no teraz jest najgorszy okres na zakup komputera. Święta, święta, święta - ludzie kupują prezenty i producenci (dystrybutorzy wykorzystują to podwyżając ceny). Inna sprawa, że producenci po pierwszym kwartale danego roku obniżają ceny (pracuje w tej branzy). Moim zdaniem najlepszym czasem na zakup kompa to III, IV miesiąc danego roku. Na pewno lepsze ceny zobaczysz też, zaraz po nowym roku.
Szkoda, że ta tendencja nie dotyczy hardware& software muzycznego.
Natomiast co do konfiguracji to Asus jak najbardzej - polecam. Zawsze miałem te płyty i nigdy problemów. Mam P4PE - bardzo stabilna płyta (magistrala 533mhz). Może jakąś z nowszych na 800 mhz.
http://pl.asus.com/
Pamięci tylko markowe (jeśli do muzyki): Kingston, Samsung, Siemens (Infineon). I zwracaj uwagę na częstotliwość pamięci którą kupisz. Sprzedawcy często ściemniają.
Zastanów się też nad prockiem. Ja zawsze decydowałem się na procesor Intela. Teraz jednak czasy się zmieniają i Athlon jest stabilnym prockiem, a przede wszystkim tańszym. Tańszym - nie znaczy gorszym (czasem w niektórych testach wypada lepiej niż Intel) . Myślę, że moim następnym będzie athlon.
Dysk 7200 (może sprawdzona i cicha Barracuda Seagate'a z 2mb buforem albo jakiś z nowszych z 8mb buforem.
Maka to nie polecam ze względu na ceny, dostępność części... Poza tym PC dzisiaj nie jest gorszy od Maca. No to życzę trafnych decyzji. pozdro