KRK RP5 - uszkodzone, wyeliminowana pętla masy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: KRK RP5 - uszkodzone, wyeliminowana pętla masy

Post autor: matiz » środa 12 wrz 2012, 17:53

......listwa z wył. różnicowo-prądowym: 19" 5gn P-10-658210 ... 
Kup, ale trochę tanie to jest, poszukaj czegoś droższego
Napisałeś, że pętlę mas wyeliminowałeś. Wyeliminowałeś jako przyczynę, czy wyeliminowałeś pętlę mas? To pewna różnica jest. Tak czy inaczej, nic nie piszesz, jak zachowuje się sam monitor niepodłączony do niczego - jak coś w nim burczy, to jest winny on, jak jest cichy, to nie on jest winny. Ja stawiam, że to klasyczna pętla mas, i nie ma to tamto ...

Ja się z Tobą zgodzę, wyeliminowałem przyczynę , tylko pytanie czy wszystkie. Jeśli chodzi o zachowanie samego monitora, masz na myśli, bez podłączonego kabla sygnałowego? Wiesz prace wzmacniacza nie nazwałbym buczeniem, a to słyszę w obu monitorach , w tym natomiast dodatkowo szelest jakby ktoś od środka membrane mu przecierał, co więcej ostatnie miesiące ta lewa strona, bardziej się grzała, czasem aż dotknąć się nie dało, porównywałem z prawym, i faktycznie cieplejszy, czasem grzał się bardzo szybko, nieraz kilka minut wystarczyło.
To mnie już niepokoiło. ...

Odpowiadanie pytaniem na pytanie do noczego nie doprowadzi. TAK, MAM NA MYŚLI BEZ PODŁĄCZONEGO KABLA SYGNAŁOWEGO! Jest na to odpowiedź? Nie ma.

Najprawdopodobniej z tego, co piszesz, to wzbudza się końcówka, ale dopóki nie zaczniesz pisać po polsku, to nie wiem.

[addsig]

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » czwartek 13 wrz 2012, 21:17

Uporządkujmy temat, bo zrobiło się faktycznie chaotycznie.
Matiz, bez podłączonego kabla sygnałowego, na samym sieciowym nadal występuje.
Nie potrafię określić z jaką bliską częstotliwością to brudzi. Już po włączeniu monitora słychać jakaś niską częstotliwość, trudną pod względem wysokości, i amplitudy, bo skacze.
MONTER, co do różnicówki, ten pomysł zaczerpnął się z rozmowy na warsztatach z realizacji w Płocku "Rockowe ogródki", ale skoro mówisz i przekonujesz mnie (swoimi komentarzami i ciekawym blogiem), że masz znaczeni większe doświadczenie z prądem, jestem otwarty i przemyślę to, po konsultacji z moim elektrykiem.
Chodziło mi o bliższe ustalenie tego rodzaju brudu, cokolwiek to jest. Aktualnie jestem na starym mieszkaniu, ze starą instalacją, przewodami które nie jest moje. Wstrzymam się jeszcze kilka dni. Z każdym razie dzięki za pomoc na tym etapie.

SoundLand

Awatar użytkownika
Kseon
Kontakt:

Post autor: Kseon » środa 19 wrz 2012, 14:33

...
...
...
...
Miałem bardzo podobny problem. W moim przypadku KRK RP8. Pomogło podłączenie samych tylko głośników do osobnej listwy bez bolca....

Kseon , a u Ciebie to w obu tak się działo ? ale czytałem , że ten bolec w listwie, też nic nie daje jeśli nie ma się skręconego uziemienia z zerowym, ludzie też ćwiczą z kaloryferem, nieraz pomaga.
...

Tak, w obu. U mnie wygląda to tak że główną faze mam rozdzieloną na dwie, jedna idzie do "liveroom'u" druga do reżyserki. W live wszystkie listwy z bolcami. A do reżyserki puszczony z gniazdka przedłużacz bez bolca i do niego wpięte monitory i interfejs, a w jedno wolne wejście dodatkowa listwa na komputer, monitor, dysk zewnetrzny etc. już z bolcem. Nie wiem czy to poprawne w każdym bądź razie taka konfiguracja działa, w innej wracają niechciane dzwięki. Od znajomego realizatora z doświadczeniem w studio i na estradzie wiem że w każdym miejscu jest inaczej i trzeba pokombinować. Aczkolwiek na 100% czy to jest pętla mas w Twoim przypadku to nie wiem.

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » środa 19 wrz 2012, 15:13

...............Miałem bardzo podobny problem. W moim przypadku KRK RP8. Pomogło podłączenie samych tylko głośników do osobnej listwy bez bolca....   Kseon , a u Ciebie to w obu tak się działo ? ale czytałem , że ten bolec w listwie, też nic nie daje jeśli nie ma się skręconego uziemienia z zerowym, ludzie też ćwiczą z kaloryferem, nieraz pomaga. ...  Tak, w obu. U mnie wygląda to tak że główną faze mam rozdzieloną na dwie, jedna idzie do "liveroom'u" druga do reżyserki. W live wszystkie listwy z bolcami. A do reżyserki puszczony z gniazdka przedłużacz bez bolca i do niego wpięte monitory i interfejs, a w jedno wolne wejście dodatkowa listwa na komputer, monitor, dysk zewnetrzny etc. już z bolcem. Nie wiem czy to poprawne w każdym bądź razie taka konfiguracja działa, w innej wracają niechciane dzwięki. Od znajomego realizatora z doświadczeniem w studio i na estradzie wiem że w każdym miejscu jest inaczej i trzeba pokombinować. Aczkolwiek na 100% czy to jest pętla mas w Twoim przypadku to nie wiem....coś

W moim przypadku, wypadałoby zakończyć i podsumować temat, dzięki za info swojej konfiguracji. Okazało się , że panowie z energetyki coś nagrzebali w transformatorze na słupie który mam blisko domu, bardzo blisko, dosłownie, jak tylko skończyli naprawiać co zajęło im trochę zakłócenia ustały. Potem zauważyłem, że inne sprzęty RTV też fixowały, np dioda w TV zaczęło wariować, pulsowała sobie ; ) Sorki za temat i zamieszanie, najciemniej pod latarnią.. ehh.

SoundLand

ODPOWIEDZ