Monitory bliskiego pola do 6000 pln - Postprodukcja telewizyjno-radiowa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
davidu

Re: Monitory bliskiego pola do 6000 pln - Postprodukcja telewizyjno-radiowa

Post autor: davidu » czwartek 10 kwie 2014, 16:14

o APS slyszalem wiele dobrego ale tez pare negatywnych opinii - jak zwykle zreszta :) Musze koniecznie je przesluchac. A jak np APSy AEONy wypadaja w porownaniu do FOCAL CM65 ( o ktorych tez duuzo dobrego slyszalem) ? Jakies doswiadczenia w tej materii? :)... 

CMS65 i AEONY to dwa totalnie różne produkty.

Słuchałem focali były ok ale nie są to monitory których szukałem, czyli takie które pokażą mi też co dzieje sie w niższym pasmie.

Wg producentów focale grają od 45hz przy +-3db, a Aeony od 30hz przy +-2db.

Przy 20m2 zaadaptowanej przestrzeni, możesz spokojnie brać coś co schodzi niżej.

Co do negatywnych opinni... ja nic złego na temat Aeonów powiedzieć nie mogę. Wręcz odwrotnie. W tej cenie nie udało mi się znaleźć nic lepszego.

Niemniej, wszystko wyjdzie na odsłuchach w miejscu w którym będziesz pracował. W ciemno monitorów nie ma co brać.

Qubuś

Post autor: Qubuś » czwartek 10 kwie 2014, 18:23

Moim zdaniem wszystko zależy jakie masz pomieszczenie. 8050 to wielkie paczki i jeśli nie masz dużego pomieszcenia i nie siedzisz 1,5-2 metry od nich to moim zdaniem bezsensu coś takiego..

Ale do rzeczy..ja na dzień dzisiejszy moge w 100% polecić Focal Solo 6Be, dziś odebrałem przesyłkę, zakupiłem używane z Niemiec za ok 5500 pln w przeliczeniu.

Grają prze-cudnie, fajna niemęcząca gora, konkretny środek i mocny dół jak na takie paczki, dobrze kontrolowalny schodza chyba do ok 41 Hz (-3db)..

w każdym razie dla mnie jedne z najlepszych bliskiego pola do 7-8 tys na pewno, ciężko będzie coś znaleźć co zagra lepiej nie wiem jak Adam S2x czy Unity Audio The Rock ale tutaj raczej tak 10 tys za parę trzeba liczyć.

Wiem że nie mieścimy się w budżecie z Focalami Solo 6Be, jeśli mowa o nowych ale warto się zainteresować i może szukać na aukcjach?
Polecam jak najbardziej.

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 10 kwie 2014, 18:27

Davidu daruj sobie ten nędzny szeptany marketing, w wywiadzie dla EiS tak ładnie opowiadałeś o tym że zajmujesz się działaniami marketingowymi, wizerunkiem, a teraz spamujesz po forach. 

APS AEON są OK ale również mają przetwornik 8" tak jak genelec na których pracowałeś i również nie należą do najwierniejszych monitorów bo grają duużo dołem, w reklamie najważniejsze jest to co dzieje się w środkowym paśmie a tutaj moim zdaniem zakup dwudrożnych monitorów z 8" wooferem jest pomysłką, kup coś mniejszego jak focal cms65 lub inne monitory z wysokiej półki z 6-7" dołem, no i do tego koniecznie odsłuch szerokopasmowy typu Avantone żeby mieć pogląd jak to gada. 

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 10 kwie 2014, 18:46

APS AEON są OK ale również mają przetwornik 8"

Gdzie tam 8" ... blizej im do 9" (dokładnie 8,66") Laughing

Szkoda, że nie są to monitory trójdrożne, bo wielkie bydle przetwarza średnie tony, jednak z drugiej strony cena nie byłaby tak stosunkowo atrakcyjna. Dalej piszesz, że ważna jest średnica w produkcji TV i lepiej wysokiej klasy monitor z nieco mniejszym wooferem niż w AEON - też tak cos czuję. Średnica w takiej pracy sądzę, że jest szczególnie ważna.

Nie wiem, czy dobrym pomysłem nie byłby metalowy tweeter do takiej roboty i to jeszcze w agresywnie brzmiącej wersji, bo jak czasem słucham niektórych reklam, to krew z uszu. ... a może jeszcze inny wynalazek by się sprawdził, jak RCF Mytho ;)

Rybson85

Post autor: Rybson85 » czwartek 10 kwie 2014, 22:15

tutaj moim zdaniem zakup dwudrożnych monitorów z 8" wooferem jest pomysłką, kup coś mniejszego jak focal cms65 lub inne monitory z wysokiej półki z 6-7" dołem, no i do tego koniecznie odsłuch szerokopasmowy typu Avantone żeby mieć pogląd jak to gada. ... 

Wiem wiem ze alternatywny odsluch musi byc :) Do tego celu do tej pory uzywalem telewizora i malych glosnikow komputerowych. Wracajac do Twojej wypowiedzi - moze zatem skusic sie na EVE AUDIO SC305 ktore sa juz konstrukcja trojdrozna? 

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 10 kwie 2014, 23:32

Osobiście niestety nie miałem okazji testować ale złej opinii nie słyszałem, myślę że będziesz zadowolony bo EVE raczej charakteryzują się właśnie naturalnym i po prostu wyważonym brzmieniem. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy to nie przesada i czy mimo wszystko 2 drożna konstrukcja z wooferem 6-7" nie będzie trafniejsza, ale ja nie mam aż takiego doświaczenia w tym konkretnym zastosowaniu. Odsłuch to w dużej mierze kwestia indywidualnego gustu i zapotrzebowania, wiec idealnie by było gdybyś mógł przesłuchać kilka modeli i wybrać ten którego brzmieni jest najbliższe temu czego oczekujesz, to ważne zwłaszcza w takim budżecie, APS i Focal na testy dostaniesz bez problemu, z EVE też raczej nie powinno być problemu chociaż nie wiem czy 307 będą mieli na stanie i będą mieli parę testową. Jedyny problem może być z Adamem i Dynaudio, ale to już kwestia spróbowania. 

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 10 kwie 2014, 23:33

o 305 mi chodziło oczywiscie

ODPOWIEDZ