Tragiczne ścinanie fali na dole
Re: Tragiczne ścinanie fali na dole
problem jest po stronie soft/konfiguracja a nie analog/sprzęt.
wystarczy przeczytać pierwszy post w tym wątku ze zrozumieniem (przy odrobinie podstawowej wiedzy w tym temacie),
pozdr,
-czy to komp stacjonarny?
-jego zasilacz może mieć przecież wpływ na zasilanie przez usb jak i pci

prócz tego pozostaje sprawdzić na innym sofcie, gniazdku i w innym lokalu jak powyższe nie jest trafione (płyta główna?)
...DZ1 tak strzelamy ale:
-czy to komp stacjonarny?
Co za roznica czy komp stacjonarny czy lapek? czy ma uziemienie czy nie? to nie ma najmniejszego wpływu na to, że Koledze upierdziela ujemną połówkę sygnału - jeśli widzisz JAKIOLWIEK związek.......widzisz? bo ja nie...przecież to wszystko powstaje ZA przetwornikiem AD - Zbynia, kogo jak kogo ale Ciebie nie podejrzewałbym nigdy o brak umiejetności czytania ze zrozumieniem - pierwszy post w tym wątku sie kłania.
-jego zasilacz może mieć przecież wpływ na zasilanie przez usb jak i pci

no pewnie, że może mieć ale wytłumacz mi jakim cudem moze mieć wpływ zasilanie przetwornika na obcinacnie przez niego ujemnych połówek sygnału????
prócz tego pozostaje sprawdzić na innym sofcie, gniazdku i w innym lokalu jak powyższe nie jest trafione (płyta główna?)...
i to jest to o czym pisałem wyzej - i jak znam życie (i windowsa :) ) to po postawieniu windy od nowa bedzie dobrze (chyba, że '''za bardzo ppiracimy ze softami''' ;) )
pozdr,
może jakaś linia zasilająca w zasilaczu jest uwalona albo marna?moze płyta główna źle filtruje?
po co się pytałem czy stacjonarka czy lapek?bo w stacjonarce jeszcze można pokombinować choćby wymieniając zasilacz czy płytę główną
w lapku kompletnie nic się nie zdziała
a już miałem przygodę z niestabilnym usb właśnie przez zasilacz - drukarki nie działały, co któryś pendrive był widziany a myszka sie przywieszała
masz inny punkt zaczepienia?
...Nie wziąłeś pod uwagę że zasilacz zasila wszystko w tym wypadku (o ile interfejs nie ma dodatkowego zasilania)
może jakaś linia zasilająca w zasilaczu jest uwalona albo marna?moze płyta główna źle filtruje?
po co się pytałem czy stacjonarka czy lapek?bo w stacjonarce jeszcze można pokombinować choćby wymieniając zasilacz czy płytę główną
w lapku kompletnie nic się nie zdziała
a już miałem przygodę z niestabilnym usb właśnie przez zasilacz - drukarki nie działały, co któryś pendrive był widziany a myszka sie przywieszała
masz inny punkt zaczepienia?...
Panowie,
po pierwszych odpowiedziach na mój post nagrałem filmik, ale musiałem wyjechać i zapomniałem wrzucić:
https://drive.google.com/file/d/0B-7oU2z2Aam-ODNGc2NiWEl6a0k
Interfejs ma swój zasilacz, nie jest zasilany przez USB.
Audition jest oryginalny, mam licencję.
Nie mam pojęcia w której z tych rzeczy może tkwić problem, ale występował on również w innych konfiguracjach i mieszkaniach...
- Na innym zasilaczu (Thermaltake 450 W, teraz Corsair RMi 750 W) - na poprzednim testowałem z Esi Juli@.
- Z inną płytą główną i prockiem (obydwie platformy AMD, Gigabyte, próbowałem też zmieniać "spread spectrum" w biosie - bez różnicy).
- W poprzednim mieszkaniu...
- Zasilając źródło dźwięku z innego gniazdka niż komputer (mikser z preampem z innego niż zasilacz kompa).
Zasilacz jest z wyższej półki, specjalnie, żeby nie generował hałasu ma ponad 50% zapas mocy i czujniki monitorujące temperaturę i parametry pracy, które są bardzo stabline - wszystkie linie trzymają napięcia. Linie USB także równiutko.
Jeszcze raz podkreślam, że nie jest to wina ani softu, ani konfiguracji - tor jest ograniczony do 1 i 2 kanału wejścia, leci bezpośrednio na ASIO 1 i 2 i tak rejestruje. Zmieniając na WDM jest to samo. W Auditionie nie ma zbyt wielu opcji innych niż wybór źródła do rejestracji. Nie mam też tam zapiętych żadnych modyfikatorów i wzmocnienia podczas nagrywania. Soft nie ma nic do rzeczy, mogę nagrać to samo windowsowym rejestratorem i efekt będzie ten sam. Wzmocnienie w mikserze interfejsu jest ustawione na 0, na przednim panelu jest ustawione tak, żeby nie było przesteru przy optymalnej odległości twarzy od mikrofonu.
ALE sygnał z telefonu nagrał się w 100% prawidłowo...
Sprawdziłem sygnał z MPC na zasilaniu bateriami - ścięty, ale górna połówka. Kompletnie bez różnicy czy zasilanie z baterii czy z zasilacza. Być może to jest akurat jakaś przypadłość tego samplerka, przy niższym poziomie wyjściowym jest lepiej, ale znowu gainy w interfejsie prawie na maxa muszę ustawiać... Połączenie MPC -> Scarlett jest symetryczne.
Co w takim wypadku jeszcze mogę sprawdzić / pokombinować?
Mam teraz bardzo mało czasu wolnego, ale jak tylko będę miał chwilę spróbuję zainstalować Scarletta na laptopie i nagrać coś z tego mikrofonu na zasilaniu baterią lapka. Coś jeszcze sprawdzać?
Dzięki za wszystkie podpowiedzi wcześniejsze!
A może wychodzę z błędnego założenia, że rejestrowanie audio -12 dB to problem i powinienem dążyć do 0?
Wszystko jest w porządku. Sygnał mowy z mikrofonu symetryczny nie będzie, a widać na stuknięciach, że jest pełny zakres. Z kolei z samplerem trudno powiedzieć, ale albo wejście focusrite albo wyjście samplera dostaje w trąbę. Nie ustawiaj czułości wejść na minimum, scarlett tego nie lubi, przynajmniej na "dziewiątę", zmniejsz poziom wyjściowy z samplera na -6dB i będzie OK. Tak czy inaczej poziomy na filmie są za duże.
[addsig]
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z wszystkich odpowiedzi dochodzę do wniosku, że kiedy ścinanie jest bardzo duże to muszę pokombinować z prądem, a jak jest mniejsze (jak na filmie) to powinienem nagrywać z mniejszym wzmocnieniem. Tak? :)
......Wszystko jest w porządku. Sygnał mowy z mikrofonu symetryczny nie będzie, a widać na stuknięciach, że jest pełny zakres. Z kolei z samplerem trudno powiedzieć, ale albo wejście focusrite albo wyjście samplera dostaje w trąbę. Nie ustawiaj czułości wejść na minimum, scarlett tego nie lubi, przynajmniej na "dziewiątę", zmniejsz poziom wyjściowy z samplera na -6dB i będzie OK. Tak czy inaczej poziomy na filmie są za duże....
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z wszystkich odpowiedzi dochodzę do wniosku, że kiedy ścinanie jest bardzo duże to muszę pokombinować z prądem, a jak jest mniejsze (jak na filmie) to powinienem nagrywać z mniejszym wzmocnieniem. Tak? :)...
Z prądem nic kombinować nie musisz, to jakieś teorie bez pokrycia są niestety. Po pierwsze - sygnał audio bardzo rzadko ma idealnie symetryczny przebieg, klasycznym przykładem jest np. sygnał trąbki, nagraj sobie (nawet z samplera) i zobacz, jak wygląda
http://www.audiomisc.co.uk/asymmetry/miles8zoom.gif
Sygnał głosu wygląda podobnie, nie aż tak, ale górna (czy raczej pierwsza, bo nie znamy polaryzacji) połówka zwykle jest sporo większa. Po drugie - jeżeli chcemy nagrywać w okolicy 0dBFS, to musi być spełnionych kilka warunków. To jest bardzo wysoki poziom i istnieje niebezpieczeństwo przesterowania w wielu miejscach, nawet, gdy jest to interfejs z wbudowanym przedwzmacniaczem. Jeżeli chcemy uzyskać 0dBFS, na pewno niewłaściwym położeniem pokrętła wzmocnienia jest lewe skrajne położenie. Zdecydowanie pomoże zmniejszenie poziomu wyjściowego ze źródła i zwiększenie wzmocnienia w przedwzmacniaczu/interfejsie. Niektóre interfejsy mają zbyt czułe wejścia, tak mikrofonowe jak i liniowo-instrumentalne i trudno jest nagrać cokolwiek dysponującego większym, niż średni czy wręcz niski sygnałem. Niestety, Focusrite, zwłaszcza pierwsze modele, należą do tej grupy...
[addsig]
Z prądem nic kombinować nie musisz, to jakieś teorie bez pokrycia są niestety. Po pierwsze - sygnał audio bardzo rzadko ma idealnie symetryczny przebieg, klasycznym przykładem jest np. sygnał trąbki, nagraj sobie (nawet z samplera) i zobacz, jak wygląda
http://www.audiomisc.co.uk/asymmetry/miles8zoom.gif
Sygnał głosu wygląda podobnie, nie aż tak, ale górna (czy raczej pierwsza, bo nie znamy polaryzacji) połówka zwykle jest sporo większa. Po drugie - jeżeli chcemy nagrywać w okolicy 0dBFS, to musi być spełnionych kilka warunków. To jest bardzo wysoki poziom i istnieje niebezpieczeństwo przesterowania w wielu miejscach, nawet, gdy jest to interfejs z wbudowanym przedwzmacniaczem. Jeżeli chcemy uzyskać 0dBFS, na pewno niewłaściwym położeniem pokrętła wzmocnienia jest lewe skrajne położenie. Zdecydowanie pomoże zmniejszenie poziomu wyjściowego ze źródła i zwiększenie wzmocnienia w przedwzmacniaczu/interfejsie. Niektóre interfejsy mają zbyt czułe wejścia, tak mikrofonowe jak i liniowo-instrumentalne i trudno jest nagrać cokolwiek dysponującego większym, niż średni czy wręcz niski sygnałem. Niestety, Focusrite, zwłaszcza pierwsze modele, należą do tej grupy... ...
Super, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Nagrywałem kiedyś saksofon, też myślałem, że wygląd tej fali to po prostu beznadziejność sprzętu... Zawsze wychodziłem z założenia, że najlepiej jest dostarczyć do interfejsu sygnał o jak największym natężeniu, ze względu na wzmacnianie szumów wraz ze wzmacnianiem poziomu w interfejsie. Jaki średni poziom rejestrowanej ścieżki jest więc dobry do utrzymania? Zakładając, że rejestrujemy coś, co finalne ma być na froncie miksu, jak np. wokale?