Mikrofon pojemnościowy do 600 zł
-
Re: Mikrofon pojemnościowy do 600 zł
Dzieki za wszelkie propozycje. Wokal bede nagrywal raczej rzadko, a nawet jesli to i tak bedzie mocno filtrowany czy puszczany przez np. vocoder. Zalezy mi glownie na tym, zeby mikrofon byl uniwersalny i dawal przyjemne, pelne brzmienie - zeby nie trzeba bylo sie bawic EQ po nagraniu, aby uzyskac realistycznie brzmienie danego instrumentu. Zebym po nagraniu mogl od razu sciezke ustawiac w mixie i od razu zajmowac sie nakladaniem efektow, a nie ratowaniem nagranego materialu.
Widze, Oktava ogolnie jest polecana w wielu miejscach, wiec jak na razie to chyba najpowazniejszy kandydat.
Widze, Oktava ogolnie jest polecana w wielu miejscach, wiec jak na razie to chyba najpowazniejszy kandydat.
...Dzieki za wszelkie propozycje. Wokal bede nagrywal raczej rzadko, a nawet jesli to i tak bedzie mocno filtrowany czy puszczany przez np. vocoder. Zalezy mi glownie na tym, zeby mikrofon byl uniwersalny i dawal przyjemne, pelne brzmienie - zeby nie trzeba bylo sie bawic EQ po nagraniu, aby uzyskac realistycznie brzmienie danego instrumentu. Zebym po nagraniu mogl od razu sciezke ustawiac w mixie i od razu zajmowac sie nakladaniem efektow, a nie ratowaniem nagranego materialu.
Widze, Oktava ogolnie jest polecana w wielu miejscach, wiec jak na razie to chyba najpowazniejszy kandydat. ...
Witam!
Oktava owszem ale polecana raczej do "wokalu"
Widze, Oktava ogolnie jest polecana w wielu miejscach, wiec jak na razie to chyba najpowazniejszy kandydat. ...
Witam!
Oktava owszem ale polecana raczej do "wokalu"
...I jeszcze warto wspomnieć o AudioTechnice 2020....
mała membrana
Pozdro
Groover
mała membrana
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
......I jeszcze warto wspomnieć o AudioTechnice 2020....
mała membrana...
Ale w tym akurat prypadku nie przeszkadza to zbytnio.
mała membrana...
Ale w tym akurat prypadku nie przeszkadza to zbytnio.
skoro ma być do wszystkiego to lepiej z dużą niż z małą - zresztą lepiej i tak z dużą.....
- Tasiorowski
...skoro ma być do wszystkiego to lepiej z dużą niż z małą - zresztą lepiej i tak z dużą........
no nie wiem sam, czy lepiej lepszy z małą czy gorszy z dużą
Ja tam często gęsto używam MXLa i jakoś mi to nie uwłacza. Ten 2006 ( mam 2 egzemplarze ) to naprawdę przyzwoity mikrofon. Mam też 770 i też nic mu nie mam do zarzucenia, co prawda nagrywam na niego gitarę akustyczną, a nie wokal. Chociaż na 2006 też nagrwałem i gitarę i wokal i wszystko było ok. Polecam sięzastanowić na mikrofonami RODE - ponoć całkeim przyzwoite są i też ceną nie zabijają

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Chociaż na 2006 też nagrwałem i gitarę i wokal i wszystko było ok.
No i sam sobie odpowiedziałeś czy lepszy z małą czy wielką membraną.

No i sam sobie odpowiedziałeś czy lepszy z małą czy wielką membraną.
......skoro ma być do wszystkiego to lepiej z dużą niż z małą - zresztą lepiej i tak z dużą........
Ja tam często gęsto używam MXLa i jakoś mi to nie uwłacza. Ten 2006 ( mam 2 egzemplarze ) to naprawdę przyzwoity mikrofon. Mam też 770 i też nic mu nie mam do zarzucenia, co prawda nagrywam na niego gitarę akustyczną, a nie wokal. Chociaż na 2006 też nagrwałem i gitarę i wokal i wszystko było ok. Polecam sięzastanowić na mikrofonami RODE - ponoć całkeim przyzwoite są i też ceną nie zabijają...
przeciez mxl ma dużą

przeciez mxl ma dużą
- Tasiorowski
przeciez mxl ma dużą...
No tak, to było odbicie co do zarzutu wobec jakości MXL, że niby lepiej AKG itd. Ja osobiście za 600 zł poszukąłbym paluszka Audio-Techniki ATM 350 albo SE - wokal i tak nagrasz, albo jakiś Szczur BETA 57 - pójdzie do wszystkiego, i gitary el. i wokal nagrasz. Jeśli oczywiście chodzi o jakąś uniwersalność
No tak, to było odbicie co do zarzutu wobec jakości MXL, że niby lepiej AKG itd. Ja osobiście za 600 zł poszukąłbym paluszka Audio-Techniki ATM 350 albo SE - wokal i tak nagrasz, albo jakiś Szczur BETA 57 - pójdzie do wszystkiego, i gitary el. i wokal nagrasz. Jeśli oczywiście chodzi o jakąś uniwersalność

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
-
Poczytalem jeszcze troche o tej Oktavie i wydaje mi sie, ze to byc dla mnie dobry wybor, bo wydaje sie byc porzadnym sprzetem za rozsadna cene. Tylko zastanawiam sie czy sprawdzi w roli uniwersalnego mikrofonu, bo jednak wiekszosc opinie na te temat tego mikrofonu dotyczyla nagrywania wokalu, a mnie zalezy na sporej uniwersalnosci. Prawdopodobnie najczesciej bede nagrywal gitare akustyczna i jakies przeszkadzajki perkusyjne. Rzadziej inne instrumenty i wokale.