Behringer Ultra Curve DSP 8024
Re: Behringer Ultra Curve DSP 8024
Na zywo proponuje tani korektor PHONIC własnym uszom nie wierzyłem - brzmi świetnie i za 'grosze' troche niewygodne suwaczki ale kwestia przyzwyczajenia i paznokci
Aczkolwiek jak na kazdym EQ lepiej zdejmowac pasma niz podbijac . POZDRAWIAM

Ja używam "starego" DSP8000, i jestem zadowolony już od sześciu lat.
Fakt, że zaraz po zakupie zdarzały mu się zawieszenia, ale to tylko przy zrzutach pamięci przez MIDI, oraz pod pierwszą wersją programu sterującego z komputera przez MIDI.
Po wymianie oprogramowania, procesor służy jako korektor FOH, wpięty w INSERT sumy. Pracuję na stołach YAMAHA GA i M, wcześniej na Behringerze MX8000. Ten ostatni był jedynym stołem zdolnym w punkcie insertowym przesterować wejście DSP8000, gdyż słyszalne zniekształcenia na szynach miksera pojawiały się przy poziomach +26dB. Stoły Yamahy przesterowują się kilka dB niżej, o tanich stołach spod marki SOUNDCRAFT nie wspomnę...
Sądzę, że przestery będą występować przy wpięciu procesora za mikserem, a przed końcówkami. No ale umówmy się, że nie gramy w dyskotece - wszystkie VUmetry na czerwono, no chyba że tak....
Co do jakości brzmienia, nie mam żadnych zastrzeżeń.
Natomiast nie nadaje się on moim zdaniem (choć widziałem go w rakach poważnych firma nagłośnieniowych) na korektory monitorowe - opóźnienie sygnału jest na poziomie nieakceptowalnym do takiego zastosowania.
Co do samej wygody obsługi - pewnie, że pociągnięcie fizycznym suwaczkiem jest wygodniejsze, zwłaszcza, jak się szuka "tej" częstotliwości.
Co do menu, dla mnie jest ono przejrzyste, ale to w końcu kwestioa osobistych na tym polu doświadczeń...
Co do funkcji AutoEQ i mikrofonu ECM8000 - tu bym się zastanawiał nad funkcjonalnością. Moim zdaniem ustawienia te są nie do przyjęcia, a co najgorsze, są mało powtarzalne. Całkiem inaczej było, gdy zamiast ECM8000 użyłem majka BRUEL, który jest na prawdę liniowy, za to kierunkowy. Wtedy korektor się ustawiał bardzo poprawnie.
Pozdrawiam!
Fakt, że zaraz po zakupie zdarzały mu się zawieszenia, ale to tylko przy zrzutach pamięci przez MIDI, oraz pod pierwszą wersją programu sterującego z komputera przez MIDI.
Po wymianie oprogramowania, procesor służy jako korektor FOH, wpięty w INSERT sumy. Pracuję na stołach YAMAHA GA i M, wcześniej na Behringerze MX8000. Ten ostatni był jedynym stołem zdolnym w punkcie insertowym przesterować wejście DSP8000, gdyż słyszalne zniekształcenia na szynach miksera pojawiały się przy poziomach +26dB. Stoły Yamahy przesterowują się kilka dB niżej, o tanich stołach spod marki SOUNDCRAFT nie wspomnę...
Sądzę, że przestery będą występować przy wpięciu procesora za mikserem, a przed końcówkami. No ale umówmy się, że nie gramy w dyskotece - wszystkie VUmetry na czerwono, no chyba że tak....
Co do jakości brzmienia, nie mam żadnych zastrzeżeń.
Natomiast nie nadaje się on moim zdaniem (choć widziałem go w rakach poważnych firma nagłośnieniowych) na korektory monitorowe - opóźnienie sygnału jest na poziomie nieakceptowalnym do takiego zastosowania.
Co do samej wygody obsługi - pewnie, że pociągnięcie fizycznym suwaczkiem jest wygodniejsze, zwłaszcza, jak się szuka "tej" częstotliwości.
Co do menu, dla mnie jest ono przejrzyste, ale to w końcu kwestioa osobistych na tym polu doświadczeń...
Co do funkcji AutoEQ i mikrofonu ECM8000 - tu bym się zastanawiał nad funkcjonalnością. Moim zdaniem ustawienia te są nie do przyjęcia, a co najgorsze, są mało powtarzalne. Całkiem inaczej było, gdy zamiast ECM8000 użyłem majka BRUEL, który jest na prawdę liniowy, za to kierunkowy. Wtedy korektor się ustawiał bardzo poprawnie.
Pozdrawiam!
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z
chciałabym kupić używanego Behringer Ultra Curve DSP 8024 , czy może mi ktoś pomoc , nie za bardzo wiem gdzie mam szukać ,proszę o pomoc z góry dziękuje
Pozdrawiam Ula :)
Chcialbym sie was poradzic w sprawie zakupu. Mam okazje nabyc uszkodzony procesor DSP Ultracurve DEQ2496 za 80 euro (pisze z Niemiec). Wszystkie funkcje dzialaja ale przy lekkim stuknieciu w obudowe, pojawiaja sie glosne trzaski. Na gornej pokrywie jest duze wgniecenie, chyba po jakims uderzeniu lub upadku. Sprzedawca mowil ze jest to jeden z pierwszych modeli, podobno z wystawy z wersja programu v1.1.
Czy warto cos takiego kupic i w Polsce nareperowac. Potrzebuje taniego EQ z limiterem i analizatorem, moze lepiej kupic uzywany DSP8024 ?
Czy warto cos takiego kupic i w Polsce nareperowac. Potrzebuje taniego EQ z limiterem i analizatorem, moze lepiej kupic uzywany DSP8024 ?
jeżlei masz znajomego dobrego elektronika, ktory potrafi lutować smd i nie przeszkadza ci wgniecenie to bierz -soft da sie upgardować -ktoś pisał o tym na forum
DrWatson:
DEQ 2496 za 80 € i wgnieciona obudowa !? --> pewnie wypadl z jakiegos TIRa.8-)
(sorry to mial byc zart)
IMO powinienes zaryzykowac i kupic, w Polsce problemu z naprawa nie bedzie. Prawdopodobnie pekl laminat i wystarczy zeskrobac lakier ze sciezek, polutowac, sprawdzic czy pomoglo i skleic.
Piszesz ze Ultracurve zaliczyl twarde ladowanie, wiec droga dedukcji wnioskuje, ze mogl sie odkleic ciezki pierscien ferrytowy nasuniety na tasmie miedzy zlaczami plytek. Te zlacza nie sa najwyzszych lotow, moze maja teraz "Wackelkontakt".
Cos pokreciles z numerem wersji OS, bo V1.1 nigdy public nie bylo. Upgrade oprogramowania jest latwy, opis znajdziesz na stronach producenta. Wystarczy byle-karta z aktywnymi wej-wyj MIDI, program MIDI-OX (np. v6.5.1.346) z Sysex/Send-Receive. Wyswietlacz DEQ2496 potwierdza przyjecie kolejnych linijek kodu a ewentualne bledy transmisji sygnalizowane sa litera F.
Pozdrawiam
DEQ 2496 za 80 € i wgnieciona obudowa !? --> pewnie wypadl z jakiegos TIRa.8-)
(sorry to mial byc zart)
IMO powinienes zaryzykowac i kupic, w Polsce problemu z naprawa nie bedzie. Prawdopodobnie pekl laminat i wystarczy zeskrobac lakier ze sciezek, polutowac, sprawdzic czy pomoglo i skleic.
Piszesz ze Ultracurve zaliczyl twarde ladowanie, wiec droga dedukcji wnioskuje, ze mogl sie odkleic ciezki pierscien ferrytowy nasuniety na tasmie miedzy zlaczami plytek. Te zlacza nie sa najwyzszych lotow, moze maja teraz "Wackelkontakt".
Cos pokreciles z numerem wersji OS, bo V1.1 nigdy public nie bylo. Upgrade oprogramowania jest latwy, opis znajdziesz na stronach producenta. Wystarczy byle-karta z aktywnymi wej-wyj MIDI, program MIDI-OX (np. v6.5.1.346) z Sysex/Send-Receive. Wyswietlacz DEQ2496 potwierdza przyjecie kolejnych linijek kodu a ewentualne bledy transmisji sygnalizowane sa litera F.
Pozdrawiam
... Wystarczy byle-karta z aktywnymi wej-wyj MIDI, program MIDI-OX (np. v6.5.1.346) z Sysex/Send-Receive.
Do wysłania/nagrania pakietów System Exclusive również polecam polski program Sysex Transmiter. Program mojego autorstwa na "bolączki" związane z tym tematem. Program oczywiście darmowy i co ważne genialnie prosty i funkcjonalny.
Jego opis znajduje się tutaj:
http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=641
A najnowsza wersja 1.2 jest na grudniowej płycie "EiS"
Pozdrawiam,
Autor
Do wysłania/nagrania pakietów System Exclusive również polecam polski program Sysex Transmiter. Program mojego autorstwa na "bolączki" związane z tym tematem. Program oczywiście darmowy i co ważne genialnie prosty i funkcjonalny.
Jego opis znajduje się tutaj:
http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=641
A najnowsza wersja 1.2 jest na grudniowej płycie "EiS"
Pozdrawiam,
Autor
Hej !
Kupilem za 70 euro i jutro jade do domu, jeszcze tylko ta granica. Trudno w to uwierzyc ale Ano mial racje
(teraz ja se pozartuje). Odkrecilem blache i jak dociskam te kur..e zlacze to przestaje trzeszczec, wiec cos prostego.
Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze Wesolych Swiat.
T.J.
Kupilem za 70 euro i jutro jade do domu, jeszcze tylko ta granica. Trudno w to uwierzyc ale Ano mial racje

Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze Wesolych Swiat.
T.J.
- AdrianGrass
przepraszam.... tak mi sie samo wcisnęło...
Mam tylko jedno pytanko:
jaki to model tego mikrofonu bruel??
pozdrawiam
Mam tylko jedno pytanko:
jaki to model tego mikrofonu bruel??
pozdrawiam
Jestem współwłaścicielem niedużej firmy nagłośnieniowej PTX , w branży w/w jestem od ok.3 lat.
ja mamtakże pytanko co do dsp8000:
czy firmware update mozliwy jest tylko poprzez wymianę epromu?
czy mozde da radę przez midi??
czy firmware update mozliwy jest tylko poprzez wymianę epromu?
czy mozde da radę przez midi??