarzanie się dwóch panów na tym forum co do tego, który prędzej opublikował potencjalną kaczkę dziennikarską. To są informacje wydarte z sieci, poczekajmy dzień na oficjalne na stronie www.roland.co.uk.
Jeśli jednak wygląd i opis potwierdzą się, przypuszczam, że będzie to taki Korg Oasys w stajni Rolanda. Cenowo pewnie trochę niżej od niego za to poniżej 10k zł przypuszczam że nie zejdzie (za to wzleci ponad i to bardzo).

Także póki co, spokojnie Panowie i bez ekscytacji.
Ja oczywiście chętnie bym go widział w cenie Korga M3 Ale to raczej niemożebne (jak mawiają Czesi )

Panie_Jabu myślę, że dokonałeś prawidłowego wyboru z M3 dla siebie. Przypuszczam, że Roland nie zmieni szkoły brzmieniowej tak, żeby podebrać fanów Korga (i stracić swoich własnych). Czyli nie będzie Karmy, nie będzie laboratoryjnie-sterylnego brzmienia Korga.
Za to będzie 200% Rolanda.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » środa 16 sty 2008, 14:40

Hehe właśnie zauważyłem, że zaczynają znikać zdjęcia z linków, które podałem na początku Także Panowie oglądać, oglądać bo następna okazja dopiero ... jutro

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 16 sty 2008, 14:46

Zgadzam się z Przedmówcą, choć być może porównanie aż do Oasysa jest trochę przesadzone (?). Ale jeżeli przecieki co do możliwości się sprawdzą, to też słabo wierzę, że będzie to cena rzędu 8000. Inaczej - byłbym mocno zdziwiony gdyby tak było :)

Z przecieków, które ja czytałem, wynika że G będzie miał taką samą objętość próbek, jak M3. A składać się będą na nie ... wszystkie próbki z FantomaX plus brzmienia z kart SRX... Jeżeli to miałoby się potwierdzić, to z kolei średnio wygląda... szczególnie jeżeli ktoś oczekiwałby rewolucji...

Poza tym przecieki głoszą, że "supernatural"-ne brzmienia będą wymagały zakupu kart ARX, które na pewno tanie nie będą... Zastanawiam się czy doczekam chwili, kiedy bardzo dobre piano będzie od razu w instrumencie, bez konieczności dokupywania dodatkowych kart?

Zbyt dużych możliwości w zakresie syntezy dźwięku też nie ma chyba co oczekiwać, bo nie wierzę, by Roland podcinał sprzedażowe skrzydła swojemu V-Synthowi GT. Fantom G na pewno nie będzie miał w sobie zbyt dużo z V-Syntha...

A piszę to wszystko głównie dla sportu, żeby jutro sprawdzić, o ile się pomyliłem...

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » środa 16 sty 2008, 14:51

Przeciek brzmi tak:
-----------------------
Advanced Sound Source
With a powerful new audio processor, elFantom-G provides new depth and versatility of sound. With twice the capacity ROM waves his predecessor, keeps a hidden treasure with the sounds of quality SRX famous Roland, but what really distinguishes this instrument is its further expansion ARX, which lets you add additional groups of sounds SuperNATURAL and sources of synthesizer and effects totally specific to this already powerful workstation direct.
Expansion ARXSuperNATURAL
The Fantom-G provides ARX bays for two expansion cards SuperNATURAL. SuperNATURAL is the exclusive technology modeling behavior Roland allowing a new level of emotional expressiveness organic impossible to achieve with synthesizers earlier. Applied to the sounds of traditional instruments, SuperNATURAL allows organic tonal changes and delicate, and the nuances of interpretation of the real musical instruments. It is also a powerful tool for non-traditional and electronic sounds, as it brings new life to the synthesis and expression.
Powerful integrated sequencer
The Fantom-G is the first tool to incorporate the powerful Roland sequencer latest generation of Roland. Along with the wide LCD, this composition tool provides professional-level tracks 128 (including 24 audio tracks) in a graphical environment audio / MIDI fully integrated. It is also possible to incorporate a mouse to get the same speed and ease with which a computer. Other useful features include a connector combo XLR and TRS, phantom power for condenser microphones, Hi-Z input for guitar and bass, and line input.
LCD comprehensive and elegant
With only look and touch you know that the Fantom-G is a tool without equal. We have used only the materials of the highest quality to create this dreamy synthesizer, with a stylish and futuristic call everyone's attention. The wide TFT LCD colour 8.5 "-wide are located in the central part to improve the functionality. It also includes a variety of first-class manual controls, including eight sliders, four commanders, and ten buttons below the LCD.
Effects incredible
The Fantom-G provides an innovative source of effects, Multi available for each sound / part delFantom-G. In mode multitimbral of 16 parties, can be used up to 22 addresses effects at once. Creates complex configurations with 16 insertion effects by patch, in addition to chorus and global reverberations. The mastering effects are included to improve the songs were created using the integrated sequencer.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 16 sty 2008, 19:42

The F ma racje
Przecież nie wiemy kiedy ten instrument będzie w polsce i jaka jest prawda. Ale Jabu ma racje może za rok. A co tam włożyli czas pokaże.
A ty jabu skup się na M3.

Pozdrawiam!!!

Masteroff

Post autor: Masteroff » środa 16 sty 2008, 20:11

...The F ma racje
Przecież nie wiemy kiedy ten instrument będzie w polsce i jaka jest prawda. Ale Jabu ma racje może za rok. A co tam włożyli czas pokaże.
A ty jabu skup się na M3.

Pozdrawiam!!!...
a może za tydzień, miesiąc? . Bądźcie niespokojni M-Trójkowcy.
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 16 sty 2008, 20:52

Ja wiedziałem że Roland zaatakuje.
Mnie sie design troszkę nie podoba jakoś tak "zabawkowo" ale podoba mi sie to ze wszystkie firmy już w końcu maja to do czego jestem przyzwyczajony ... suwaki :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 16 sty 2008, 21:37

Czy wierzycie w to, że Fantom-G będzie tak rozbudowanym workstation, że dzięki ekranowi i innym bajerom (myszka!) będzie w stanie zastąpić całkowicie komputer (jako DAW czy rejestrator audio)?

Ja w to nie wierzę, a to byłaby jedyna możliwość, która kazałaby mi żałować zakupu M3.

No, byłaby jeszcze druga możliwość: gdyby w G była tak minimum połowa V-Syntha GT... Ale na pewno nie będzie

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » czwartek 17 sty 2008, 10:00

Myślę, że workstation przy odpowiednim stopniu złożoności może zastąpić komputer. Właściwie to wtedy właśnie stanie się nim. Tylko należy pamiętać o jednym - im bardziej złożona struktura, tym większa podatność na błędy w oprogramowaniu, zawieszenia systemu itp bolączki trapiące każdego komputerowca. To także bardziej skomplikowana obsługa, dłuższy czas adaptacji itd itp; po co robić drugie Cubase albo FL studio made in Roland czy Korg. Dlatego myślę, że gdzieś powinna być granica. Bo nic tak nie zabija procesu twórczego jak niesprawny czy też trudny w obsłudze system. Nie zmieniajmy przeznaczenia workstation.

Natomiast co do Rolanda to daleko mu do komputera, jak również komputerowi daleko do Rolanda. Trochę to przewrotne, ale tak jest. Każde ma swoje zastosowanie.
Natomiast czytałem kiedyś jakąś opinię na necie apropo Korga Oasys. Pisano w niej że jeśli myślisz że kupiłeś Oasysa i możesz sprzedać komputer to jesteś w błędzie. Dopiero z komputerem ten system robi się w pełni wygodny itd itp.
A już o 17 na roland.co.uk prezentacja nowości

ODPOWIEDZ