SE 2200A - problem z sybilantami
Re: SE 2200A - problem z sybilantami
jest bardzo wysoki i trzeba zciszyć w panelu sterowania poziom nagrywania, żeby do programu sygnał docierał
na akceptowalnym poziomie. Na samej karcie dźwiękowej potencjometr jest odkręcony do ok. 3/4, przełącznik ustwiony na mic, sygnał wokalu nagrywa się w mono z prawego kanału.
Nie mam aspiracji na sprzęcie za 1200 złotych (mic i karta) uzyskać efektu z największych studiów świata, ale
wiadomo, chcę żeby dało się tego słuchać, a nie kulić się od tych syków w fotelu.
Zatem gdzie ten przester powstaje i jak się go pozbyć?
Ten przester powstaje w mikrofonie i pozbyc sie mozna go tylko razem z mikrofonem. Dla lepszego zrozumienia nie nazywajmy tego przesterem, tylko znieksztalceniami Przykre, ale niestety prawdziwe.
...Faktem jest jedynie, że to bardzo dziwne, że karta dźwiękowa pokazuje taki niski poziom, a w systemie już nagle jest bardzo wysoki i trzeba zciszyć w panelu sterowania poziom nagrywania, żeby do programu sygnał docierał na akceptowalnym poziomie. Na samej karcie dźwiękowej potencjometr jest odkręcony do ok. 3/4, przełącznik ustwiony na mic, sygnał wokalu nagrywa się w mono z prawego kanału.
Masz za wysoki poziom. Jezeli musisz sciszac sygnal w panelu sterowania, to oznacza, ze na wejsciu jest za wysoki. W momencie, gdy sygnal analogowy zostanie przetworzony z przesterowaniem, sciszanie go w domenie cyfrowej tylko zmniejsza poziom, ale znieksztalcen nie likwiduje. Porzadna karta nie wymaga grzebania w mikserze systemowym, a normalne sterowniki w ogole z tego miksera nie korzystaja.
Nie mam aspiracji na sprzęcie za 1200 złotych (mic i karta) uzyskać efektu z największych studiów świata, ale wiadomo....
Obawiam sie, ze wlasnie masz takie aspiracje...
-
...Zduplikuj ścieżkę wokalu, na duplikat wrzuć equalizer parametryczny. Ustaw na Eq maksymalne podbicie wysokiego środka, tam gdzie syczy i ustaw dość wąskie Q. Po prostu zrób tak żeby jak najgłośniej było syczenie a jak najciszej reszta. Teraz wrzuć kompresor z funkcją sidechain na oryginalny ślad wokalu. Ustaw treshhold tak żeby trochę sciszał, szybki atak i release, a jako źródło sidechain ustaw "syczącą" kopię wokalu. Ta kopia nie idzie oczywiście na odsłuch, służy tylko do sterowania kompresora. Powinno być tak, że w momencie kiedy na kopii będzie "sss" to kompresor będzie ci sciszał oryginalny wokal. Nie wiem czy coś to da, ale spróbować możesz....
Tak wlasnie dziala de-esser, a jak wyprzedzimy troche sciezke "sterujaca", to bedziemy mieli de-esser look-ahead Problem w tym, ze nie tu jest problem. Moze wypowie siepytajacy - czy problem jest w GLOSNOSCI newralgcznych momentow, czy w ich BRZMIENIU?
Wrzucam 2 przykłady, prośba o nie zwracanie uwagi na treści, styl etc. tylko o ocenę jakości nagrania pod kątem
sybilantów :)
http://skillz.pl/mp3/przyklady/probka1.wav
http://skillz.pl/mp3/przyklady/probka2.wav
W obu przy puszczeniu odpowiednio głośno te zniekształcenia na sybilantach są okropne i nie da się tego
słuchać w żadnym wypadku, czy ja mam takie wrażenie? To jest na poziomie akceptowalnym, czy kompletnie
nie? Niestety to jedyne próbki jakie posiadam, dotyczące tego mikrofonu.
tego w nim nie dam rady wykonać.
...A wystarczy sobie wyobrazić co się dzieje po nałożeniu kompresji. ...
Posluchalem - tak, to jest ten efekt, ale tragedii nie ma, jest lepiej niz srednia tego typu nagran, de-esser pomoze. Nie bedzie super, ale bedzie akceptowalnie. Uzyj de-essera palnopasmowego, IMO wyjdzie lepiej.
a ja się zastanawiam, czy po prostu ten wokalista tak nie syczy... bo moim zdaniem jest akcent przy mówieniu np. "festiwal dziwnych mord od SSamego" to S jest długie i głośne - można to ręcznie przyciszyć ale i tak będzie długie, więc by trzeba skrócić... czyli albo ręcznie kombinować, albo inaczej to powiedzieć...
mówiąc wprost wydaje mi się, że na mikrofonie za 9k będzie tak samo... ale ja jestem laikiem w dziedzinie realizacji - tak mi się po prostu nasuwa...
[addsig]
Gasiu