MXL 440/441 - nie za tanie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
TeeR

Re: MXL 440/441 - nie za tanie?

Post autor: TeeR » poniedziałek 22 gru 2008, 11:53

Wiesz, nie każdy odczuje skok jakości ale każdy odczuje (niektórzy nawet mocno) po kieszeni różnicę.

Szczerze mówiąc wole się zawieść in plus (tani produkt ale zaskakująco dobry) niż in minus (drogi ale do d...). Dlatego zawsze kupuję, tanie ale dobrze opiniowane produkty. Najlepsze z najtańszych albo najtańsze z najlepszych (jak kto woli). Jak nie przypasuje to sprzedaję na Allegro.

Do kolegi, który ma dylemat. Weź te mikrofony, poużywaj i jak nie przypasują to sprzedasz na Allegro i kupisz lepsze. Jeśli ich nie kupisz to zawsze będziesz żałował że nie spróbowałeś. A co zrobisz jak kupisz droższe i nie przypadną Ci do gustu?

Mam kilka przemyśleń m.in. po dyskusji na temat interfejsów MOTU i ich szokującej awaryjności (mimo szokującej ceny) i wiem, że warto brać tylko produkty "value for money".

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 22 gru 2008, 11:54

...doświadczenie jest bezcenne. A za mikrofony MXL 440/441 zapłacisz kartą MASTERCARD.

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » poniedziałek 22 gru 2008, 11:58

......doświadczenie jest bezcenne. A za mikrofony MXL 440/441 zapłacisz kartą MASTERCARD. ...
i tym optymistycznym akcentem zakończmy tą dyskusję

[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 22 gru 2008, 12:15

...Wiesz, nie każdy odczuje skok jakości ale każdy odczuje (niektórzy nawet mocno) po kieszeni różnicę.

Wiem, moje pytanie skierowane jest do tych co słyszą, w innych przypadkach pozostaje retoryczne.

... Jak nie przypasuje to sprzedaję na Allegro.

widocznie stać Cię na to, na przestrzeni kilku miesięcy z samych różnic w kwotach mógłbyś pokusić się o zakup czegoś zdecydowanie z wyższej półki.

.... A co zrobisz jak kupisz droższe i nie przypadną Ci do gustu?

Mikrofon jako narzędzie nie ma nic z gustem wspólnego, to tylko narzędzie. ale im lepszy tym lepiej oddaje co chcesz w swoich "produkcjach" przekazać, można zadowolić gusta odbiorców w efekcie końcowym.

Mam kilka przemyśleń m.in. po dyskusji na temat interfejsów MOTU i ich szokującej awaryjności (mimo szokującej ceny) i wiem, że warto brać tylko produkty "value for money"....

To fakt, występują produkty niedopracowane, to tylko elektronika, choć osobiście pracowałem na MOTU 2408 MkII i 24 I/O przez cztery lata i problemów było bardzo niewiele.

A propos mikrofonów, Kiedyś zabawiałem się w testowanie budżetowego sprzętu, tak z własnej ciekawości. Większość budżetowych mikrofonów ma nierównomiernie naciągnięte membrany co powoduje olbrzymie zniekształcenia.

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 22 gru 2008, 12:17

zakończmy Wesołych Świąt :)

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 22 gru 2008, 12:44

widocznie stać Cię na to, na przestrzeni kilku miesięcy z samych różnic w kwotach mógłbyś pokusić się o zakup czegoś zdecydowanie z wyższej półki.

Na Allegro dużo jest desperatów bezkrytycznie łykających używany sprzęt za 90% wartości nowego. Też mnie to szokuje. A sporo sprzętu, który kupiłem jako używany sprzedałem po wyższej cenie.

Mikrofon jako narzędzie nie ma nic z gustem wspólnego, to tylko narzędzie. ale im lepszy tym lepiej oddaje co chcesz w swoich "produkcjach" przekazać, można zadowolić gusta odbiorców w efekcie końcowym.

Różnica po przesiadce z SM-57 na MXL 440/441 niż po przesiadce z MXL 440/441 na OKTAVY 319/012

To fakt, występują produkty niedopracowane, to tylko elektronika, choć osobiście pracowałem na MOTU 2408 MkII i 24 I/O przez cztery lata i problemów było bardzo niewiele.

Nie, to nie jest tylko elektronika ale aż 3000zł

A propos mikrofonów, Kiedyś zabawiałem się w testowanie budżetowego sprzętu, tak z własnej ciekawości. Większość budżetowych mikrofonów ma nierównomiernie naciągnięte membrany co powoduje olbrzymie zniekształcenia.

Stwierdzenie "olbrzymie" zależy od punktu widzenia. Miałem mozliwość porównywania np U-87 i MXL 2003 i nie powiem, że nie ma różnic. Są, i słyszalne. Ale to są różnice. A między cenami jest przepaść. Co nie zmienia faktu, że obydwa są mikrofonami, którymi da się z dobrym skutkiem nagrywać.

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 22 gru 2008, 12:46

Przepraszam, powinno być: "Różnica po przesiadce z SM-57 na MXL 440/441 jest większa niż po przesiadce z MXL 440/441 na OKTAVY 319/012"

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 22 gru 2008, 12:52

...Przepraszam, powinno być: "Różnica po przesiadce z SM-57 na MXL 440/441 jest większa niż po przesiadce z MXL 440/441 na OKTAVY 319/012"...
to chyba zrozumiałe i oczywiste bo to inna konstrukcja. Każdy może mieć swoje doświadczenia i zdanie z nim związane. Pytanie brzmiało: czy nie za tanie?...Ja mam swoje na temat budżetówki.
Wesołych Świąt :)

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » poniedziałek 22 gru 2008, 13:58

To już osiemnasty post w tym wątku, a nie ma konkretnej odpowiedzi. Jedynym plusem dyskusji jest to że wątek dzięki temu nie wylądował w koszu :) Skoro jest już takie pytanie, to czy ktoś testował te mikrofony?
Troszkę konkretniej Panowie.

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 22 gru 2008, 14:05

... To już osiemnasty post w tym wątku, a nie ma konkretnej odpowiedzi. Jedynym plusem dyskusji jest to że wątek dzięki temu nie wylądował w koszu :) Skoro jest już takie pytanie, to czy ktoś testował te mikrofony?
Troszkę konkretniej Panowie. ...
Adwokat? Ta dyskusja akurat krąży wokół tematu i można się czegoś nauczyć, czyż nie o to też chodzi?

ODPOWIEDZ