Behringer Ultra Curve DSP 8024

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Behringer Ultra Curve DSP 8024

Post autor: Velu » wtorek 02 wrz 2003, 20:11

Na zywo proponuje tani korektor PHONIC własnym uszom nie wierzyłem - brzmi świetnie i za 'grosze' troche niewygodne suwaczki ale kwestia przyzwyczajenia i paznokci Aczkolwiek jak na kazdym EQ lepiej zdejmowac pasma niz podbijac . POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » środa 03 wrz 2003, 22:12

Ja używam "starego" DSP8000, i jestem zadowolony już od sześciu lat.

Fakt, że zaraz po zakupie zdarzały mu się zawieszenia, ale to tylko przy zrzutach pamięci przez MIDI, oraz pod pierwszą wersją programu sterującego z komputera przez MIDI.

Po wymianie oprogramowania, procesor służy jako korektor FOH, wpięty w INSERT sumy. Pracuję na stołach YAMAHA GA i M, wcześniej na Behringerze MX8000. Ten ostatni był jedynym stołem zdolnym w punkcie insertowym przesterować wejście DSP8000, gdyż słyszalne zniekształcenia na szynach miksera pojawiały się przy poziomach +26dB. Stoły Yamahy przesterowują się kilka dB niżej, o tanich stołach spod marki SOUNDCRAFT nie wspomnę...

Sądzę, że przestery będą występować przy wpięciu procesora za mikserem, a przed końcówkami. No ale umówmy się, że nie gramy w dyskotece - wszystkie VUmetry na czerwono, no chyba że tak....

Co do jakości brzmienia, nie mam żadnych zastrzeżeń.

Natomiast nie nadaje się on moim zdaniem (choć widziałem go w rakach poważnych firma nagłośnieniowych) na korektory monitorowe - opóźnienie sygnału jest na poziomie nieakceptowalnym do takiego zastosowania.

Co do samej wygody obsługi - pewnie, że pociągnięcie fizycznym suwaczkiem jest wygodniejsze, zwłaszcza, jak się szuka "tej" częstotliwości.

Co do menu, dla mnie jest ono przejrzyste, ale to w końcu kwestioa osobistych na tym polu doświadczeń...

Co do funkcji AutoEQ i mikrofonu ECM8000 - tu bym się zastanawiał nad funkcjonalnością. Moim zdaniem ustawienia te są nie do przyjęcia, a co najgorsze, są mało powtarzalne. Całkiem inaczej było, gdy zamiast ECM8000 użyłem majka BRUEL, który jest na prawdę liniowy, za to kierunkowy. Wtedy korektor się ustawiał bardzo poprawnie.

Pozdrawiam!
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » wtorek 14 paź 2003, 09:08

chciałabym kupić używanego Behringer Ultra Curve DSP 8024 , czy może mi ktoś pomoc , nie za bardzo wiem gdzie mam szukać ,proszę o pomoc z góry dziękuje
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
DrWatson

Post autor: DrWatson » piątek 19 gru 2003, 09:58

Chcialbym sie was poradzic w sprawie zakupu. Mam okazje nabyc uszkodzony procesor DSP Ultracurve DEQ2496 za 80 euro (pisze z Niemiec). Wszystkie funkcje dzialaja ale przy lekkim stuknieciu w obudowe, pojawiaja sie glosne trzaski. Na gornej pokrywie jest duze wgniecenie, chyba po jakims uderzeniu lub upadku. Sprzedawca mowil ze jest to jeden z pierwszych modeli, podobno z wystawy z wersja programu v1.1.

Czy warto cos takiego kupic i w Polsce nareperowac. Potrzebuje taniego EQ z limiterem i analizatorem, moze lepiej kupic uzywany DSP8024 ?

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » sobota 20 gru 2003, 10:04

jeżlei masz znajomego dobrego elektronika, ktory potrafi lutować smd i nie przeszkadza ci wgniecenie to bierz -soft da sie upgardować -ktoś pisał o tym na forum

Ano

Post autor: Ano » sobota 20 gru 2003, 17:47

DrWatson:

DEQ 2496 za 80 € i wgnieciona obudowa !? --> pewnie wypadl z jakiegos TIRa.8-)

(sorry to mial byc zart)

IMO powinienes zaryzykowac i kupic, w Polsce problemu z naprawa nie bedzie. Prawdopodobnie pekl laminat i wystarczy zeskrobac lakier ze sciezek, polutowac, sprawdzic czy pomoglo i skleic.

Piszesz ze Ultracurve zaliczyl twarde ladowanie, wiec droga dedukcji wnioskuje, ze mogl sie odkleic ciezki pierscien ferrytowy nasuniety na tasmie miedzy zlaczami plytek. Te zlacza nie sa najwyzszych lotow, moze maja teraz "Wackelkontakt".

Cos pokreciles z numerem wersji OS, bo V1.1 nigdy public nie bylo. Upgrade oprogramowania jest latwy, opis znajdziesz na stronach producenta. Wystarczy byle-karta z aktywnymi wej-wyj MIDI, program MIDI-OX (np. v6.5.1.346) z Sysex/Send-Receive. Wyswietlacz DEQ2496 potwierdza przyjecie kolejnych linijek kodu a ewentualne bledy transmisji sygnalizowane sa litera F.

Pozdrawiam

WG

Post autor: WG » sobota 20 gru 2003, 18:11

... Wystarczy byle-karta z aktywnymi wej-wyj MIDI, program MIDI-OX (np. v6.5.1.346) z Sysex/Send-Receive.

Do wysłania/nagrania pakietów System Exclusive również polecam polski program Sysex Transmiter. Program mojego autorstwa na "bolączki" związane z tym tematem. Program oczywiście darmowy i co ważne genialnie prosty i funkcjonalny.

Jego opis znajduje się tutaj:

http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=641

A najnowsza wersja 1.2 jest na grudniowej płycie "EiS"

Pozdrawiam,

Autor

Awatar użytkownika
DrWatson

Post autor: DrWatson » niedziela 21 gru 2003, 16:14

Hej !

Kupilem za 70 euro i jutro jade do domu, jeszcze tylko ta granica. Trudno w to uwierzyc ale Ano mial racje (teraz ja se pozartuje). Odkrecilem blache i jak dociskam te kur..e zlacze to przestaje trzeszczec, wiec cos prostego.

Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze Wesolych Swiat.

T.J.

Awatar użytkownika
AdrianGrass

Post autor: AdrianGrass » piątek 09 kwie 2004, 23:23

przepraszam.... tak mi sie samo wcisnęło...

Mam tylko jedno pytanko:

jaki to model tego mikrofonu bruel??

pozdrawiam
Jestem współwłaścicielem niedużej firmy nagłośnieniowej PTX , w branży w/w jestem od ok.3 lat.

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » środa 12 maja 2004, 13:33

ja mamtakże pytanko co do dsp8000:

czy firmware update mozliwy jest tylko poprzez wymianę epromu?

czy mozde da radę przez midi??

ODPOWIEDZ