MXL V67G czy MXL 770?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Re: MXL V67G czy MXL 770?

Post autor: wyderko » sobota 16 lip 2005, 14:08

...Bolus po co sie denerwowac !, Rolba ludzie Ci dobrze radzą ale ty upierasz sie na MXL- w dodatku od kolegi z USA ktory chce od Ciebie 115$ szkoda mi ciebie, gdyz MXL-e o ktore pytasz kosztuja odpowiednio 90 $ - i 100 $ nowe i maja bardzo kiepskie notowania ZOBACZ TUTAJ ! , moze to bedzie troche taniej ale nie az tyle ( MXL 770 449zl)

lepiej poczekac i kupic cos z czego bedziesz na pewno zadowolony . ...

Ale mikrofonów nie droższych, a lepszych od mxl'ów (770, 990) raczej dużo nie będzie, bo jak na tą cenę, to naprawdę nie jest źle. Radzę zapoznać się z testami na e-muzyku. Z resztą w artykule "najtańsze mikrofony świata" mxl 990 zdobył wyróżnienie od redakcji eis. Może redakcja sie wypowie na ten temat, skoro testowała ten mikrofon w dobrych warunkach?
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 16 lip 2005, 14:20

Pieprzycie panowie...Co wy z tą górą ? Jak to nie da się jej opanować ? Wszystko się da tylko, że oczywiście trzeba chcieć. Co prawda nie mam MXL770 tylko MXL990 i kila innych, ale porównywałem go z innymi "budżetowymi" mikrofonami i tak na prawdę to wszystko to jeden pic! Słyszałem produkcje, które były nagrywane na gorszym sprzęcie i nie mam pytań...tu chodzi też o wyobraźnię, a nie tylko (tu na forum to zauważyłem) proponuje się do homerecordingu najlepiej sprzęt za: mikrofon za >5k PLN i broń Boże inny niż taki jakiego używają przy produkcjach mega POP, nie wspominając o całym torze, w którym ma być wpięty nie wiadomo jak drogi sprzęt. Każdy od czegoś zaczyna i jak się uda wykręcić wokal na gównianym Behringerze (chociaż tutaj też bym nie był taki surowy) i jakimś tam mikrofonie za 500PLN i ktoś to kupi to co za różnica ? Potem kolegę będzie stać na te wszystkie Neumany, Avalony i inne...Panowie sprzęt nie gra! Chciałbym usłyszeć to, co Panowie robią i tworzą na codzień...te wszystkie niesomowicie "brzmiące" kompozycje Ciekawy jestem, bo jak na razie nie słyszę nic nowego w tej naszej rodzimej muzyce. I nawet tego sprzętu za krocie nie słychać także. Nuda Panie...:-) No ale proszę się nie denerwować i nie unosić. Po prostu patrzę na to, co się dziej na świecie jakieś White Stripe, Franz Ferdinand, The Brevery...Oni nagrywają na tym co ma więcej niż 30 lat...coś w tym musi być Tak btw: czytałem o sesji nagraniowej Franz Ferdinand hehehe wiecie, że stopa nagrywana była zykłym SM57 Cytuję: "An unusual but effective approach to getting a great kick-drum sound, using a Shure SM57 inside a double-length drum"

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 16 lip 2005, 14:46

...Tak btw: czytałem o sesji nagraniowej Franz Ferdinand hehehe wiecie, że stopa nagrywana była zykłym SM57 Cytuję: "An unusual but effective approach to getting a great kick-drum sound, using a Shure SM57 inside a double-length drum" ...

Świetnie, szkoda że jej nie słychać w ani jednym utworze.

BTW. Znam płyte FF na wylot.

Jedź już na wakacje.

...

Słychać, słychać Nie mam wakacji...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 16 lip 2005, 15:29

Pieprzycie panowie...Co wy z tą górą ? Jak to nie da się jej opanować ? Wszystko się da tylko, że oczywiście trzeba chcieć. Co prawda nie mam MXL770 tylko MXL990 i kila innych, ale porównywałem go z innymi "budżetowymi" mikrofonami i tak na prawdę to wszystko to jeden pic!

+++++++++++++++++++++++++++

Nie pieprz tak Darkthrone :) pracuje na codzien na Rode NTK -lampa , oraz Oktava 319 , miałem kilka ciekawych mikrofonow w tym Neuamnn U 87 oraz kilka innych wiec mam jakies tam porownanie .Dałem sie nabrac na test w E-Muzyk .Po przeczytaniu recezji dotyczacej MXL 990 zamowiłem dwie sztuki MXL 770 , po otrzymaniu mikrofonow i prob nagran , dnia nastepnego je odesłałem,to była porażka,pozyczyłem wiec tym razem ze sklepu 990-tke , efekt był podobny , odniosłem wrazenie ze opis mikrofonow mxl 990 w e-muzyk to tzw. sponsorowany test na zamowienie importera .

Co sie tyczy budzetowych mikrofonow i home-recordingu , do takich zastosowan mozna nagrywac na wszystkim aby tylko nagrac, jednak OKTAVA 319 , z budzetowych ma tylko cene , polecem ten mikrofon kazdemu kto zaczyna gdyz za stosunkowo niska cene dostaje naprawde swiatowo brzmiacy ( moze nie wygladajacy ) produkt .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 16 lip 2005, 15:36

...Pieprzycie panowie...Co wy z tą górą ? Jak to nie da się jej opanować ? Wszystko się da tylko, że oczywiście trzeba chcieć.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

zastanawiajace....... pewnie ze mozna, tylko PO CO ? po co ingerowac w dzwiek ? po co krecic gałkami , Po co , jak mozna prosciej i w dodatku z lepszym efektem ..

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » sobota 16 lip 2005, 16:25

Nie pieprz tak Darkthrone :) pracuje na codzien na Rode NTK -lampa , oraz Oktava 319 , miałem kilka ciekawych mikrofonow w tym Neuamnn U 87 oraz kilka innych wiec mam jakies tam porownanie .Dałem sie nabrac na test w E-Muzyk .Po przeczytaniu recezji dotyczacej MXL 990 zamowiłem dwie sztuki MXL 770 , po otrzymaniu mikrofonow i prob nagran , dnia nastepnego je odesłałem,to była porażka,pozyczyłem wiec tym razem ze sklepu 990-tke , efekt był podobny , odniosłem wrazenie ze opis mikrofonow mxl 990 w e-muzyk to tzw. sponsorowany test na zamowienie importera .

Ciekawe co na to Groover.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 16 lip 2005, 17:15

Co sie tyczy budzetowych mikrofonow i home-recordingu , do takich zastosowan mozna nagrywac na wszystkim aby tylko nagrac, jednak OKTAVA 319 , z budzetowych ma tylko cene , polecem ten mikrofon kazdemu kto zaczyna gdyz za stosunkowo niska cene dostaje naprawde swiatowo brzmiacy ( moze nie wygladajacy ) produkt .

...

Ja nie twierdzę, że MXL to jakiś tam cud. Owszem Octava też jest niczego sobie, ale na prawdę nie trzeba kręcić aż tyle tymi tzw. gałami żeby MXL ładnie brzmiał...zresztą jak już pisałem sprzęt sam nie gra Pozdrawiam.

P.S. Własnie, a co na to Groover ?

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 16 lip 2005, 17:41

Ja nie twierdzę, że MXL to jakiś tam cud. Owszem Octava też jest niczego sobie, ale na prawdę nie trzeba kręcić aż tyle tymi tzw. gałami żeby MXL ładnie brzmiał...zresztą jak już pisałem sprzęt sam nie gra Pozdrawiam.

P.S. Własnie, a co na to Groover ?...

MXL, sa mocno przereklamowane, a moze raczej były , z tego co sie orietuje sprzedaz mocno spadła , . Zadajecie dzinwe pytaniem a co Groover moze odpowiedziec :) No ze to oczywisce był zdrowy Test , moze i był, ale przez ten własnie test sporo ludzi sie nabrało .

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 lip 2005, 01:21

...**********************

P.S. Własnie, a co na to Groover ?...

MXL, sa mocno przereklamowane, a moze raczej były , z tego co sie orietuje sprzedaz mocno spadła , . Zadajecie dzinwe pytaniem a co Groover moze odpowiedziec :) No ze to oczywisce był zdrowy Test , moze i był, ale przez ten własnie test sporo ludzi sie nabrało ....

gora?pewnie ze do nie opanowania jak ma sie magiczny zestaw mxl plus behringer mic 100......

bez jaj - jak nie umiesz opanowac gory to daj sobie spokoj - nie jest z nia tak zle

sam nagrywalem i mialem troszke przykladow nawet tych z e-muzyk i gora tam nie razila...

moze by tak wygluszyc pokoj i troszke pomyslec?

sprzedaz spadla?bo wszyscy mlodzi geniusze nagrywajacy swoje cudactwa jaraja sie zlomem w stylu t.bone czy innym syfem za 200 pln ktore niestety mikrofonem pojemnosciowym nie jest i nigdy nie bedzie....

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 17 lip 2005, 04:03

gora?pewnie ze do nie opanowania jak ma sie magiczny zestaw mxl plus behringer mic 100......

bez jaj - jak nie umiesz opanowac gory to daj sobie spokoj - nie jest z nia tak zle

sam nagrywalem i mialem troszke przykladow nawet tych z e-muzyk i gora tam nie razila...

moze by tak wygluszyc pokoj i troszke pomyslec?

sprzedaz spadla?bo wszyscy mlodzi geniusze nagrywajacy swoje cudactwa jaraja sie zlomem w stylu t.bone czy innym syfem za 200 pln ktore niestety mikrofonem pojemnosciowym nie jest i nigdy nie bedzie....

...

hehehe, dobre,.... jak to sie mowi ,, aby w domu posłuchac swoich wynaturzen i pokazac " ZIOMALOM "'z bloku to MXL jak znalazł , nawet z ta jak to mowisz , góra do opanowania ...

ODPOWIEDZ