Jaka płyta główna?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ula

Re: Jaka płyta główna?

Post autor: ula » wtorek 25 lis 2003, 22:54

.) Co do płyt asusa to fakt ze są wydajne ale są często kapryśne, więc popatrz w rankingi wydajności kontrolerów HD, obsługe RAMu, z mojego doświadczenia wiem, że wiele płyt tańszych jest o wiele lepszych np. od ASUSa. Ja osobiście polecam np. Microstara czy Gigabyte'a!!! Chipset Intela jak wyżej, Szybki Ram i dysk najlepiej z 8Mb Cachem. Aha, nie polecam pracy dysku w tzw. RIDE, To jest dobre ale nie w przypadku dzwięku!!! Mac'a też nie polecam bo są zadrogie co do swojej rzeczywistej wydajności za 14.000 PLN masz super PCta wraz z LEGALNYM oprogramowaniem:) Chyba że ktoś kupuje kompa żeby pokazać, że ma MACa :):):) (albo ma za dużo kasy- ale to nie w POLSCE :) ) To tyle, Życze miłych zakupów :)

Pozdrawiam- Robert ...

Do teraz pracuje na Motu 2408 i Asus CUSL2 , P3 1 Ghz ,512 mb i 2X 80 Gb HD , działa dobrze , tylko juz troche wolno , tzn, komp nie zwolnił tylko swiat przyspieszł :) i chciałabym dogonic to co ucieka . Tak , chyba zaczekam do nowego roku , ale i tak nie zaszkodzi dowiedziec sie co musze zakupic :) Co do MAC-a , bardzo bym chciała ale na tym sie konczy moj zaped, znam realia i wiem z jakimi kosztami łaczy sie praca na MAC, oczywscie MAC = niezawodnosc i wydajnosc, ( podobno )
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 25 lis 2003, 22:59

oczywscie MAC = niezawodnosc i wydajnosc, ( podobno ) ...

Ula! Nie przeczytałaś linku do odchudzania! To a'propos wydajności.

Co do niezawodności - mój XP zawiesił się pewnie ze dwa razy, ale na Outlooku. W pracy muzycznej ani razu. A np. w tej chwili mam w kompie kartę SB, na USB dwie różne SB (w tym jedna na sterach USB ASIO Propagamma) i do tego na FireWire MOTU 828mkII. Myślisz, że coś się zawiesza? Nie.

A mam taki sam komp, co Ty

Jeszcze

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » wtorek 25 lis 2003, 23:30

O kurcze Groover skad Ty tyle fajnego sprzetu masz i jeszcze grac potrafisz?!!!!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 26 lis 2003, 05:26

Ciekawy link. Szczególnie ciekawe są wyniki na Athlonie który z zegarem o 1Ghz mniejszym od P4 bije go na głowę ( 25 ścieżek więcej i prawie 2 razy więcej pluginów !!! ) No i mit o "gorszości" AMD chyba upadł no nie ?

Gizmo

Post autor: Gizmo » środa 26 lis 2003, 07:15

...Mam zamiar zakupić nowy komp. z procesorem P4 - co najmniej 3,0...

Witaj, procesor P4 znam, ale "co najmniej 3,0" ?:) Chodzi Ci o "taktowanie" zegara procesora ?

i Płyta Asus ( lecz nie koniecznie ) , i właśnie pytanie , która z płyt głównych ( ASUSU-ów - także ) i jakie pamięci powinnam zakupić ? przyznaje nie znam sie na chip-setach itd , czy teraz jest dobry czas na kupno nowego komputera ? czy moze lepiej poczekac ?

Pytanie czy teraz jest dobry czas na kupno komputera, jest pytaniem troszkę enigmatycznie sformuowanym:) To Ty decydujesz czy chcesz kupić czy nie. Co do czasu to każdy chyba wie, że przed świętami Bożego Narodzenia ceny przeważnie idą w górę (to, że idą święta i będzie zwiększony popyt w tym przypadku działa przewaznie w sposób umiarkowany). Proponuję kupić podzespoły lub cały zestaw pod koniec stycznia następnego roku - wtedy będą niższe ceny bo firmy będą wyprzedawać sprzęt przed 31 stycznia. Co do procesorów to polecam np.: Procesor Intel Xeon (Dual proc.) 2800 MHz lub P4 HT 3000 MHz. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 26 lis 2003, 08:38

Wiem ze są płyty gdzie można instalować dwa procesory , tylko czy jest oprogramowanie które to wykorzystuje w pełni ?
Pozdrawiam Ula :)

Slavecky

Post autor: Slavecky » środa 26 lis 2003, 08:57

no teraz jest najgorszy okres na zakup komputera. Święta, święta, święta - ludzie kupują prezenty i producenci (dystrybutorzy wykorzystują to podwyżając ceny). Inna sprawa, że producenci po pierwszym kwartale danego roku obniżają ceny (pracuje w tej branzy). Moim zdaniem najlepszym czasem na zakup kompa to III, IV miesiąc danego roku. Na pewno lepsze ceny zobaczysz też, zaraz po nowym roku.

Szkoda, że ta tendencja nie dotyczy hardware& software muzycznego.

Natomiast co do konfiguracji to Asus jak najbardzej - polecam. Zawsze miałem te płyty i nigdy problemów. Mam P4PE - bardzo stabilna płyta (magistrala 533mhz). Może jakąś z nowszych na 800 mhz.

http://pl.asus.com/

Pamięci tylko markowe (jeśli do muzyki): Kingston, Samsung, Siemens (Infineon). I zwracaj uwagę na częstotliwość pamięci którą kupisz. Sprzedawcy często ściemniają.

Zastanów się też nad prockiem. Ja zawsze decydowałem się na procesor Intela. Teraz jednak czasy się zmieniają i Athlon jest stabilnym prockiem, a przede wszystkim tańszym. Tańszym - nie znaczy gorszym (czasem w niektórych testach wypada lepiej niż Intel) . Myślę, że moim następnym będzie athlon.

Dysk 7200 (może sprawdzona i cicha Barracuda Seagate'a z 2mb buforem albo jakiś z nowszych z 8mb buforem.

Maka to nie polecam ze względu na ceny, dostępność części... Poza tym PC dzisiaj nie jest gorszy od Maca. No to życzę trafnych decyzji. pozdro

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » środa 26 lis 2003, 14:02

...Wiem ze są płyty gdzie można instalować dwa procesory , tylko czy jest oprogramowanie które to wykorzystuje w pełni ? ...

Takze jestem zainteresowany tym tematem :)

Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 26 lis 2003, 15:45

... O kurcze Groover skad Ty tyle fajnego sprzetu masz i jeszcze grac potrafisz?!!!!

Pozdrawiam ...

a testuję sobie

efekty można czytać na mojej stronce, a za chwilę może również w EiS?

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 26 lis 2003, 15:48

......Wiem ze są płyty gdzie można instalować dwa procesory , tylko czy jest oprogramowanie które to wykorzystuje w pełni ? ...

Takze jestem zainteresowany tym tematem :)

...

hihi - jak chcesz zapłacić trzyrazy więcej i mieć wydajność o 20% większą, to bierz

Mnie to nie interesuje. A Nuendo 2 i Cubase SX 2 wg zapowiedzi producenta korzystają z dobrodziejstw 2-procesorowych konfiguracji. Tyle, że przeczytaj sobie testy w stronie Steinberga. Warto? Moim zdaniem - nie.

Pozdro

Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ