Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ula

Re: Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...

Post autor: ula » czwartek 12 maja 2005, 15:35

Ula i Wszyscy, czy może byc to wina tego, że mam niesymetryczne kable (oparte na JACK MONO, nie na JACK STEREO) ? Złe podłączenie chyba można wykluczyć bo robiłem także testy takie jak powyżej. Chyba, że chodzi o jakieś inne podłączenia ?...

ja podłączałam kompresor normalnymi kablami mono nie XLR , ponieważ nie mam takiego wejścia w karcie , naprawdę nie wiem co Ci doradzić, z tego co wiem Behringer 802 tez raczej bardzo nie szumi, a mocze ty robisz swoje testy na maksymalnie rozkręconych potencjometrach ? wtedy to rzeczywiście może cos by słyszalne ?
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » czwartek 12 maja 2005, 15:41

...Ula i Wszyscy, czy może byc to wina tego, że mam niesymetryczne kable (oparte na JACK MONO, nie na JACK STEREO) ? Złe podłączenie chyba można wykluczyć bo robiłem także testy takie jak powyżej. Chyba, że chodzi o jakieś inne podłączenia ?...

ja podłączałam kompresor normalnymi kablami mono nie XLR , ponieważ nie mam takiego wejścia w karcie , naprawdę nie wiem co Ci doradzić, z tego co wiem Behringer 802 tez raczej bardzo nie szumi, a mocze ty robisz swoje testy na maksymalnie rozkręconych potencjometrach ? wtedy to rzeczywiście może cos by słyszalne ? ...

Próbowałem przykręcać potencjometry i sytuacja jest taka sama. Dziwi mnie jeden fakt - szumy są takie same wszystko jedno czy kompresor jest włączony do sieci elektrycznej i działa czy nie (wyłączony przycisk POWER).
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 12 maja 2005, 15:53

Próbowałem przykręcać potencjometry i sytuacja jest taka sama. Dziwi mnie jeden fakt - szumy są takie same wszystko jedno czy kompresor jest włączony do sieci elektrycznej i działa czy nie (wyłączony przycisk POWER)....

a to ciekawa sytuacja, moze to problem z uziemieniem sprzetu , bo w sumie jesli wylaczysz i szumi i jak właczysz nadal szumi , to chyba przyczyna jest gdzies indziej . moze masz nie uziemione gniazdo elektryczne . Moze w ogole sprobuj wyciagnac kabel z kontaktu i zobacz czy szum jest nadal .

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » czwartek 12 maja 2005, 15:59

...Próbowałem przykręcać potencjometry i sytuacja jest taka sama. Dziwi mnie jeden fakt - szumy są takie same wszystko jedno czy kompresor jest włączony do sieci elektrycznej i działa czy nie (wyłączony przycisk POWER)....

a to ciekawa sytuacja, moze to problem z uziemieniem sprzetu , bo w sumie jesli wylaczysz i szumi i jak właczysz nadal szumi , to chyba przyczyna jest gdzies indziej . moze masz nie uziemione gniazdo elektryczne . Moze w ogole sprobuj wyciagnac kabel z kontaktu i zobacz czy szum jest nadal ....

Ok, zrobię to.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 12 maja 2005, 19:09

Ja nie wiem nie znam tych urządzeń, czy obudowy maja jakies miejscie na przewód do uziomu, jesli tak, spróbuj połaczyć przewodem te urządzenia a następni uziemić całość, zobaczymy jaki to da efekt.

Jeżeli natomiast wtyczki tych urzadzeń sa przystosowane do gniazda z "bolcem" to w takie powinny być wpiete!

Pozdrawiam:

Bartek

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 13 maja 2005, 07:55

Wczoraj dokonałem jeszcze kilka sprawdzeń:

Cały czas kompresor jest wyłączony przyciskiem POWER:

Wyłączyłem przyciskiem listwę, do której podłączony jest kompresor. Szumy nie zniknęły.

Zmieniłem listwę - to samo. Podłączyłem kompresor bezpośrednio do gniazdka, jednego, drugiego - to samo.

Wyjąłem z kompresora wtyczkę kabla zasilającego - szumy zniknęły. Włożyłem wtyczkę tego kabla z powrotem (szumy wróciły), wypiąłem kabel z listwy - szumy zniknęły.

Podłączyłem sam kompresor do miksera - odłączyłem kartę dźwiękową od

kompresora - szumy nadal są.

Inne:

Podłączyłem do miksera moduł perkusyjny (podłączony do tej samej listwy zasilającej co kompresor) - dokładnie w taki sam sposób

jak podłączam kompresor - szumów praktycznie nie ma (tak powinno być!).

..

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 13 maja 2005, 08:11

BTW, mam pytanie troche z innej beczki: które karty dźwiekowe bardziej szumią - te wewnętrzne, czy te zewnętrzne ? Kiedy podłączyłem wyjście karty dźwiękowej (Audiophile 2496) bezpośrednio do miksera szumy pojawiły się dosyć duże, poza tym buczenie (czego to może być objawem ?). Osobiście potrzebuję interfejsu AUDIO (z MIDI IN/OUT) 2xwyjście i 2xwejście - naraz nagrywam tylko jeden ślad stereo.

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 13 maja 2005, 08:55

......Wczoraj dokonałem jeszcze kilka sprawdzeń:

Cały czas kompresor jest wyłączony przyciskiem POWER:

Wyłączyłem przyciskiem listwę, do której podłączony jest kompresor. Szumy nie zniknęły.

Zmieniłem listwę - to samo. Podłączyłem kompresor bezpośrednio do gniazdka, jednego, drugiego - to samo.

Wyjąłem z kompresora wtyczkę kabla zasilającego - szumy zniknęły. Włożyłem wtyczkę tego kabla z powrotem (szumy wróciły), wypiąłem kabel z listwy - szumy zniknęły.

Podłączyłem sam kompresor do miksera - odłączyłem kartę dźwiękową od

kompresora - szumy nadal są.

Inne:

Podłączyłem do miksera moduł perkusyjny (podłączony do tej samej listwy zasilającej co kompresor) - dokładnie w taki sam sposób

jak podłączam kompresor - szumów praktycznie nie ma (tak powinno być!).

.....

nie jestem ekspertem , ale to chyba problem z uziemieniem kompresora ....

Czy można w takim razie w jakiś "sztuczny" sposób uziemić kompresor ? Kabel podpięty jest do gniazdka, w listwie, z uziemieniem, a ta z kolei do gniazda posiadającego uziemienie. Zauważyłem także, iż czasem, po wpięciu kabli do kompresora, kopie prąd.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » piątek 13 maja 2005, 08:59

nie jestem ekspertem , ale to chyba problem z uziemieniem kompresora ....

To już było

Jeszcze raz pytam czy kompresor ma wtyczke z miejscem na "bolec", jeśli tak właśnie w takie gniazdo musi być wpięty!!!

Jeżeli urzywasz przedłużaczy itp. na nich również nie może zabraknąć "bolca"!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 13 maja 2005, 09:19

A ja mam zasadnicze pytanie: czy to co obserwujesz to są na pewno szumy? Słuchałeś tego, czy tylko obserwowałeś bez sygnału poziom na wejściu wskaźnikiem programowym? Pytam, bo mam hipotezę, że jednak wcale nie szum tylko przydźwięk, a to by świadczyło o pętli masy.

Urządzenia Behrigera mają zazwyczaj masę sygnałową połączoną galwanicznie z obudową oraz bolcem uziemiającym. W takiej sytuacji połączenie urządzenia kablem niesymetrycznym (jedna żyła w ekranie) z kartą dźwiękową w komputerze, kóry też tak jest skonstruowany powoduje, że masy połączone są podwójnie: przez kabel oraz poprzez bolce uziemiające w listwie/gniazdku sieciowym. Powstaje oczko sieci elektrycznej wystawione na wpływ wszechobecnego pola elektromagnetycznego, który wywołuje w nim przepływ niewielkiego prądu o częstotliwości 50Hz. Na odcinku kabla sygnałowego ten prąd wywołuje spadek napięcia, które dodaje się do sygnału transmitowanego kablem i oto brum gotowy.

ODPOWIEDZ