Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr.X

Re: Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Post autor: mr.X » czwartek 11 wrz 2008, 07:21

analogowy synth - analogowe kłopoty

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 11 wrz 2008, 08:21

Zaczyna się kolejna debata :)

Myślałem że chodzi o Andromedę a tak naprawdę pytasz jaki syntezator kupić. Było na forum milion razy.

Co do andromedy wg mnie świetny instrument.Wielokrotnie na niej brzdąkałem w sklepach muzycznych i u znajomych. Wielka moc ! Wciąż trzyma swoją cenę i jeśli nawet ma jakieś bugi to widocznie można z nimi żyć. 30-40% instrumentów jakie znam ma jakieś większe lub mniejsze problemy. Spójrz na Blofelda czy Virusa TI. Aż roi się od bug-ów.

Co do innych poszperaj a archiwum. Pytano o to co najmniej kilkadziesiąt razy.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 11 wrz 2008, 08:29

...Zaczyna się kolejna debata :)

Myślałem że chodzi o Andromedę a tak naprawdę pytasz jaki syntezator kupić. Było na forum milion razy.

Co do andromedy wg mnie świetny instrument.Wielokrotnie na niej brzdąkałem w sklepach muzycznych i u znajomych. Wielka moc ! Wciąż trzyma swoją cenę i jeśli nawet ma jakieś bugi to widocznie można z nimi żyć. 30-40% instrumentów jakie znam ma jakieś większe lub mniejsze problemy. Spójrz na Blofelda czy Virusa TI. Aż roi się od bug-ów.

Co do innych poszperaj a archiwum. Pytano o to co najmniej kilkadziesiąt razy.
...
Ja mam w studio Andromede i uwazam,ze nie ma bardziej oryginalnego soundu.Wszyscy cisna na Virusie,Rolandzie a malo kto gra na A6,jest to trudny klawisz do obslugi ale to co zniego wychodzi uwazam,ze bije na glowe reszte.Nie mowie o klasykach typu string,chor czy jakies barwy synth ktore sa wszedzie w kazdym klawiszu,bo tam tego nie ma,ale barwy analogowe,filtry to wszystko gra inaczej,i jesli ktos chce byc oryginalny to polecam wlasnie A6.
[addsig]

pierro1984

Post autor: pierro1984 » czwartek 11 wrz 2008, 08:31

dopiero załozyłem konto 2 dni temu pytałem sie o andromeda bo zachwycil mnie jej basseline sprawia wrazenie swietnego syntezatora w ktorym dzemie ogromny potencjał ale mam opór bo slyszalem wiele negatywnych opnii odnosnie serwisu itd i pytam was ludzi ktorzy posiadaja wieksza wiedze ode mnie czy warto ryzykowac z zakupem tego analogu ? dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam i zycze milego dnia :)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 11 wrz 2008, 08:41

... dopiero załozyłem konto 2 dni temu pytałem sie o andromeda bo zachwycil mnie jej basseline sprawia wrazenie swietnego syntezatora w ktorym dzemie ogromny potencjał ale mam opór bo slyszalem wiele negatywnych opnii odnosnie serwisu itd i pytam was ludzi ktorzy posiadaja wieksza wiedze ode mnie czy warto ryzykowac z zakupem tego analogu ? dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam i zycze milego dnia :)
...
Wlasnie patrzylem na aukcje,sa na ebay.com(czyli w USA) i tylko tam doslownie dwie sztuki,za ok 5 tys PLN mozna kupic to cudo.Niewielki wybor,wiec albo tego nikt nie ma albo nikt nie chce sie pozbywac go.Raczej uwierze w to drugie.
[addsig]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 11 wrz 2008, 08:43

... dopiero załozyłem konto 2 dni temu pytałem sie o andromeda bo zachwycil mnie jej basseline sprawia wrazenie swietnego syntezatora w ktorym dzemie ogromny potencjał ale mam opór bo slyszalem wiele negatywnych opnii odnosnie serwisu itd i pytam was ludzi ktorzy posiadaja wieksza wiedze ode mnie czy warto ryzykowac z zakupem tego analogu ? dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam i zycze milego dnia :)
...

Na pewno jest to pewniejszy zakup niż inwestycja w analogi z lat 70 czy 80. Kilka z nich "umarło" na moich rękach Uwierz mi , że na żadnym Virusie ,Radiasie i innych wynalazkach nie uzyskasz tego co na analogu. Andromeda to naprawdę skomplikowany i zaawansowany synth. Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z syntezą możesz mieć duże problemy z obsługą. Jeśli jednak nie przeraża Cię to i lubisz wyzwania bierz ! W tej cenie można też kupić Prophet 08. Naprawdę grubo brzmi.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » czwartek 11 wrz 2008, 09:00

A6 to świetny synth, zdecydowanie godny polecenia. Ty pytasz o Andromedę, a ktos powyzej poleca Ci Radiasa Ludzie radias w porównani do A6 to zabawka, w ogóle jego brzmienie jest zabawkowe, nie wspominając ze to nie analog. Jeśli masz mozliwość spraw sobie używkę SE Omega 8, ciezko kupić, ale świetna sprawa.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 11 wrz 2008, 09:08

...wszystko zależy od ceny,ale generalnie to bardzo dobry instrument
...

ale używany, bez gwarancji Alesis A6 jest potencjalnym problemem i wtopą. Proponuję sprawdzić, jak funkcjonuje serwis, czy w ogóle podejmą się ewentualne naprawy. Bo ja słyszałem co innego na temat tego modelu... Według mnie lepiej zainwestować w Propheta czy Mooga. Nawet, jesli są droższe.

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

pierro1984

Post autor: pierro1984 » czwartek 11 wrz 2008, 09:14

teraz to już Panowie mam totalny mentlik w głowie hmmm

[addsig]

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » czwartek 11 wrz 2008, 09:21

Moze sprecyzuj, czego oczekujesz od instrumentu, ma być analogowy , czy nie musi ? Ma być o oryginalnym brzmieniu czy oklepany? ma mieć klawiature czy moze byc moduł? Do jakiej tworczości? Do jakiej ceny?

ODPOWIEDZ