Yamaha HS 80M a Tascam VL-A8
Re: Yamaha HS 80M a Tascam VL-A8

Słyszałem HS80M - to krzykliwe ustrojstwo ze skąpym basem, jak wiadmomo do trance'u takie brzmienie to lepsza lipa ;) A te Fostexy 8" z kolei mają buczący bas, zamulą kompletnie pokoik przy większych poziomach.
Polecam zatem KRK RP8G2 - ich brzmienie jest jakby miękkie, niemęczące.
Bo jak widać nie tylko chcesz miksować, ale i puszczać ludziom muzę - a to jż zmienia postać rzeczy, więc nie katuj ich białym żytem ;)
...wiesz co zbynia, nawet nie chce mi sie odpisywać skoro nie potrwfisz uważnie przeczytać mojego posta...
Bardzo ciekawe. A gdzież to nasz sympatyczny kolega ZgibniewZiobor wyczytał (skoro ponoć sam pewnie doskonale rozumie to, co czyta), że EiS miała cokolwiek wspólnego z tym testem?
[addsig]
A ja Tobie powiem tak: jeżeli możesz sobie kupić Yamahy z subem, to nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli jednak nie, to poszukaj jakieś monitorki z dobrym dołem. Najlepiej idź do sklepu i posłuchaj, które mają dobre bassy. Ja mam Yamahy Hs80 i zamierzam sobie dokupić suba. Powiem Ci szczerze, że wcale tak źle nie jest jak inni piszą, no ale mogło by być lepiej. Mi to akurat nie przeszkadza tak bardzo, bo sobie to na razie koryguję słuchawkami.
Pozdro
...
Nie sugeruj sie ślepym testem z forum na EiS. Jak zobaczyłem kto wygrał to myślałem że pękne ze śmiechu. Słuchaj bo samo czytanie nic nie da. Tym bardziej że sporo ludzi wypowiadających sie na tym forum to teoretycy znający sprzęt tylko ze swoich wyobrażeń o nim...TO PEWNE!!!! Forum ewidentnie wspiera pewnych producentów. Kup sobie Alesisy A1 active MKII i nie wydziwiaj! Wielkość woofera nie zawsze świadczy o ilości i jakości bassu...nie daj sie zmylić.
...
święte słowa dokladnie tak samo myślę :D
Dodam że wiekszośc forumowiczów ( szczególnei tych wszechwiedzących ) to osobniki poniżej 18 roku życia z głośnikami komputerowymi na biurku i marzeniami o super drogim sprzecie.
...
A ja Tobie powiem tak: jeżeli możesz sobie kupić Yamahy z subem, to nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli jednak nie, to poszukaj jakieś monitorki z dobrym dołem. Najlepiej idź do sklepu i posłuchaj, które mają dobre bassy. Ja mam Yamahy Hs80 i zamierzam sobie dokupić suba. Powiem Ci szczerze, że wcale tak źle nie jest jak inni piszą, no ale mogło by być lepiej. Mi to akurat nie przeszkadza tak bardzo, bo sobie to na razie koryguję słuchawkami.
Pozdro
...
MIałem alesisi m1 act. mk2 i przeszkadzał mi przesadnie wybity bass.
Podoba mi się brzmienie yamahy-hs80 ale mam problem z pomieszczeniem. mam biurko przy samej scianie 60 cm glebokosci ma blat, po maxymalnym odsynieciu od biurka glowa jest jakies 120 cm od sciany. Chciał bym wiedzieć czy moge w takie warunki kupic yamaszki czy nie ma takiej obcji ?
Koniec końców zdecydowałem się na Fostexy PM2 MkII. Wyboru nie żałuję ani trochę. Dźwięk przerósł moje najśmielsze oczekiwania czego niestety nie mogę powiedzieć ani o dystrybutorze - Mega Music ani o sklepie gdzie monitorki zamówiłem - Rock'n'roll w Gdańsku. Mniej więcej w połowie września wybrałem się do sklepu i poprosiłem aby je sprowadzili. Po dwóch tygodniach czekania aż dojdą od dystrybutora nareszcie dostałem maila że mogę po nie przyjechać. W sklepie otworzyłem kartony i spojrzałem od góry lecz nie wyjmowałem głośników bo wszystko wyglądało w porządku. W domu czekała mnie niemiła niespodzianka. Po rozpakowaniu monitorów okazało się że noszą widoczne ślady użytkowania ;/ Na jednym z nich były zacieki jak po wytarciu mokrą szmatką. Materiał wokoło tweetera drugiego z nich wyglądał jakby się kot na niego rzucił. Cały podziurawiony. Widać było że monitory stały dłuższy czas na wystawie ;/ Następnego dnia odwiozłem do sklepu monitor z podziurawionym materiałem. Od złożenia reklamacji minął już ponad miesiąc a monitor jeszcze nie wrócił z serwisu ;/
Jeszcze tak się dołączę do dyskusji - nie wiem czemu ale KRK Rokit 6 zupełnie mi nie przypasowały (brak czytelności... grały "tak sobie"). Co innego mniejsze RP5 - w porównaniu do RP6 mniejsze RP5 są bardzo czytelne z równym pasmem, bez przewalonego basu (brak podbić wyższego basu których to podbić nienawidzę) choć przyznaję że nie sięgał bas za nisko (co jest zrozumiałe - woofer 5").
W sumie trochę to dziwne ... RP6 są tak bardzo polecane a ja ... nawet bym odradzał ... natomiast RP5 polecam.
- Soundscape
- Kontakt:
...
Jeszcze tak się dołączę do dyskusji - nie wiem czemu ale KRK Rokit 6 zupełnie mi nie przypasowały (brak czytelności... grały "tak sobie"). Co innego mniejsze RP5 - w porównaniu do RP6 mniejsze RP5 są bardzo czytelne z równym pasmem, bez przewalonego basu (brak podbić wyższego basu których to podbić nienawidzę) choć przyznaję że nie sięgał bas za nisko (co jest zrozumiałe - woofer 5").
W sumie trochę to dziwne ... RP6 są tak bardzo polecane a ja ... nawet bym odradzał ... natomiast RP5 polecam....
A mówisz a serii RP czy o RP G2? Bo we wcześniejszej wersji jest nieczytelność lekka w okolicach 100 Hz. (RP5) Muszę już w końcu przysłuchać się tym G2, bo sporo dobrego o nich
A mówisz a serii RP czy o RP G2? Bo we wcześniejszej wersji jest nieczytelność lekka w okolicach 100 Hz. (RP5) Muszę już w końcu przysłuchać się tym G2, bo sporo dobrego o nich
...
Mówię o tych wcześniejszych RP5 ... może faktycznie jest coś nieteges przy tych ~100 Hz (co widać w pomiarach jako zwiększone THD dokładnie przy 95 Hz http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp5.shtml ) ... ale na tle całości tego co te monitory mi pokazały to jest to pikuś.