Które słuchawki powiedzą "prawdę"?
Re: Które słuchawki powiedzą "prawdę"?
Ja polecam Beyerdynamic 990 - fantastycznie słychać w nich przestrzeń, proporcje - można powiedzieć że są prawdziwe. Ale fakt faktem że bałbym się robić mixy tylko na słuchawkach - można się nimi posiłkować przy odsłuchiwaniu i badaniu panoramy, ale nic nie zastąpi dobrego monitora. Ogromna zaleta słuchawek to taka że nieistotna jest kwestia akustyki pomieszczenia i można dziabać muzę nawet w łazience byle by można na czymś usiąść

...Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem! To mój początek drogi i pracy z dźwiękiem, dlatego może moje pytanie wydawać się mogło trochę naiwne. Jednak odzew na mój post przyjemnie mnie zaskoczył, a treści Waszych postów uświadomiły mi że przede mną "daleka droga". Jeszcze raz dziękuję. Adam...
W tym przedziale cenowym nasuwają się 2 możliwości:
- Beyerdynamic DT 150 (za brzmienie bez dołu)
- Beyerdynamic DT 770 (za brzeminie ze "sztucznym" dołem)
Osobiście na twoim miejscu skłaniałbym się ku DT150 ponieważ zastosowanie DT 770 ma większy sens jedynie gdy mamy możliwość odsłuchu na konkretnych monitorach.
Słuchawki niestety są tylko półśrodkiem ale zakupu obu tych modeli na pewno nie będziesz żałował. Osobiście nie polecam AKG K271, które w moim odczuciu nie są aż tak dobre jak Beyerdynamic.
Osobiście na twoim miejscu skłaniałbym się ku DT150 ponieważ zastosowanie DT 770 ma większy sens jedynie gdy mamy możliwość odsłuchu na konkretnych monitorach.
Słuchawki niestety są tylko półśrodkiem ale zakupu obu tych modeli na pewno nie będziesz żałował. Osobiście nie polecam AKG K271, które w moim odczuciu nie są aż tak dobre jak Beyerdynamic.
Producent
......Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem! To mój początek drogi i pracy z dźwiękiem, dlatego może moje pytanie wydawać się mogło trochę naiwne. Jednak odzew na mój post przyjemnie mnie zaskoczył, a treści Waszych postów uświadomiły mi że przede mną "daleka droga". Jeszcze raz dziękuję. Adam...
Słuchawki niestety są tylko półśrodkiem ale zakupu obu tych modeli na pewno nie będziesz żałował. Osobiście nie polecam AKG K271, które w moim odczuciu nie są aż tak dobre jak Beyerdynamic. ...
Mam Beyerdynamic DT 150, świetne słuchawy, polecam choć dół mocny :) Jeszcze czekam tylko na wzmacniacz słuchawkowy który robi mój brat (narazie podłączam je do ESI ESP1010 a to napewno dla nich za słabe wejście :) ) Kupiłem w muzyczny.pl, najlepsza cena!
Słuchawki niestety są tylko półśrodkiem ale zakupu obu tych modeli na pewno nie będziesz żałował. Osobiście nie polecam AKG K271, które w moim odczuciu nie są aż tak dobre jak Beyerdynamic. ...
Mam Beyerdynamic DT 150, świetne słuchawy, polecam choć dół mocny :) Jeszcze czekam tylko na wzmacniacz słuchawkowy który robi mój brat (narazie podłączam je do ESI ESP1010 a to napewno dla nich za słabe wejście :) ) Kupiłem w muzyczny.pl, najlepsza cena!
- Soundscape
- Kontakt:
...Witam wszystkich!
Naczytałem się różnych postów o słuchawkach ale nie znalazłem informacji które z modeli np AKG zagrają "prawdę" bez sztucznego podbijania basu i podobnych "ulepszeń". Najchętniej miałyby być to słuchawki półotwarte i niekoniecznie tej firmy którą podałem. Cena jaką jestem w stanie zapłacić to ok 500 zł. Słuchawki mają służyć do zastosowań raczej studyjnych niż do słuchania w domu. Za odpowiedź duże dzięki!
Pozdrawiam! Adam polmuz@op.pl...
Słuchałem ostatnio Beyerdinamic DT 770. Te najzwyklejsze. 669 PLN...wiem miało być do 500, ale są warte. Grają bardzo szczegółowo, aż się ciałem to czuje. Fajne są do produkcji, ale do miksu już nie poleciłbym słuchawek jakiegokolwiek typu.
Pozdrawiam!
Naczytałem się różnych postów o słuchawkach ale nie znalazłem informacji które z modeli np AKG zagrają "prawdę" bez sztucznego podbijania basu i podobnych "ulepszeń". Najchętniej miałyby być to słuchawki półotwarte i niekoniecznie tej firmy którą podałem. Cena jaką jestem w stanie zapłacić to ok 500 zł. Słuchawki mają służyć do zastosowań raczej studyjnych niż do słuchania w domu. Za odpowiedź duże dzięki!
Słuchałem ostatnio Beyerdinamic DT 770. Te najzwyklejsze. 669 PLN...wiem miało być do 500, ale są warte. Grają bardzo szczegółowo, aż się ciałem to czuje. Fajne są do produkcji, ale do miksu już nie poleciłbym słuchawek jakiegokolwiek typu.
Pozdrawiam!
mam dt770....fakt szczegolowe ale miksy na nich maja przewalony dol i naprawde nawet gdybym chcial nie przewalac to przewale :)))))
z proporcjami tez nie jest latwo - pozniej na odsluchu cos jest za cicho...
ciezko sie czasem opanowac robiac cos na nich
kupilem w niemczech(music-town) - wyszlo jakis 540 z przesylka.....
kupilem w niemczech(music-town) - wyszlo jakis 540 z przesylka.....
- Soundscape
- Kontakt:
...mam dt770....fakt szczegolowe ale miksy na nich maja przewalony dol i naprawde nawet gdybym chcial nie przewalac to przewale :)))))
kupilem w niemczech(music-town) - wyszlo jakis 540 z przesylka........
I właśnie za szczegółowość się ceni jakieś słuchawki. No i faktem jest, że niestety bez odsłuchu się nie obejdzie. Ale żeby wyłapać jakies niedogodności barw lub poszczególnych dźwięków to DT 770 trudno pobić w dziedzinie słuchawek w tej klasie cenowej:)
kupilem w niemczech(music-town) - wyszlo jakis 540 z przesylka........
I właśnie za szczegółowość się ceni jakieś słuchawki. No i faktem jest, że niestety bez odsłuchu się nie obejdzie. Ale żeby wyłapać jakies niedogodności barw lub poszczególnych dźwięków to DT 770 trudno pobić w dziedzinie słuchawek w tej klasie cenowej:)
- OYCIECPIOTR
Dodam jeszcze tylko, że z tym słyszeniem szczegółów też bywa różnie: często jest tak, że na AKG ścieżka, powiedzmy, syntetycznego basu brzmi gładko, a takie np. ADAMy p11 pokazują bardzo wyraźnie, że coś w tym presecie specyficznie trzeszczy w górnym paśmie... Konkluzja: używać kilku alternatywnych odsłuchów w trakcie pracy, bo każdy jakoś nas oszukuje.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
- Soundscape
- Kontakt:
...Dodam jeszcze tylko, że z tym słyszeniem szczegółów też bywa różnie: często jest tak, że na AKG ścieżka, powiedzmy, syntetycznego basu brzmi gładko, a takie np. ADAMy p11 pokazują bardzo wyraźnie, że coś w tym presecie specyficznie trzeszczy w górnym paśmie... Konkluzja: używać kilku alternatywnych odsłuchów w trakcie pracy, bo każdy jakoś nas oszukuje. ...
Zgadzam się z tym. Ja do tych celów mam na przykład 3 pary różnych (AKG, Samson, Tonsil) słuchawek,odsłuch KRK RP 6 + stare Tonsile Unitry i pierdziołki do komputera. We wszystkim słychac coś innego
Zgadzam się z tym. Ja do tych celów mam na przykład 3 pary różnych (AKG, Samson, Tonsil) słuchawek,odsłuch KRK RP 6 + stare Tonsile Unitry i pierdziołki do komputera. We wszystkim słychac coś innego

Ja mogę polecić klasyczne już AKG 240 Studio. Grają mocno i przejrzyście, mają dobre pasmo, wydają się też być w miarę obiektywne.
- Piotr
- Piotr
...Witam wszystkich!
Ja mam słuchawki JVC HA-G77. Kosztowały chyba niecałe 200 zł. Gorąco je polecam. Zanim je zabrałem ze sklepu przesłuchałem kilka innych, sporo droższych par. Albo waliły dołem albo syczały górą. MIałem nawet w rękach jakiś model Tonsili (ponoć miały być liniowe). Były tak liniowe, ze praktycznie barwa basu nie do uchwycenia. Ostatecznie wybrałem JVC i kupując teraz wybrałbym to samo. Wadą jest to, że trochę uciskają uszy po dłuższej pracy ale często kontroluję na nich miksy alternatywnie do monitorów RP6 z subem 10S. Ale uwaga - wtedy jak kupowałem było kilka modeli JVC prawie identycznych. Jedynie ten o którym piszę a więc: HA-G77 (kolor żółty) był dla mnie do zaakceptowania.
Ja mam słuchawki JVC HA-G77. Kosztowały chyba niecałe 200 zł. Gorąco je polecam. Zanim je zabrałem ze sklepu przesłuchałem kilka innych, sporo droższych par. Albo waliły dołem albo syczały górą. MIałem nawet w rękach jakiś model Tonsili (ponoć miały być liniowe). Były tak liniowe, ze praktycznie barwa basu nie do uchwycenia. Ostatecznie wybrałem JVC i kupując teraz wybrałbym to samo. Wadą jest to, że trochę uciskają uszy po dłuższej pracy ale często kontroluję na nich miksy alternatywnie do monitorów RP6 z subem 10S. Ale uwaga - wtedy jak kupowałem było kilka modeli JVC prawie identycznych. Jedynie ten o którym piszę a więc: HA-G77 (kolor żółty) był dla mnie do zaakceptowania.